IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Algemeen Nieuw Topic Post Reply
Dit topic is 3 pagina's lang: 1 2 3
Auteur:
Topic : But it's the truth even if it didn't happen [Boekentopic II] Vorige pagina
bastianus
Usericon van bastianus
Posted 20-03-2018 16:04 by bastianus Wijzig reactieProfiel van bastianusQuote dit bericht

Mocht je ooit de gedachte krijgen om je te verdiepen in de Arabische/moslimcultuur, dan kan ik het lezen van "Arabieren kijken" van Hassnae Bouazza ten zeerste afraden. Vreselijk, hoe meer ik in dit boek lees over die gasten, hoe meer ik een hekel aan ze krijg, terwijl ik voorheen helemaal geen moeite met moslims had.
Ten eerste stoort me in dit boek het feit dat Hassnae er al vanuit gaat dat de gemiddelde westerling Arabieren slechts ziet als haatbaarden en boerkadraagsters die te pas en te onpas overal aanslagen plegen. Om dat te nuanceren probeert ze dan een breder beeld te schetsen aan de hand van Syrische en Egyptische soaps en films waarin allerlei zaken die "de islam" volgens ons ongenuanceerde westerlingen veroordeelt ongebreideld aan bod komen. En daar zit dan mijn eerste ergernis: zou het echt zo zijn dat de gemiddelde Arabische arbeider net zoals de gemiddelde westerse arbeider de preekstoel heeft laten vervangen door de "wijsheden" van romantische drama's en soapseries op de (Arabische) treurbuis?
Wat me verder erg irriteert, is dat Bouazza elke mogelijk gedateerde gemiddelde zienswijze van de Arabier uitentreuren beredeneert en vanuit historisch perspectief verklaart of m.i. zelfs indekt, terwijl het in het geval van "de westerling" wel duidelijk als kortzichtigheid of onwetendheid wordt geafficheerd.

Jammer, dit boek. Omdat ik Hassnae als talkshowgast en debatverlevendigster juist wel erg hoog had zitten. Maar in haar schrijfsels probeert ze zo genuanceerd en volledig te zijn, dat het niet alleen de leesbaarheid van haar boek maar ook de objectiviteit in de weg lijkt te zitten.

[Dit bericht is gewijzigd door bastianus op 20-03-2018 16:05]


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


PandroidJack
The Paranoid Android
Usericon van PandroidJack
Posted 26-03-2018 7:31 by PandroidJack Wijzig reactieProfiel van PandroidJackQuote dit bericht

Taaie boel, deze nobelprijswinnaar. Soms erg lange hoofdstukken, waarin er weinig spectaculairs gebeurd. Je zou nog kunnen zeggen dat je, als mannelijke lezer, zo wel een inzicht krijgt in het vrouwelijke brein, enfin, in een vrouwelijk brein. Bij momenten genoeg affiniteit met het hoofdpersonage om echt geĆÆnteresseerd te zijn.Dan was deze van een geheel ander kaliber. Een ware pageturner voor elke zichzelf respecterende metalfan. Op nog geen 24 uur vlotjes doorgelezen. Soms werd het een beetje saai, als het te detaillistisch werd over de (financiƫle) theorie van het runnen van een platenlabel. Maar het zijn vooral de vele, luchtig vertelde, anekdotes over de vele bands (Anathema, Paradise Lost, My Dying Bride,....) die het erg interessant en leuk maken.The man who comforts himself not with what he achieves, but with what he dreams of achieving.


Dit topic is 3 pagina's lang: 1 2 3
Index / Algemeen Active topics Nieuw topic Post reply Vorige pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2018 Stichting ZwareMetalen