IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Algemeen Nieuw Topic Post Reply
Auteur:
Topic : Het grote brouw en stook topic.
ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 02-05-2012 14:17 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

Zo het moest er eens van komen.

De basis van het brouwen is het omzetten van suikers, zoals die in fruit, naar alcohol door middel van gist.

Gisten zijn eencellige schimmels die van nature op fruit en dergelijke leven. In aanwezigheid van zuurstof hebben ze volledige verbranding van de suikers en ontstaat er geen alcoholen. Als je de gisten afsluit voor zuurstof dan kunnen ze de suiker nog wel verbranden alleen op een wat minder efficiënte manier en ze hebben als afvalproduct alcohol en CO2. Maar aangezien wij mensen wel van gistenpis houden zetten we maar wat graag fruitsap zonder zuurstof. De verbranding zonder zuurstof noemen we fermentatie. (gebeurt ook bij het maken van brood, kaas, en een hele zooi andere voedselbewerkingen)

Alcoholen zijn een groep van stoffen waaronder ethanol en methanol. Over het algemeen gebruiken we de naam alcohol voor de meest bekende alcohol: ethanol. Ethanol is dan ook wat we willen krijgen met vergisting. Methanol en andere alcoholen liever niet.
Methanol is giftig en kan leiden tot blindheid en uiteindelijk de dood. In de meeste commerciele drankjes vind je altijd wel wat methanol maar niet in echt schadelijke hoeveelheden. Overigens zorgt ethanol weer door de demping van de giftigheid van methanol. (bij methanolvergiftiging krijg je dan ook een infuus met ethanol oplossing erin). Met een beetje zorgvuldig werken ontstaat er geen tot weinig methanol in je product, en mocht je gaan destilleren dan kun je dat scheiden door de juiste fractie weg te gooien. (later meer)
Het belangrijkste is te zorgen dat je de juiste suikers in je vergistingsmengsel hebt, houtachtige plantmateriaalen en fruit wat veel pectine bevat moeten vermeden worden of behandeld met enzymen die dat afbreken.
Met zorgvuldig werken en weten wat je doet kun je het methanol probleem gemakkelijk omzeilen en kun je zelfs betere producten dan commercieel verkrijgbare producten maken.

Later wat meer over de principes van destilleren.


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Fusion
The Dude? Meer De Forum Clown
Usericon van Fusion
Posted 02-05-2012 14:27 by Fusion Wijzig reactieProfiel van FusionQuote dit berichthttp://mystic.bandcamp.com/

Wij hebben wel ontzettend veel druiven in de tuin, misschien maar eens proberen er wijn van te maken


When your people matter, menstrual health matters


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 02-05-2012 14:44 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

Zo van de week eindelijk eens begonnen met mn eerste vergisting.

Ik ben begonnen met het maken van mede (honingwijn) omdat ik dat over enkele weken nodig heb voor een openingsfeest van een DIY biolab. Normaal gesproken is het een hobby waarbij je meestal wat meer geduld voor moet hebben. Maar dat heeft meestal te maken met op smaak komen van het brouwsel.

Ik heb deze methode op het internet gevonden en gebruikt voor mijn eerste recept.
quote:

Gyrth's Quick or "Short" Mead

Ingredients
2 quarts honey 5 gal water
2 cups strong tea 1 teaspoon ginger
1 teaspoon nutmeg 2 teaspoons cinnamon
3-5 lemons Mead yeast


A plastic sieve wooden spoon
big pot 5 gallon jug or carboy
thermometer all yours and everyone else's
used coke or beer bottles

What follows is a step by step explanation from Duke Sir Gyrth Oldcastle of Ravenspur on exactly how he makes mead:

First, boil water. I make two batches at a time with a three gallon pot. Add honey on a one part honey to nine parts water basis. (Honey weighs 12 lb. to the gallon.) I use a quart per 2 1/2 gallon batch. Stir it about to dissolve the honey in the water. 7he honey will sink to the bottom of the pot and burn unless stirred at first. When the mixture is bubbling happily, a whitish scum will riser to the surface. Spoon it away.

Scum removal is a topic of controversy among brewers. Some maintain that complete removal is the only way to go,- others like myself skim until there's only a very little left. Suit yourself.

Remove from heat and add one cup of very strong tea (2 cups per 5 gallons) (From herein on I assume that the measurements are for 5 gallons of mead)), 1 teaspoon of ginger, 1 teaspoon of nutmeg, and 2 teaspoons of cinnamon. Then take 3-5 lemons, Slice them thin, and throw them in. Let the lemons steep in the must (must is what you call incipient mead) for 30 minutes; then remove the slices. The tea and lemon move the pH of the must towards one comfortable for the yeast.

Let the whole caboodle cool to about 80-85 degrees F. Then introduce your yeast to it, cap it with an airlock, and stand back. Afier 5 days taste it. If too sweet, let it continue; if too alcoholic (unlikely) add more boiled honey and water. Keep tasting daily until sweetness and alcohol balance each other out. Syphon it off into bottles and refrigerate. If not refrigerated, it will get progressively less sweet and slide irrevocably into undrinkability. Let stand 2-5 weeks. Drink and enjoy. it ties up refrigerator space, but tends to be worth it.

NOTE - When refrigerated the mead tends to settle, and at this point I find it advantageous to siphon again into clean bottles, seal tightly, and re-refrigcrate. It makes for a sweeter, more sparkling mead.


Het kan dus ook in enkele dagen, maar gezien er maar
weinig suiker om gezet hoeft te worden, kan het veel sneller. Met een dichtheidsmeter (simpele dobbel die de dichtheid van het mengsel meer, waaraan je de opgelostehoeveelheid suiker aan kan bepalen) heb ik bij dit mengsel een alcohol potentie van 3 a 4% gemeten. Dat wil zeggen dat als je het nog een beetje zoet wilt houden je nog minder alcohol hebt of je later toe moet voegen.


Alle ingredienten.


Een grote pan. Ik heb ervoor gekozen om ingredienten op te lossen in 1 grote pan ipv 2 pannen. Dit scheelt aanzienlijk in afkoeltijd maar brengt natuurlijk een flink risico mee van besmetting omdat niet alles steriel is gekookt.


De gist. deze was speciaal voor mede en was 9 euro, maar er zijn ook goedkopere gisten verkrijgbaar, je zou ook bakkersgist kunnen gebruiken of zelfs natuurlijke gisten die in de lucht hangen(gewoon even het brouwsel open laten staan, wel een grotere kans op ongewenste besmettingen). Maar de gist is enorm van invloed op de smaak en het alcohol percentage. De vergisting stopt uiteindelijk doordat alle suikers opgebruikt zijn of door de te hoge alcohol concentratie, bij ongespecialiseerde gisten is dat meestal een stuk lager. Ook is de soort gist van invloed op de snelheid van de fermentatie. Bij veel van dit soort speciale gisten zit ook gelijk gistvoeding toegevoegd maar dat kan je ook los kopen. Gisten kunnen niet op suikers alleen leven en hebben ook hun mineralen nodig, het is gewoon een soort kunstmest voor gisten dus. Gebruik je fruit of mout dan zitten die voedingstoffen van nature al erin, maar honing is vooral suiker.



Citroenen om de PH op het juiste niveau te krijgen en ook voor wat extra smaak en voedingstoffen voor de gist. Nadat het lang genoeg geprutteld heeft laten afkoelen. (de gist kan doodgaan of een behoorlijke opdonder krijgen als het niet op de juiste temperatuur start)


Dit is het 30 l vat waarin ik brouw. bovenop zit een waterslot, gewoon een zwanenhalsje gevuld met water waar de CO2 uit kan bubbelen maar er geen zuurstof bij kan komen. Als het mengsel genoeg afgekoeld is moet je goed doorroeren om voldoende zuurstof in het mengsel te krijgen (voor het opstarten van de gistcultuur is het beter om een beetje zuurstof erbij te hebben). En daarna kan de deksel erop. De eerste tekenen van vergisting zie je aan het bubbelen van het waterslot. Dit kan enkele dagen duren.
Bij mij is het nog niet bezig na 2 dagen misschien heb ik een besmetting of duurt het gewoon nog wat langer. Het is nog even afwachten.

Ik wil deze week ook nog een turbo vergisting doen met 8 kilo suiker, turbo gist en 21 liter water. Binnen 5 dagen kom je uit op een mengsel van ca 20% alcohol. Dit is echt bedoeld voor stookwijn voor destillatie volgens mij smaakt het echt te vies, maar wel een enorm snelle en goedkope productie voor 8 euro suiker + 3 euro aan turbogist.




♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 02-05-2012 14:46 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

quote:
Op 2 mei 2012 14:27 schreef Fusion het volgende:
Wij hebben wel ontzettend veel druiven in de tuin, misschien maar eens proberen er wijn van te maken


Goed idee, goedkoop erg lekker en leuk:

http://www.brouwmarkt.nl/wijnmaken-c-66_162.html


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Forever After
Fading to Black
Usericon van Forever After
Posted 02-05-2012 14:51 by Forever After Wijzig reactieProfiel van Forever AfterQuote dit bericht

quote:
Op 2 mei 2012 14:44 schreef ElitE het volgende:
Zo van de week eindelijk eens begonnen met mn eerste vergisting.



Ik las vergissing.


 


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 02-05-2012 14:52 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

quote:
Op 2 mei 2012 14:51 schreef Forever After het volgende:
Ik las vergissing.


Zou best kunnen



♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Nietzsche
Usericon van Nietzsche
Posted 02-05-2012 14:54 by Nietzsche Wijzig reactieProfiel van NietzscheQuote dit bericht

quote:
Op 2 mei 2012 14:46 schreef ElitE het volgende:
Goed idee, goedkoop erg lekker en leuk:

http://www.brouwmarkt.nl/wijnmaken-c-66_162.html


Ook gigantisch veel druiven in de tuin, misschien is het wel leuk om een keer te doen. En voor die prijs echt geen moeite.


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 02-05-2012 14:57 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

Dat zelfstoken is ook wel hoopgevend. Voor zo'n 15 euro 10 liter wodka is niet verkeerd. (al is wodka officiel niet van gewone suiker gemaakt)


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


rotor
Usericon van rotor
Posted 02-05-2012 18:23 by rotor Wijzig reactieProfiel van rotorQuote dit bericht

quote:
Op 2 mei 2012 14:51 schreef Forever After het volgende:
Ik las vergissing.

Ik las -tussen de regels door- 'bevlieging'.


SadistikFuk
Boze Meneer
Usericon van SadistikFuk
Posted 03-05-2012 0:08 by SadistikFuk Wijzig reactieProfiel van SadistikFukQuote dit bericht

Lijkt me erg leuk om een keer eigen bier te brouwen, ben alleen nogal huiverig voor de kwaliteit van zo'n kant en klare set


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 03-05-2012 0:17 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

DAt schijnt nog opvallend goed te zijn, maar ken ook genoeg negatieve reacties. Je moet ook goed kijken wat voor soort bier je wilt. Maar het is wel verstandig om niet te moeilijk te beginnen met moutstroop in water oplossen en wachten ipv alle stappen met graan mout, hop en maischen te doorlopen.


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 03-05-2012 0:20 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

quote:
Op 2 mei 2012 18:23 schreef rotor het volgende:
Ik las -tussen de regels door- 'bevlieging'.


Ach we zullen zien of het niet teveel tijd gaat vreten. ik wil het al vrij lange tijd. Als het een beetje lukt hoeft ik ook enkele uurtjes minder te werken in de maand

En anders heb ik toch weer wat geleerd en mogelijk enkele mensen op dit forum geïnspireerd.


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 04-05-2012 21:45 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

K heb gistermiddag de stookwijn ingezet:

21 liter water
7,5 kg suiker
zakje turbo gist

En over een week heb ik 25 liter stookwijn van zo'n 18%.

Binnen een uurtje of 4 zag je het vat al helemaal bruisen en nu staat het keihard te bubbelen. (Een gewoon waterslot wordt afgeraden omdat die eraf ploft).

Volgende keer doe ik het niet meer in mn douche want het hele huis ruikt naar de zoete geur van gist


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Fusion
The Dude? Meer De Forum Clown
Usericon van Fusion
Posted 06-05-2012 19:45 by Fusion Wijzig reactieProfiel van FusionQuote dit berichthttp://mystic.bandcamp.com/

quote:
Op 2 mei 2012 14:46 schreef ElitE het volgende:
Goed idee, goedkoop erg lekker en leuk:

http://www.brouwmarkt.nl/wijnmaken-c-66_162.html
Interessant, thanks voor de tip


When your people matter, menstrual health matters


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 27-06-2012 16:43 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

zo van de week goed bezig geweest. zat eerst te kutten met een geschikte verwarming voor mn stookvat, eerst wat zitten kunnen met geimproviseerde branders(campinggaz enzo) en zat nog te kijken naar zo'n industriele komfoor maar die zijn echt te duur. Achteraf blijkt dat een electrische kookplaat voor een 18 liter stookvat ook ruim voldoende werkt. Toch ook wel fijner met de mogelijkheid tot +10 liter sterk brandbare alcohol.

Heb van mn 20a25 liter stookwijn van een procentje of 15 iets van een liter of 4 een destillaat van 65%.

Het smaakt nog teveel naar gist daarom wil ik het nog een keer stoken en dan moet er een goede wodka uitkomen. En wil ook wat proberen met wat anijsolie en suiker om een simpele ouzo te maken.



♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 05-07-2012 0:53 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

Zo heb vandaag even simpel een flesje ouzo gemaakt en met de bandrepetitie soldaat gemaakt

Bijzonder goed gelukt voor een eerste probeersel met wat proberen.

700 ml 40% Alcohol
70 g suiker
20 g vanille suiker
ca 25-30 druppeltjes anijsolie

En dat alles smaakt gewoon als een commercieel verkrijgbare ouzo al is het een tikkeltje plat van smaak. maar met een beetje venkel lijkt me dat opgelost.

Ook als (neppe suiker) wodka is het goed te doen, al is het nog een tikkeltje scherp, maar ik heb er nog wat "alcopur", een alternatief voor houtskool, bij gegooid en dan moet het ook te doen zijn.

Al met al is de smaak echt stukken beter als ik verwacht had


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 05-07-2012 10:12 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

Standaard receptuur voor studenten in Polen heet Grunwald, genoemd naar het slag bij Tannenberg in 1410

1kg suiker
4 liter water
10 decagram gist.




KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 05-07-2012 10:13 by Chelman Wijzig reactieProfiel van ChelmanQuote dit bericht

Gewone cola met een beetje gist is ook bijzonder geschikt om te stoken.


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 17-09-2012 22:16 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

En weer 3,5 liter met 70%


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 19-12-2012 15:44 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

quote:
Op 2 mei 2012 18:23 schreef rotor het volgende:
Ik las -tussen de regels door- 'bevlieging'.


Gelukkig niet.

Ben nu bezig met:

Wodka
Limonchello (niet geweldig wel makkelijk)
Ouzo
En heb mn eigen drankje gemaakt met goji bessen dat opvallend goed is uitgepakt.

Ben hard bezig geweest met cadeautjes vandaar dat ik deze maand al een liter of 75 stookwijn erdoorheen gejast heb. Moet toch nog harder stoken om een eindelijk eens een voorraad aan te leggen zodat het wat meer tijd heeft om op smaakt te komen


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Index / Algemeen Active topics Nieuw topic Post reply
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen