IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Algemeen Nieuw Topic Post Reply
Dit topic is 22 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Auteur:
Topic : "Aan te raden boeken" topic Vorige pagina | Volgende pagina
Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 16-08-2005 20:05 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

quote:
Op 16 augustus 2005 17:45 schreef ghoulliette het volgende:
Niet zo zeer het gedachtengoed van Marx, wel van Stalin, Castro, Mao



Helaas is het ook de gedachtengoed van Marx geweest wat ik zometeen hieronder ga beschrijven. In ieder geval was Marx niet tegen een geweldadige revolutie, bovendien was hij voor een permanente strijd tegen alles wat tegen de Partij was. De partij moet en zal alles en iedereen domineren.

quote:

Hij zat in de bak vanwege zich omhoog te manoevreren in de politiek en was al zeer politiek actief. Als politiek leider heeft hij dit boek aan de man gebracht.


Zowel Marx als Hitler wilden een verandering doorvoeren. Zij waren gewoon change managers. Marx probeerde anderen voor zich te laten werken (in goede communistische geest ) en Hitler nam het heft in eigen handen. Evengoed doet het er niet enorm terzake of ze zelf de vernaderingen wilden doorvoeren of niet....het gaat om ideeën en niet de poppetjes.

quote:

Stalin ja, Stalin heeft het communistisch manifest niet geschreven. Lenin evenmin. En volgens mij trok Stalin meer lering van Lenin dan van Marx, en gebruikte hij het volgens mij vooral om zijn eigen mening te ventileren.



Lenin en Trotsky waren fervent-idealistische Marxisten waarbij Lenin het idee van een geweldadige revolutie net een tikkeltje aantrekkelijker vond dan Trotsky. In die tijden was Stalin ook een Marxist en heeft hij in de geest van die ideologie gehandeld. Pas vlak voordat hij aan de macht kwam ontwikkelde hij zijn eigen filosofie van dood en marteling. Wat toont dit aan? Dat het in praktijk brengen van de ideeen van Kanker Marx een zeer vruchtbare bodem schept tot het bouwen van een dictatuur en misbruik van de zogenaamd 'goede' ideeën.
quote:

Dit staat niet in het communitisch manifest, althans het staat er niet zo in, eerder tegen overgesteld. (dat dat niet erg realistisch is a-la).



Dat staat er inderdaad niet direct in. Het is een directe voortvloeisel van het ingebruik willen nemen van die ideeën. Zoals bijvoorbeeld:

quote:

Revolutionary Marxists like Marx, Engels, Lenin, Stalin and Mao are found to have viewed it as a militant, disciplined and class conscious vanguard of the proletariat and practiced accordingly. Revolutionary Marxism has been always stressing the fact that this kind of Party should be run by carrying out ideological political and practical struggle against all sorts of non-proletarian tendencies and characters.


quote:

Maar wat ook meespeelt, je noemt verspilling... wordt er in de kapitalistische maatschappij niet aan verspilling gedaan? Is daar geen centralisatie van macht?



Kleine fout: kapitalisme is geen politiek systeem. Kapitalisme is een economisch systeem. Niks meer en niks minder. Kapitalisme kan zowel in een feoedale, monarchistische, dictatoriale als in een democratische staat toegepast worden. Communisme daarentegen is voornamelijk een maatschappelijk en politiek systeem die ook bepaalde aspecten van de economie raakt. Zodoende kan je ze niet met elkaar vergelijken. De juiste vergelijking is tussen communisme en bijvoorbeeld liberalisme.

Maar goed, elk economisch systeem is in feite een systeem dat verspilling probeert te minimaliseren. Verspilling is er altijd, hetzij door menselijke fouten, hetzij door foute beslissingen of simpelweg gebrek aan kennis. Dat is een gegeven. Het kapitalisme of vrije markt is een stelsel dat op grote schaal de minste verspilling kent. Waarschijnlijk komt dit erdoor dat de mensen die iets ondernemen of ergens werken rationeel handelen omdat het in hun lange termijn belang is om rationeel te handelen en de juiste beslissingen te nemen danwel om zich ergens voor in te zetten. Dat heeft niet alleen met geld te maken....het heeft met je eigen doelen te maken. Zodoende kan men zich enorm voor Greenpeace o.i.d. inzetten (wat ook een organisatie is dat op kapitalistische leest gestoeld is; kapitalisme impliceert namelijk niet per definitie winst maken) omdat men er in gelooft en iets wilt bijdragen. Wanneer men verplicht zou zijn om bij Greenpeace te werken tegen zijn zin in, zou men net zo lief zelf een babyzeehond doodknuppelen.

edit: Bovendien gaat het bij verspilling van middelen in een kapitalistisch systeem vrijwel altijd om private middelen. Als ik MIJN geld of productie middelen wil verspillen dan is dat MIJN keus en moet IK de gevolgen dragen.

Helaas is het dankzij de socialistische verzorgingsstaat idealen in Europa zo, dat mensen die zelf hun tijd en geld verspillen om b.v. niet naar school te gaan of enorme leningen af te sluiten of wat dan ook, dit op anderen kunnen afwentelen.

Centralisatie van macht of machtsstructuren zijn geen onderdeel van de theorie. Echter treedt er uiteraard een bepaalde centralisatie van macht, zij het een veel kleinere dan in een communistische samenleveing. Een bepaalde mate van centralisatie van macht is niet problematisch, het is juist goed. Mensen zijn nu eenmaal niet gelijk en een bepaalde leiderschaps hierarchie is onontbeerlijk. Een goede leider die veel macht bezit zal in een kapitalistische samenleving dat op democratische leest gestoeld is zijn macht niet misbruiken omdat het niet in zijn belang is om dat te doen....hij zal dan immers snel van zijn pluche gestoten worden.

Een leider in een kapitalistisch-dictatoriale samenleving zou die macht wel kunnen misbruiken. Dat toont echter eerder een gebrek aan van een dictatuur dan van kapitalisme. (er zijn ook een aantal goede dictaturen geweest...Ataturk bijvoorbeeld).

quote:

Marx had een utopisch plaatje, en wat je zegt over de mensen die een eigen zaak willen beginnen, dat is volgens mij ook wel een beetje wat Marx vergeten is, dat mensen ook andere ideeën en wensen kunnen hebben en hoe daar ruimte aan te geven.



Dat vind ik zo ongeveer het meest kwaadaardige aan zijn ideologie. Niet de potentiele misbruik en niet de verspilling maar het bekijken van mensen als zijnde niks meer dan hersenloze mieren die enkel produceren voor het geheel is het meest kwaadaardige. Het gaat volledig voorbij aan het feit dat mensen individuen zijn, dat ze hun eigen keuzes met betrekking tot de inrichting van hun leven kunnen maken en dat ze indien noodzakelijk zelf kunnen beslissen om met anderen voor een gezamenlijk doel te werken.
quote:

Toch vind ik dat het onderscheid Marx/ Lenin/ Stalin toch duidelijk is en niet verward mag worden. Stalin en Lenin wilden duidelijk macht, en zagen Marx als geschikt middel in die historische context.

Marx heeft slechts gedachtengoed geuit, niet opgedrongen. Als mens heb je altijd nog zelf de verantwoordlijkheid hoe daarmee om te gaan. Lenin en Stalin hebben hun gedachtengoed opgedrongen, Hitler ook.

Ik vind "Intentie" ook wel belangrijk. Niet dat dat alles goed praat, maar toch.



Marx heeft gedachtengoed geuit dat opgedrongen mocht worden. Daar pleitte hij zelfs voor:

quote:

Fundamentally, there is a difference in the outlooks between revolutionary Marxists and revisionists in methods of struggle, too. Marxism- Leninism- Maoism stresses the fact that continuous dissemination the necessity of violent revolution as a universal law of revolution among the people must not be abandoned at any cost. The genuine revolutionaries lay emphasis on the struggles to violate prevailing laws and system as a pre-condition for preparing the people for revolution. Lenin say: "the need of organized dissemination of concept of this very violent revolution among the people is the essence of all teachings of Marx and Engels. Lenin has given stress on continuous struggle against the elements who prevent or try to prevent the dissemination of violent revolution, the essence of all teachings of Marx and Engels, from being taken to the people. Stalin has said: if somebody thinks that this kind of revolution can be accomplished peacefully, within bourgeois democracy conducive to bourgeois rule, it means that he has gone mentally bankrupt and lost common human sense, or has abandoned proletarian revolution fully and blatantly. On it Mao states: the lesson we get from the experiences of class struggle in the imperialist era is that it is only with the power of guns that the working class and toiling masses of the people can defeat the armed capitalists and feudal. Therefore we can say that the whole world can be changed only with the guns. Thus, it is crystal clear like broad daylight that the revolutionary Marxists give priority to revolutionary forms of struggle with an objective of preparing the people for revolt right from the beginning.



quote:

Misschien zijn mensen niet zo welwillend Misschien is het een zwak systeem, gevoelig voor onwillendheid tov het systeem, dan wel "het goede".


Het is een zwak systeem. Het is een utopie en het is bovendien een utopie met een mensonteerlijkende behandeling van mensen. Het kan niet bestaan met onwillendheid van zelfs enkele individuen. Dat is de kracht van liberalisme IMHO. Het is een systeem dat zo min mogelijk afhankelijk is van een systeem en juist gericht is op het minimaliseren van systeem invloeden. IN een liberale samenleving kan je volgens een kapitalistisch model leven maar als je ervoor kiest kan je ook met een paar gelijkgestemden ergens een lap grond kopen en volledig afgesloten van de rest op een commune wonen die intern een communistisch systeem hanteert. Dat lijkt mij een goede zaak.

quote:

Democratie is niet perfect, maar wel goed genoeg om daarmee om te kunnen gaan.

Dat klopt als een dubbeldekker.

[Dit bericht is gewijzigd door Chelman op 16-08-2005 20:10]


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


SHS
Radiant, sir, radiant
Usericon van SHS
Posted 16-08-2005 20:29 by SHS Wijzig reactieProfiel van SHSQuote dit berichthttp://www.thedustconnection.com

quote:
Op 16 augustus 2005 19:21 schreef Devilicious Pem het volgende:
ik heb tot nog toe alleen Ghost Rider gelezen, en die vond ik ook gaaf
Maar volgens mij hoef je niks met Rush te hebben om het te lezen... je moet hoogstens tegen zijn schrijfstijl kunnen Ik heb dat boek tot nu toe aan twee mensen uitgeleend: de eerste heeft het maar een stukje gelezen en vond het doodsaai, de tweede vindt het ook wat langdradig etc.
Ik vind het juist wel wat hebben, dat uitvoerige van hem. Sowieso gaaf te lezen over zijn motortochten enzo


Ja, ik vind dat juist ook wel wat hebben. In feite gebeurt er geen zak, maar dat heeft hij dan wel verdomd mooi opgeschreven.

Trouwens, als je Ghost Rider tof vond, dan kun je the Masked Rider (over zijn fietstocht in Kameroen) denk ik ook wel waarderen. Zelfde soort boek (reisverslag) maar dan tegen een minder trieste setting natuurlijk.

Jee, ik krijg ineens zin om Power Windows te draaien...



SHS
Radiant, sir, radiant
Usericon van SHS
Posted 16-08-2005 20:41 by SHS Wijzig reactieProfiel van SHSQuote dit berichthttp://www.thedustconnection.com

dubbeltje

[Dit bericht is gewijzigd door SHS op 16-08-2005 20:42]



Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 16-08-2005 20:43 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

HOe krijg je het voor elkaar om na 12 minuten een dubbelpost te plaatsen? Hehe.


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


SHS
Radiant, sir, radiant
Usericon van SHS
Posted 16-08-2005 20:45 by SHS Wijzig reactieProfiel van SHSQuote dit berichthttp://www.thedustconnection.com

quote:
Op 16 augustus 2005 20:43 schreef Chelman het volgende:
HOe krijg je het voor elkaar om na 12 minuten een dubbelpost te plaatsen? Hehe.


Typisch geval van in sluimerstand raken, en dan bij terugkomst van schrik een keertje teveel op F5 hengsten...



Ghislain Lambert
Usericon van Ghislain Lambert
Posted 16-08-2005 22:51 by Ghislain Lambert Wijzig reactieProfiel van Ghislain LambertQuote dit bericht

Iemand bekend met de Donkere Toren reeks van Stephen King? Absolute aanrader!!


" When the going gets weird, the weird turn pro!"


ghoulliette
Usericon van ghoulliette
Posted 16-08-2005 23:28 by ghoulliette Wijzig reactieProfiel van ghoullietteQuote dit bericht

quote:
Op 16 augustus 2005 20:05 schreef Chelman het volgende:
[..] Knip!


Alles gelezen *oef*. Maar ik snap wel wat je bedoeld. Heb eigenlijk niet echt meer iets om over te zeuren op het moment, Behalve dan misschien dat ik met verspilling vooral bedoelde de boterbergen/ sla in zee etc. Maar met een perfecte liberale economie zouden die er ook niet zijn natuurlijk.
(al vind ik dat, ook wel een utopie ) *haha toch nog iets gevonden om te zeuren*


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-08-2005 10:51 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

quote:
Op 16 augustus 2005 23:28 schreef ghoulliette het volgende:
Alles gelezen *oef*. Maar ik snap wel wat je bedoeld. Heb eigenlijk niet echt meer iets om over te zeuren op het moment,





quote:

Behalve dan misschien dat ik met verspilling vooral bedoelde de boterbergen/ sla in zee etc.



Die waren een gevolg van staatsinmenging door middel van subsidies. Subsidies zijn kut. In welke vorm dan ook.

quote:

Maar met een perfecte liberale economie zouden die er ook niet zijn natuurlijk.
(al vind ik dat, ook wel een utopie ) *haha toch nog iets gevonden om te zeuren*


Dat klopt inderdaad....maar....het streven naar een liberale samenleving en het voortbewegen van die samenleving op de asymptotische lijn richting perfectie vereist per definitie geen dwang en het uitkleden van individuele waarde. M.a.w. is het iets waarmee men zich bezig kan houden zonder anderen te schaden.


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Phriar
Hutkippie voor bok en spenen
Usericon van Phriar
Posted 17-08-2005 12:34 by Phriar Wijzig reactieProfiel van PhriarQuote dit berichthttp://metal.20m.com

@ Chelman…

Ik kan het er niet mee eens zijn dat jij niet in de definitie van kapitalisme een eeuwig vooruitstrevende kapitaalvergaring ziet. Zonder een op de lange termijn constante groei van winsten d.m.v. groeiende vraag gevolgd door groeiende productie loopt het kapitalisme vast… Het zit in de kern van het kapitalisme ingebakken dat er niet gestopt mag worden met winstbejag omdat bedrijven moeten blijven concurreren om niet ten onder te gaan. Het is als een groep hyena’s die elkaar onderling aansporen sneller en sneller richting de gekozen prooi te rennen omdat iedereen de lekkerste stukken wil. Als je niet genoeg winst maakt zal je ten onder gaan…


"Toen hij, in plaats van groenteman, besloot bakker te worden, waren de gevolgen niet te aubergine"


Mark
Better to rule in Hell than to serve in Heaven.
Usericon van Mark
Posted 17-08-2005 12:43 by Mark Wijzig reactieProfiel van MarkQuote dit bericht

Ik dacht dat het idee van kapitalisme was dat je genoeg geld bijeen vergaart -voordat- je ten onder gaat.


She went and she left me like litter. She took all future summers with her. I lost all my money cuz I tried to bribe her. Now I can only afford an amateur sniper.


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-08-2005 13:09 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

Winstmaximalisatie is inderdaad een onderdeel van het kapitalistisch systeem. Echter.... De mate van gewenste winstmaximalisatie is anders voor verschillende types organisaties. Die is afhankelijk van de stakeholder wensen. De laatste pak en weg 50 jaar is de trend dat organisaties shareholder en stakeholder value dienen te maximaliseren. Kernwoord hier is value. Dit kan geld zijn maar het kan ook het bereiken van bepaalde doelen zijn: maatschappelijke doelen, best in class willen zijn, lange termijn behoud van een bepaald product/dienst etc. etc. Een willekeurige organisatie kent dan ook een missie die zich uit in het bereiken van een combinatie van verschillende doelstellingen die gezamenlijk share- en stakeholder value vergroten. Winst is daarbij een belangrijke maar niet de enige factor.

Dan krijg je nog de vraag...wat is winst? Unive is een verzekeringsmaatschappij zonder winstoogmerk. Ze maken echter wel een operationele winst. Dat is noodzakelijk om bijvoorbeeld nieuwe investeringen te doen. Hun doelstelling ligt ergens anders en namelijk in het voorzien in de verzekeringsbehoefte van bepaalde groepen klanten. WInst waar jij op doelt is wat formeel surplus profit heet en wat uitgekeerd wordt aan shareholders. Maar ook daar is niks mis mee. De divenden en winsten die uitgekeerd worden, kunnen worden aangewend om nieuwe investeringen te doen of de middenstand van geld te voorzien door middel van allerlei producten. Kapitaalvergaring is een mooi systeem die het mogelijk maakt om producten en diensten te leveren die anders niet mogelijk zouden zijn (auto's, moderne gezondheidszorg, computers, internet, ga zo maar door).

In elk geval:

Surplus profit maximalisatie is niet de enige doel van een organisatie.
Surplus profit maximalisatie is niks mis mee.

In een liberale samenleving staat het iedereen vrij om aan kapitaalvergaring te doen of om dat te laten the choice is yours. Liberale samenlevingen maken het ook makkelijker om dat kapital voor grotere groepen mensen toegankelijk te maken. In Nederland zijn er uit mijn hoofd maar 4 van de 25 grootste ondernemingen jonger dan 40 jaar. In de VS is dat 16 of 19 (ben het getal nu kwijt). In landen als Singapore en Malaysie is dat aandeel nog hoger.......


Het concurrentie element dat jij noemt is overigens een van de krachten van een kapitalistisch systeem. De zwakkere organisaties verdwijnen waardoor enkel de beste overblijven. Dat is altijd een goede zaak voor zowel aandeelhouders als klanten.

Wellicht dat jij er op doelt dat men moet tevreden zijn met wat men heeft en niet steeds meer en beter wilt. Nou, ten eerste om maar even met een enorme cliche de deur in te trappen: 'Stilstand is achteruitgang'. Dit is een waarheid als een koe. Bedrijven die niet innoveren en op hun lauweren rusten falen, luie werklozen die geen reet uitvoeren vinden het steeds moeilijker om een baan te vinden naar mate de tijd verstrekt etc. etc. Ten tweede en dat is ENORM belangrijk: Als je in een liberale samenleving niet aan kapitaalvergaring wilt doen dan heb je daartoe het volste recht en moet je dat vooral doen, het kan best en veel mensen doen dat bewust. De meeste antikapitalisten zijn echter voornamelijk zeikerds die het stiekem wel gaaf vinden om hun PC aan te zetten op ZM aan te loggen, een DVDtje in hun DVD speler douwen en hun TV aanzetten om een filmpje te kijken. Ze vinden het ook niet erg om met een bus of trein of auto naar hun bestemming te reizen om daar een pilsje in de kroeg te nuttigen en een broodje bij de snackbar te halen om daarna in een jeugdherberg de nacht door te brengen. Oei....dat zijn allemaal voorbeelden van kapitaal aan het werk......


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Illusione
Boeiend!
Usericon van Illusione
Posted 17-08-2005 13:14 by Illusione (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van IllusioneQuote dit bericht

Kapitalisme is ok, olé olé olé..


[Deze realiteit is gemodereerd door Illusione op 28 juni 2009] 'I'm sorry, Wendy, but I just don't trust anything that bleeds for four days and doesn't die.'


Jenje
The power of the riff compels me
Usericon van Jenje
Posted 17-08-2005 13:14 by Jenje (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van JenjeQuote dit bericht

Behalve als ze zulke lange teksten schrijven .. kom nou zeg ...


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-08-2005 13:17 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

Belangrijke onderwerpen dienen uitvoerig behandeld te worden.


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Jenje
The power of the riff compels me
Usericon van Jenje
Posted 17-08-2005 13:19 by Jenje (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van JenjeQuote dit bericht

Oh ..
Neuken?


Illusione
Boeiend!
Usericon van Illusione
Posted 17-08-2005 13:19 by Illusione (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van IllusioneQuote dit bericht

Bij voorkeur onder het genot van een goed glas single malt, een fijne sigaar en een comfortabele leren stoel.


[Deze realiteit is gemodereerd door Illusione op 28 juni 2009] 'I'm sorry, Wendy, but I just don't trust anything that bleeds for four days and doesn't die.'


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-08-2005 13:20 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

quote:
Op 17 augustus 2005 13:19 schreef Illusione het volgende:
Bij voorkeur onder het genot van een goed glas single malt, een fijne sigaar en een comfortabele leren stoel.


Dat is zooooo bourgeoisie!


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Jenje
The power of the riff compels me
Usericon van Jenje
Posted 17-08-2005 13:21 by Jenje (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van JenjeQuote dit bericht

euhm euhm
BIER



zo


Illusione
Boeiend!
Usericon van Illusione
Posted 17-08-2005 13:21 by Illusione (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van IllusioneQuote dit bericht

quote:
Op 17 augustus 2005 13:20 schreef Chelman het volgende:
Dat is zooooo bourgeoisie!


En zooooooo lekker.


[Deze realiteit is gemodereerd door Illusione op 28 juni 2009] 'I'm sorry, Wendy, but I just don't trust anything that bleeds for four days and doesn't die.'


zillah-morte
Feed me, fuck me, and shut the fuck up, bitch...
Usericon van zillah-morte
Posted 17-08-2005 13:46 by zillah-morte (Bestuurslid stichting) Wijzig reactieProfiel van zillah-morteQuote dit berichthttp://aeterna.cjb.net

Ontopic graag


On the black path she grinds her way to the death lands. OFFICIEEL LID VAN DE WALIBI HEERSCH CREW.


Illusione
Boeiend!
Usericon van Illusione
Posted 17-08-2005 13:53 by Illusione (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van IllusioneQuote dit bericht

Vooruit dan. Een vermakelijk stukje schrijfwerk: 'Hoe word ik een rat ?' door J. Schrijvers.

Grappig werkje.


[Deze realiteit is gemodereerd door Illusione op 28 juni 2009] 'I'm sorry, Wendy, but I just don't trust anything that bleeds for four days and doesn't die.'


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-08-2005 14:01 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

In Defense of Elitism door William A. Henry. Een geweldig boek. Heb hem net uit. Ik ga hem zelf niet beschrijven maar quote even een fijne review:
quote:
America's vital lie is egalitarianism, claims William A. Henry III, and with a "rising tide of mediocrity" what we need is to call to excellence, as well as the renewed confidence to say that some ideas, people and things are simply better than others. In other words, we need more elitism. In this well reasoned (though not rigorously argued) treatise, Henry's unflinching conservative opinions will no doubt infuriate some, especially as he applies his central thesis to multiculturalists, feminists, affirmative activists, and others. But he provides some thought provoking arguments that I thought made the book worth reading.

Henry begins by outlining his views of elitism, which he believes has been unfairly derided. He believes that at its core, elitism embraces excellence, not snobbery. Realizing that, we should reclaim the confidence needed to sort out, rank, and decide between competing ideas and values. Elitist societies uphold objective standards, embrace rationalism, and respect accomplishment. They also believe that competition brings out the best in people more than coddling does, and that people who make the most of themselves and contribute the most should be rewarded for their achievements.

Those ideas aren't pervasive today as Henry would like. Instead, many embrace the notion that "everyone is pretty much alike, that self-fulfillment is more important than objective achievement, that the common man is always right & needs no interpreters or guides for his thinking, and that society should succoring its losers rather than honoring and encouraging its winners to achieve more and therefore benefit everyone." If we believe that everyone is equal, then success and failures are anomalies, and therefore luck determines our fate more than hard work, talent, intelligence, or initiative. Rugged individualism & self-reliance falls out of fashion, and is replaced by an "entitlement mentality." Objectivity & rationalism are viewed as cultural artifacts, no more valid than intuition or other more primal ways of viewing the world. We believe that
"all of the children are above average," much like in Garrison Keillor's fictional Lake Wobegon, despite that fact that our children's test scores are falling relative to children in other nations.

Although the Declaration of Independence proclaims that "All men are created equal," Henry believes it's been a grand folly to take that idea to the extreme, seeking not just equality in a legal sense, but also equality of outcomes in every field. People are not equal - some people are brilliant, some dim, some hearty, some handicapped, some slothful, some productive. And as a result, some of society's rewards are distributed unequally. But we don't know what to do with inherent inequalities in the egalitarian, democratic USA. We assume that "fair" competition would result in all groups sharing equally in society's rewards, and that any differences must be the result of an unfair system.

In the end, Henry's arguments are sound, and worth reading and considering. But this is by no means a balanced book, and that's why I didn't find his arguments more persuasive. He doesn't acknowledge the complexity of some of the issues he discusses, nor does he anticipate counter-arguments and refute them. For example, he believes in providing equal opportunity to pursue excellence, but ignores the historical (and sometimes legally sanctioned) lack of opportunity for women, blacks, immigrants, etc.

Society will always struggle with what to do with the successful, talented, or lucky versus the poor, short-changed, and unlucky. Ultimately, the extent to which we correct these discrepancies requires that we know how much of one's success is due to individual choices, and how much due to random chance, and how much due to society's help or hindrance. Separating these influences is a difficult if not impossible task, and thus the debate between egalitarianism and elitism will no doubt continue.





KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Mark
Better to rule in Hell than to serve in Heaven.
Usericon van Mark
Posted 17-08-2005 14:26 by Mark Wijzig reactieProfiel van MarkQuote dit bericht



She went and she left me like litter. She took all future summers with her. I lost all my money cuz I tried to bribe her. Now I can only afford an amateur sniper.


TormentorWim
Bier!
Usericon van TormentorWim
Posted 17-08-2005 14:38 by TormentorWim Wijzig reactieProfiel van TormentorWimQuote dit berichthttp://www.dreun.be


Herman Brusselmans - Vergeef mij de liefde


Stephen King - Christine is ook een goed boek, heb er net de verfilming van gezien, die is wel kut met peren.


"Die my friend because this is the end, make a final stand and die with a beer in your hand!"


Ghislain Lambert
Usericon van Ghislain Lambert
Posted 17-08-2005 19:16 by Ghislain Lambert Wijzig reactieProfiel van Ghislain LambertQuote dit bericht

quote:
Op 17 augustus 2005 14:38 schreef TormentorWim het volgende:
Herman Brusselmans - Vergeef mij de liefde


Stephen King - Christine is ook een goed boek, heb er net de verfilming van gezien, die is wel kut met peren.


Das idd heel vaak met die verfilmingen van King! Ben nu Firestarter aan het lezen en dat is echt een goed boek, maar de film daarentegen. En zo kunnen we natuurlijk nog wel een boel films bedenken....


" When the going gets weird, the weird turn pro!"


Dit topic is 22 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Index / Algemeen Active topics Nieuw topic Post reply Vorige pagina | Volgende pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen