IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Algemeen Nieuw Topic
Dit topic is 40 pagina's lang:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Auteur:
Topic : Recepten, koken en eten topic Vorige pagina | Volgende pagina
Vargen666
Niet de bassiste van Sigh
Usericon van Vargen666
Posted 28-06-2010 20:17 by Vargen666 Profiel van Vargen666http://www.facebook.com/ultravargen
Hypnos
Haha, you're not a God
Usericon van Hypnos
Posted 07-08-2010 16:38 by Hypnos (Hoofdredacteur) Profiel van HypnosSchuld, schaamte en spijt. De heilige drievuldigheid.


VodeVilicious
kudthippie
Usericon van VodeVilicious
Posted 07-08-2010 16:42 by VodeVilicious Profiel van VodeViliciousErotisch is met een veertje, kinky is met de hele kip


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 15-08-2010 9:01 by bastianus Profiel van bastianus

Zometeen zelfgemaakte aardbeienjam op de croissant proberen!


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


Forever After
Fading to Black
Usericon van Forever After
Posted 15-08-2010 9:47 by Forever After Profiel van Forever After

Niet proberen, gewoon doen.


 


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 04-09-2010 16:02 by ElitE Profiel van ElitEhttp://www.last.fm/user/brambeer/

Net even een ontbijtje op

Broodje ei

Blikje kidneybonen

Bord met yoghurt, banaan, kiwi, handje walnoten, rabarber, honing, en wat kaneel


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Helnorsk
burn black
Usericon van Helnorsk
Posted 04-09-2010 18:44 by Helnorsk Profiel van Helnorsk

ik snap de bonen niet? Rest klinkt wel nice.


powertieke
Die by the Fjørd
Usericon van powertieke
Posted 07-09-2010 20:11 by powertieke Profiel van powertiekehttp://www.retribution.nl

Ik moest ineens hieraan denken:

quote:
Op 9 mei 2010 20:41 schreef Lainedil het volgende:
Zulke grote melkpakken zijn er echter niet.

Sorry, Offtopic. Mijn schuld.
Mocht je ooit iets verontrustends lezen inzake een zelfmoord met een melkpak, weet je waar je moet zoeken


"I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by." -- Retribution ( http://www.retribution.nl/ http://www.facebook.com/retributionmetal ) -- The Assault ( http://www.facebook.com/ourotherrideisyourmomma )


MMayo
Whut?
Usericon van MMayo
Posted 07-09-2010 20:15 by MMayo Profiel van MMayo

quote:
Op 7 september 2010 20:11 schreef powertieke het volgende:

Hmm, ideetje voor Regeer voor Party San 2011?


kwelgeest
en de ladyboys
Usericon van kwelgeest
Posted 08-09-2010 23:14 by kwelgeest Profiel van kwelgeest

Zaterdag tonijntartaar, zwezerik en ossobucco maken.


Niet gehinderd door kennis over daklozen, alleenstaande moeders, minderheden en sociale achterstand. http://www.last.fm/user/kwellie


NotYourBitch
***
Usericon van NotYourBitch
Posted 08-09-2010 23:50 by NotYourBitch Profiel van NotYourBitch

quote:
Op 7 augustus 2010 16:38 schreef Hypnos het volgende:
=)


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 08-09-2010 23:51 by bastianus Profiel van bastianus

quote:
Op 8 september 2010 23:14 schreef kwelgeest het volgende:
Zaterdag tonijntartaar, zwezerik en ossobucco maken.
Liever zwezerik dan pezerik.


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


herrie
Usericon van herrie
Posted 08-09-2010 23:53 by herrie Profiel van herrie

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeer zeldzame, door prionen veroorzaakte hersenziekte gekenmerkt door geheugenverlies, ataxie, onwillekeurige bewegingen en stijfheid. De ziekte komt voor bij circa 2 op de 1.000.000 mensen en manifesteert zich rond het 50e levensjaar. Na het ontstaan van klachten verloopt de ziekte in enkele maanden tot 1 à 2 jaar fataal. Er bestaat geen behandeling voor.

De ziekte is vernoemd naar twee neurologen, Hans Gerhard Creutzfeldt en Alfons Maria Jakob.

Inhoud [verbergen]
1 Vormen
2 Symptomen
3 Oorzaak
4 Infectie
4.1 Overdraagbaarheid
5 Verband met Gekkekoeienziekte
6 Oplossing
7 Verwante ziekten
8 Externe link

[bewerken] Vormen
Er zijn epidemiologisch gezien 3 verschillende soorten gevallen van CJD: de spontane vorm, de erfelijke vorm en de iatrogene (door medisch handelen veroorzaakte) vorm. De grote meerderheid van de gevallen (85%) wordt gevormd door spontane, zgn. 'sporadische' gevallen.

In de jaren 1990-2000 kreeg de ziekte veel bekendheid door de mogelijke relatie met boviene spongiforme encefalopathie, de gekkekoeienziekte. Oorspronkelijk werd verondersteld dat het ging om een nieuwe variant van CJD, vandaar dat deze ziekte bekend staat als variant Creutzfeldt-Jakob Ziekte (vCJD). Op basis van het ziektepatroon (o.a. in de hersenen) heeft men het uiteindelijk echter toch als een aparte ziekte gedefinieerd.

[bewerken] Symptomen
De ziekte begint vaak sluipend tussen de leeftijden van 50 en 70 jaar, met niet-specifieke symptomen zoals hoofdpijn, moeheid, of depressie, en bij gangbare neurologische onderzoeksmethoden (lichamelijk neurologisch onderzoek, beeldvormend onderzoek mbv CT- en MRI-scans, liquoronderzoek, EEG en EMG, bloedonderzoek) wordt aanvankelijk niet zelden geen enkele afwijking aangetroffen. De klachten, die worden veroorzaakt door het steeds sneller afsterven van zenuwcellen in de hersenen, nemen echter snel toe en breiden zich uit over verschillende gebieden: motorisch, sensorisch, cognitief en visueel. Vaak begint de ziekte in een enkel systeem maar breidt zich vrij snel uit naar andere tot uiteindelijk alle neurologische systemen zijn aangetast. De patiënt klaagt over tintelingen of abnormale sensaties in ledematen, gaat moeilijk lopen met onzekere, wat schokkende bewegingen (ataxie) en kan een valneiging ontwikkelen. Het geheugen en de intellectuele functies gaan achteruit en de patiënt kan moeite krijgen met lezen of visuele hallucinaties krijgen. Soms treden epileptische aanvallen op. Het beloop laat dan meestal een snelle verergering zien en de meeste patiënten zijn een jaar na het begin van de eerste symptomen overleden. De gemiddelde ziekteduur is slechts vier maanden, en maar 5% is na 2 jaar nog in leven.

[bewerken] Oorzaak
De Amerikaanse onderzoeker Stanley B. Prusiner kwam in 1982 voor het eerst met zijn nieuw infectieprincipe op de proppen en lanceerde de term ‘prion’, een samentrekking voor proteinaceous infectious particle. Hij ontving hiervoor in 1997 een Nobelprijs in de geneeskunde. Hij beweerde dat bepaalde eiwitten in het lichaam verantwoordelijk waren voor enkele tot dan toe onbegrijpelijke ziektes. Het was de grootste doorbraak in de medische microbiologie van de 20-ste eeuw want het ging tegen alle gevestigde opvattingen in; men ging er namelijk nog steeds vanuit dat alle infectieziekten veroorzaakt worden door ziekteverwekkende micro-organismen. Deze "klassieke" ziekteverwekkers bevatten allemaal DNA of RNA die de genetische codes bevatten voor deze organismen en nodig zijn om zichzelf te kunnen voortplanten.

De ziekte van Creutzfeld-Jacob is zo’n prionziekte en vindt zijn oorzaak in de omvorming van een normaal eiwit in de hersencellen tot een abnormaal eiwit. Het normaal eiwit heeft een functie in het biologisch ritme, het draagt boodschappen over tussen cellen en wordt in principe na gebruik door de enzymen van de hersencellen afgebroken. Om nog onbekende redenen verandert het eiwit soms van structuur waarna het een ravage aanricht in het zenuwstelsel. Zo’n infectieus eiwit of prion is namelijk ook in staat normale eiwitten om te vormen tot abnormale en schadelijke exemplaren. De aanwezigheid van deze schadelijke prionen vinden we terug in de hersenen van besmette dieren en kunnen bij opstapeling leiden tot het afsterven van de zenuwcellen. Al de prion-ziektes hebben gemeen dat de getroffen zenuwcellen in de hersenen afsterven en kleine holtes achter laten waardoor de hersenen er onder de microscoop als een spons gaan uitzien, ook wel Spongiforme Encefalopathie genaamd.

[bewerken] Infectie
Het blijkt dat alle zoogdieren drager zijn van een prion-gen, het is verantwoordelijk voor de samenstelling van het eiwit dat op het eerste zicht niet verschilt van het eiwit verantwoordelijk voor de hersenafbraak. Volgens Prusiner bestaan er 2 conformaties van dit prion-eiwit, de normale cellulaire vorm PrPc en de ziekmakende PrPsc. Ze verschillen slechts van elkaar in hun secundaire structuur: de gezonde vorm is geplooid in de vorm van vier α-helices. De ziekmakende vorm daarentegen bestaat uit 2 α-helices en 4 β-sheets. Bij de overgang van het niet-infectieuze PrPc in het infectieuze PrPSc zijn 2 α-helix overgegaan in 4 grote platte β-sheet.

Een fout PrPsc kan de normale eiwitten in zijn buurt dwingen om de abnormale structuur over te nemen; hierdoor kan een domino-effect teweeg worden gebracht. Het spontaan ontstaan van de besmettelijke vorm komt echter ook voor. Zo ontwikkelt ongeveer één op de miljoen mensen spontaan Creutzfeld-Jakob. Je kan hiermee ook verklaren waarom er zowel spontane als overdraagbare vormen van sponsvormige encefalopathie bestaan. Een kleine foutje in het prion-gen kan een onstabiele prion voortbrengen met een andere structuur dat makkelijker zal omklappen naar een gevaarlijk PrPsc Prion.

[bewerken] Overdraagbaarheid
CJD is overdraagbaar van mens op mens, zoals is gebleken uit een aantal tragische medische ongevallen waarbij

1.ontvangers van menselijk groeihormoon (indertijd verkregen uit hypofyseweefsel van overleden mensen, nu synthetisch gemaakt) de ziekte ontwikkelden, en
2.de ziekte werd geconstateerd bij mensen die een neurochirurgische ingreep hadden ondergaan kort nadat een patiënt met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob met dezelfde instrumenten was geopereerd.
Het prion-agens wordt namelijk, zoals toen bleek, niet voldoende onschadelijk gemaakt door normale, op dat moment gangbare sterilisatie-maatregelen.

De erfelijke vorm van de ziekte is het gevolg van een mutatie van het gen dat codeert voor het prion. De mutatie veroorzaakt een gemakkelijkere overgang van het gewone eiwit naar de afwijkende vorm.

[bewerken] Verband met Gekkekoeienziekte
Het is zo goed als zeker dat er een verband bestaat tussen de gekkekoeienziekte en de ziekte van Creutzfeld-Jacob. Het koeien PrPsc zou ook in staat zijn om menselijke PrPc om te zetten. Doch raar want echt besmettelijk is zo’n infectieus prioneiwit niet; het kan zich immers alleen verspreiden door inname van zenuw- en lymfoïd weefsel. Zo ontstond de Britse BSE-epidemie door besmetting van veevoer waarin hersenmateriaal was verwerkt. Het schadelijke prioneiwit is echter ook zeer taai, het biedt weerstand tegen hitte, straling, enzymen en chemische ontsmettingsmiddelen. Doordat het in tegenstelling tot het normaal eiwit niet door de hersenen wordt afgebroken, kan het zich ook opstapelen. Bovendien nemen we de ziekmakende prionen op via de minst efficiënte manier, namelijk de spijsvertering. Ook zou het koeienprion het moeilijker hebben om menselijke PrPc om te klappen


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 08-09-2010 23:54 by bastianus Profiel van bastianus

Und?


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


herrie
Usericon van herrie
Posted 08-09-2010 23:55 by herrie Profiel van herrie

niks verder, Hund?


kwelgeest
en de ladyboys
Usericon van kwelgeest
Posted 08-09-2010 23:55 by kwelgeest Profiel van kwelgeest

Dat je vega moet worden.


Niet gehinderd door kennis over daklozen, alleenstaande moeders, minderheden en sociale achterstand. http://www.last.fm/user/kwellie


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 08-09-2010 23:58 by bastianus Profiel van bastianus

quote:
Op 8 september 2010 23:55 schreef kwelgeest het volgende:
Dat je vega moet worden.
Nooit van mijn leven meer. Ben ik al eens geweest. Wat je dan allemaal niet mist. Beter kan je sparen voor goed vlees en dan een paar keer per week geen vlees. Bio-scharrelvlees is duurder, maar smaakt ook veel en veel beter.


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


herrie
Usericon van herrie
Posted 08-09-2010 23:58 by herrie Profiel van herrie

vega SS!


Nimbus
Usericon van Nimbus
Posted 17-09-2010 19:09 by Nimbus Profiel van Nimbus

Chili gemaakt vandaag, maar hoe ze in het recept op 1 tomaat op 3-4 personen komen, daar blijft echt niks van over. Nu had ik al een grote tomaat, maar dan nog. Harde/waterige dingen in de supermarkt trouwens, misschien toch maar eens naar de groenteboer/markt voor dat spul.

Best wel leuk koken trouwens, dat moest ik eens vaker doen.


Nimbus
Usericon van Nimbus
Posted 17-09-2010 19:09 by Nimbus Profiel van Nimbus

quote:
Op 8 september 2010 23:14 schreef kwelgeest het volgende:
Zaterdag tonijntartaar, zwezerik en ossobucco maken.


Ossobucco, dat komt me vaag bekend voor, wat is het?


Helnorsk
burn black
Usericon van Helnorsk
Posted 17-09-2010 19:42 by Helnorsk Profiel van Helnorsk

quote:
Op 17 september 2010 19:09 schreef Nimbus het volgende:
Chili gemaakt vandaag, maar hoe ze in het recept op 1 tomaat op 3-4 personen komen, daar blijft echt niks van over. Nu had ik al een grote tomaat, maar dan nog. Harde/waterige dingen in de supermarkt trouwens, misschien toch maar eens naar de groenteboer/markt voor dat spul.

Best wel leuk koken trouwens, dat moest ik eens vaker doen.


Je kan ook goed tomaten uit blik gebruiken, vind ik. Die zijn veel smaakvoller!


Nimbus
Usericon van Nimbus
Posted 17-09-2010 19:56 by Nimbus Profiel van Nimbus

Scheelt ook weer snijden.


kwelgeest
en de ladyboys
Usericon van kwelgeest
Posted 17-09-2010 20:03 by kwelgeest Profiel van kwelgeest

quote:
Op 17 september 2010 19:09 schreef Nimbus het volgende:
Ossobucco, dat komt me vaag bekend voor, wat is het?
))Italiaans kalfsstoofpotje. Mooie kalfsschenkel.
Was allemaal verdomd goed gelukt trouwens.


Niet gehinderd door kennis over daklozen, alleenstaande moeders, minderheden en sociale achterstand. http://www.last.fm/user/kwellie


Nix
Usericon van Nix
Posted 17-09-2010 22:09 by Nix Profiel van Nix

Volgens mij moeten jullie eens samen gaan dineren en wijn drinken


I generally avoid temptation...unless I can't resist it.


Silence
Usericon van Silence
Posted 17-09-2010 22:13 by Silence Profiel van Silencehttp://www.last.fm/user/LastSilence

Ik heb een curry-recepten boek gekocht, leuk om ideetjes uit op te doen. Al ken ik mezelf, en zal ik me wel weer aan geen enkel recept helemaal houden.


Dit topic is 40 pagina's lang:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Index / Algemeen Active topics Nieuw topic Vorige pagina | Volgende pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2019 Stichting ZwareMetalen