IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Nieuws, actualiteit en media Nieuw Topic Post Reply
Auteur:
Topic : Een eigentijds kerstverhaal
Oebe
Usericon van Oebe
Posted 25-12-2002 16:27 by Oebe Wijzig reactieProfiel van OebeQuote dit bericht

Dacht Je Dat Scrooge Fictie Was?
Het verhaal van Nestlé en een Land In Hongersnood
Door KEVIN BEGLEY

Aldus, hier is een verhaal rechtstreeks uit de schemerzone uit Dicken’s ergste nachtmerries. Nestle N.V. die vorig jaar 5,5 miljard euro winst heeft gemaakt eist 6 miljoen dollar van Ethiopie, een land waar hongersnood dreigt. Dat er meer dan 14 miljoen mensen dreigen te sterven van de honger in een land dat zo arm is (gemiddeld inkomen is minder dan 2 euro per dag) dat het zich niet kan veroorloven genoeg voedsel te kopen op de overvloedige wereldmarkt om te overleven schijnt ’s werelds grootste bedrijf voor voedingsmiddelen niet echt te hinderen. Kom op eh.. zaken zijn zaken.

“Maar wacht eens even,” zul je misschien zeggen “zo simpel kan het niet zijn allemaal, daar moet natuurlijk meer aan de hand zijn!” O.k. natuurlijk is er meer aan de hand. In 1975 nam een militaire dictatuur de macht over in Ethiopie en nationaliseerde de Ethiopische Livestock Development Company, afgekort E.L.I.D.C.O. De Schweisfurth Groep, een Duits bedrijf en door Nestle in 1986 overgenomen was gedeeltelijk eigenaar van E.L.I.D.C.O. Naar alle waarschijnlijkheid kocht Nestle Schweisfurth tegen een prijs dat ongeveer overeenkwam met het verlies van E.L.I.D.C.O. in 1975.

In 1998 verkocht de huidige democratisch gekozen regering van Ethiopie onder de hoge schuldendruk van buitenlandse schuldeisers E.L.D.I.C.O. voor 8,73 miljoen euro. Vorig jaar echter trapte de Wereldbank de plannen aan gort: Nestle wilde “hun” geld terug. Dat de omzet van Nestle een factor 8 groter is dan het BNP van hongergeteisterd Ethiopie was vanzelfsprekend geen krabbel achter het oor waard, noch voor de Wereldbank, noch voor Nestle.
Nou bestaat de Ethiopische regering bepaald niet uit engelen. De oorlog met Eritrea kostte enorm veel slachtoffers en is een van de onderliggende oorzaken dat leidde naar deze hongersnood, al moet gezegd dat de hoofdoorzaak de 3 jaar durende droogte is geweest. Daarbij is het land ook doorwrocht met corruptie. Hoe dan ook, de 14 miljoen met hongersnood bedreigde individuen zijn hier niet verantwoordelijk voor. Zij zijn slechts onbeduidende pionnetjes in een dodelijk spel dat Hebzucht en Macht heet.
Niet dat dat verassend mag heten. Hebzucht en Macht liggen ten grondslag aan “epidemieen” van onnatuurlijke dood (zoals oorlog, hongerdood en ziekte) die met regelmaat de armen en onderdrukten van deze planeet bezoeken. En Nestle is heel erg verslaafd geraakt aan Hebzucht.

Dus waar blijft hier het dagelijks verstand of gewoon maar dagelijks fatsoen? Dat je dus geen geld zuigt uit mensen die dreigen dood te gaan van honger, helemaal als je zelf schathemelrijk bent is voor de eerste de beste peuter die ooit van Scrooge heeft gehoord een vanzelfsprekendheid. Ik bedoel, de duidelijkheid van het morele aspect daargelaten, alleen al de slechte P.R. dat dit gaat opleveren zal Nestle naar alle waarschijnlijkheid al meer dan 6 miljoen kosten. En bedenk daarbij de gunstige P.R. die het had kunnen opleveren als ze het tegenovergestelde hadden gedaan en een erbij gezegd hadden dat ze grootmoedig de schuld hadden afgeschreven van een land dat gevallen was in de armen van de honger of zoiets. Hei ho zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar maar nee, nee en nog eens nee. Nestle heeft hoogstaande principes en een krachtige morele richtlijn in dit soort dingen: knijp ze uit en knijp ze dan nog verder uit en doe het snel zodat je de laatste centjes nog uit ze perst voordat de dood de opgezwollen buikjes van de kinderen in laat zakken, zodat het ook daar vel over been is en weer past bij de rest van het lichaampje.

Dit is niet de eerste keer dat Nestle het pad heeft bewandeld van morele verachtelijkheid. Jarenlang was Nestle het doel van boycott-acties voor hun schunnige praktijken om hun produkten voor vervanging van borstvoeding aan de vrouw te brengen in de Derde Wereld landen. Nou is borstvoeding gratis, gezond en beschermt tegen infecties, maar heeft het nadeel dat het niet erg winstgevend is voor de makers van Baby Formula, een moedermelk vervanger.

Praktijken als het sturen van verkopers vermomd als nonnen sturen naar ziekenhuizen om de moeders de produkten aan te praten waren heel gewoon. Het verhaal was dat Nestle’s formula beter was dan moedermelk en dat iedere moeder die “werkelijk” om haar kind gaf het substituut zou gebruiken. Moeders kregen vaak een gratis voorraadje Baby Formula mee dat net lang genoeg meeging om hun eigen melkproductie stop te zetten. Deze moeders die niet de beschikking hebben over schoon water en die zelf nu geen borstvoeding meer kunnen geven, mengden het spul dan met het water dat ze hadden. De resultaten waren voorspelbaar.
Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie W.H.O. is een kind dat met de fles wordt gevoed met onveilig water 25 keer waarschijnlijker te komen te overlijden als gevolg van (uitdroging door) diarree dan een kind dat borstvoeding krijgt. 1,5 miljoen kinderen komen elk jaar op deze manier te overlijden.

Onder de druk van een boycott ging Nestle akkoord met de W.H.O. Internationale Code van Moedermelk Vervangers, maar Nestle overtrad voortdurend de voorschriften. I.B.F.A.N. (International Baby Food Action Network) noteerde de overtredingen van de Code door de fabrikanten van babyvoeding in een rapport genaamd “Breaking the Rules 2001” en vrijgegeven bij de 20 ste verjaardag van de Internationale Code. Terwijl Nestle niet de enige fabrikant was die de Codes verbrak, waren Nestle’s overtredingen de enige die in dat rapport werden vermeld in aparte tabellen alleen al vanwege de enorme hoeveelheid van de overtredingen.

In 1984 werd Ethiopie geteisterd door hongersnood waarin een miljoen mensen de dood vonden. Vandaag de dag sterven 1 op de 10 kinderen voor hun eerste levensjaar en de helft van alle kinderen hebben ondergewicht. Ethiopie heeft de laagste inkomen per hoofd van de bevolking ter wereld, met een gemiddeld inkomen van 100 euro per jaar. Desondanks heeft de Ethiopische regering Nestle 1,5 miljoen aangeboden om de zaak af te kopen. Nestle heeft dat bod verworpen en eist 6 miljoen “als een zaak van principes.” In hun persvoorlichting verdedigden zij deze eis. “In het belang van voortgaande buitenlandse investeringen, welke absoluut noodzakelijk is voor ontwikkelingslanden, is het erg wenselijk dat onenigheid opgelost worden volgens internationale wetten en in een geest van rechtvaardigheid.”
Volgens Oxfam kan met 6 miljoen euro de volgende dingen worden gedaan: voedsel worden gekocht voor een maand voor meer dan 1 miljoen mensen, 6500 putten worden geslagen die voor schoon water konden zorgen voor 4 miljoen mensen, 650.000 mensen voorzien van medicijnen tegen diarree. En wat zou Nestle dit kosten? 6 miljoen euro is 0,01 % van Nestle’s jaarlijkse omzet.

Kritiek op Nestle’s manier van het doen van zaken zette Peter Brabeck-Letmathe, de hoofdpief van ’t spul aan de noodzaak van maatschappelijk verantwoord zakendoen te erkennen toen hij zei, “Wij komen eens voor de vraag te staan: wat hebben jullie gedaan tegen de honger in de Derde Wereld?” Dat uitspraak is drie jaar geleden. De man leidt nog steeds Nestle en zoals men kan zien is er niet veel veranderd als het op het begrijpen van de basisconcepten van ethiek en moraal aankomt bij Nestle. Het is nog steeds verslaafd aan Hebzucht. Het vermag duidelijk zijn dat om een bedrijf als Nestle te leiden het een absolute pre is dat je hart moet zijn vervaardigd uit verbrand asfalt.

Dus tenzij je een fervent supporter bent van hoge kindersterfte of hongersnood kun je misschien in overweging nemen of je Nestle en de lange lijst van bedrijven die onder Nestle vallen niet wilt boycotten. En terwijl je daar over nadenkt kun je gelijk ook nadenken of je niet eens echt wilt handelen volgens kerstgedachten en een gulle gift wilt overmaken aan een van die vele organisaties die proberen iets te doen aan de 38 miljoen mensen waarvoor hongersnood dreigt in Afrika.

Peace, Kevin.

Toevoeging: De Internationale Code Verkoop van Moedermelk Vervangers is aangenomen op de Vergadering van de Wereld Gezondheids Organisatie in 1981. Het doel is om alle moeders en hun kinderen te beschermen tegen agressieve verkooppraktijken en te verzekeren dat ze goede en correcte informatie krijgen. Het voorziet in het verbod op de promotie van babymelkprodukten en andere moedermelk vervangers.
Kevin Begley woon in Lund, Zweden.

http://www.counterpunch.com/begley1224.html

Feitenrelaas over Nestle van Babymilk Action te downloaden op:
http://www.babymilkaction.org/resources/downloads.html

Een reaktie op

Nestle claims £3.7m from famine-hit Ethiopia

Charlotte Denny
Thursday December 19, 2002
The Guardian

The multinational coffee corporation, Nestle, is demanding a $6m (£3.7m) payment from the government of the world's poorest state, Ethiopia, as the country struggles to combat its worst famine for nearly 20 years.
The money is compensation for an Ethiopian business which the previous military government nationalised in 1975. It could feed a million people for a month, according to Oxfam.

The cash-strapped Ethiopian government has offered to pay $1.5m to settle the claim, but yesterday Nestle, which bought the firm's German parent company in 1986, was standing by its demand, insisting it was a "matter of principle".

http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,3604,862570,00.html

Dat was gisteren 19 december. Vandaag lijkt Nestle toch bezocht door de Ghost Of The Christmas Present of misschien door boze posters who Took A Brake van Nestle:

http://www.guardian.co.uk/letters/story/0,3604,863346,00.html

In ieder geval is men geschrokken:

Retreat by Nestle on Ethiopia's $6m debt

Charlotte Denny, economics correspondent
Friday December 20, 2002
The Guardian

Nestle, the world's largest coffee company, was forced into a humiliating climbdown yesterday after a wave of public outrage greeted its demand for a $6m (£3.7m) payment from the government of famine stricken Ethiopia.
The company promised to invest any money it receives from Ethiopia back in the country after receiving thousands of emails of protest in response to the story in yesterday's Guardian.

At an emergency meeting in its Swiss HQ last night, senior executives were mulling over the public relations damage. The claim represents about an hour's turnover for a company which posted sales of $59.36bn and pre-tax profits of $6.15bn last year.

Nestle - fearing a consumer boycott of its products across Europe - is considering donating some of the money it is demanding to help feed the 11 million Ethiopians who face starvation in coming months.

Campaigners last night repeated their call for the company to abandon its claim entirely. "I hope that Nestle reconsiders and realises they don't need the money as much as Ethiopia. I hope they drop the issue altogether," said Sophia Tickell, senior policy analyst at Oxfam.

However, Nestle was still insisting yesterday that it would benefit Addis Ababa to pay compensation for a company nationalised by a previous military government 27 years ago. The firm's German owners were bought by Nestle in 1986.

"It is in the Ethiopian government's interest to reach a deal as a way to ensure continued flows of foreign direct investment in the country," said Francois Perroud, a company spokesman. "We are flexible about the timing and the amount but we are not flexible about the principle."

The Ethiopian government has offered all it can afford in settlement - just $1.5m.

Nestle was boycotted for years by protesters over its aggressive sales of babymilk formula to the developing world, where hygiene standards made breast milk safer.

Last night campaigners were keeping up the pressure, although they warned that a boycott of Nestle products could backfire by hurting poor coffee farmers in Ethiopia.

"Boycotting Nestle products won't help the poor farmers who sell to the company," said Justin Forsyth, head of policy at Oxfam. "What people should do if they want to help is to write or email Nestle and ask them to drop the claim."

By late afternoon yesterday, 8,500 people had emailed the company to complain about its treatment of the Ethiopian government, the fastest response Oxfam says it has had to a campaign.

The aid agency dismissed Nestle's claim that Ethiopia will find it hard to attract foreign investors unless it pays the compensation bill. "This is absurd and unfair," said Mr Forsyth. "This is not about legal rights but what is morally right. When 11 million people face famine, exceptions should be made."

The World Bank is negotiating on Ethiopia's behalf with 40 companies who have similar claims against Addis Ababa, although Nestle's is believed to be the largest.

In a statement last night the company committed itself to invest the proceeds of the claim "in a long-term viable investment in Ethiopia which will contribute to the economic development of the country". Nestle also said it would respond to requests "to help alleviate the suffering of the population that is presently threatened by the food shortage".

Ethiopia is in the grip of a drought threatening 11 million with starvation. Some aid agencies have warned that looming food shortages could be worse than the devastating famine which killed a million people in 1984.

Other cash demands

· Booker plc is suing Guyana for £13m for a sugar company nationalised in 1976

· Uganda is being sued by Spanish bank Banco Arabe Espanol for £1.68m. A Ugandan court has ruled in the bank's favour, but Uganda is appealing

· British defence contractor, J&S Franklin is demanding £3.36m from Sierra Leone

· Ethiopia owes Bulgarian arms exporter Kintex £5.42m

http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,863493,00.html

Dus nou is het wachten op de Ghost Of Christmas Future.


Dryadd
Usericon van Dryadd
Posted 25-12-2002 17:14 by Dryadd Wijzig reactieProfiel van DryaddQuote dit bericht

eigentijdse kerstverhaal......hmZzz


SupahflySanta

evilpiggyshow



[Dit bericht is gewijzigd door Dryadd op 25-12-2002 17:15]


A dead body, a severed limb, an oozing pustule,a sunken socket, it's all just for the shock value.


Sorpresa
love sucks
Usericon van Sorpresa
Posted 25-12-2002 17:16 by Sorpresa Wijzig reactieProfiel van SorpresaQuote dit berichthttp://www.thats-me.nl/apocalypse

zo damn, dat is veel


"If God were suddenly condemned to live the life which he had inflicted on men, he would kill himself"


ZwaarMetaal
.357
Usericon van ZwaarMetaal
Posted 25-12-2002 17:50 by ZwaarMetaal Wijzig reactieProfiel van ZwaarMetaalQuote dit berichthttp://www.kommando.nl

quote:
Op 25 december 2002 17:16 schreef Sorpresa het volgende:
zo damn, dat is veel


veel tekst bedoel je?

ben je te lui om te lezen?



karnivoor
Usericon van karnivoor
Posted 25-12-2002 17:53 by karnivoor Wijzig reactieProfiel van karnivoorQuote dit berichthttp://www.kanker.nl/

ik wel kerst zuigt, opflikkeren met dat gemaakt sociale gelul... als je aardig wil zijn voor iemand heb 365 dagen de tijd, niet 2


Je moeder.


winters rage
I am my own savior
Usericon van winters rage
Posted 25-12-2002 19:05 by winters rage Wijzig reactieProfiel van winters rageQuote dit bericht

lekker fucking boeiend zeg

nog ff en we gaan om een fucking petitie gillen


My madness, my sadness


Greycloak
Gebroeders Grey
Usericon van Greycloak
Posted 25-12-2002 19:39 by Greycloak (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van GreycloakQuote dit bericht

Ben ik een enorme lul als ik zeg dat er van oorlog geen brood op de plank komt, of ben ik als westerling mede verantwoordelijk voor de sublieme indeling van Afrika onder koloniaal gezag en de daaruit voortvloeiende oorlogen? Sorry, maar als ik schulden heb, en daarna ruzie om niets (ja, práát het maar uit, vechten is zóóóóóó makkelijk) maak met de buren hetgeen me mijn baan kost, ik geen inkomsten meer heb en later wil men zijn geld terug en ik heb alles al uitgegeven aan die onnozele ruzie... Dan heb ik het toch eigenlijk stiekem wel een beetje aan mijzelf te danken denk ik...?

Kappen met die oorlog en dokken! Wie mogen er nú weer voor die schulden opdraaien, denk je?


What a day, what a day If you can look it in the face and hold your vomit


Oebe
Usericon van Oebe
Posted 25-12-2002 20:24 by Oebe Wijzig reactieProfiel van OebeQuote dit bericht

Ach, ik dacht die mensen hebben toch niets te doen. Metals zijn sowieso werkloos, dus moeten ze zich op zo'n dag al helemaal wel doodvervelen. Maar geen nood, andere mensen hebben al voor jullie gestreden en de strijd is beslecht.


Nix
Usericon van Nix
Posted 25-12-2002 20:46 by Nix Wijzig reactieProfiel van NixQuote dit bericht

te lange tekst


I generally avoid temptation...unless I can't resist it.


Oebe
Usericon van Oebe
Posted 25-12-2002 21:51 by Oebe Wijzig reactieProfiel van OebeQuote dit bericht

Ach en ik vergat natuurlijk rekening te houden met de tomeloze luiheid van de metal. Een stelletje bankpiepers met een aandachtspanne van 1 tot 1,5 s maximaal.
gotta love em.


Greycloak
Gebroeders Grey
Usericon van Greycloak
Posted 25-12-2002 21:59 by Greycloak (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van GreycloakQuote dit bericht

Ja, niet iedereen werkt zich 42 uur per week de vinketering, er zijn ook lui die liever met een kalashnikov een of ander boerengehucht binnenvallen om daar de locals om zeep te helpen, alleen maar omdat die tot een andere stam behoren. Goed voor je economie.


What a day, what a day If you can look it in the face and hold your vomit


karnivoor
Usericon van karnivoor
Posted 25-12-2002 22:28 by karnivoor Wijzig reactieProfiel van karnivoorQuote dit berichthttp://www.kanker.nl/

quote:
Op 25 december 2002 21:51 schreef Oebe het volgende:
Ach en ik vergat natuurlijk rekening te houden met de tomeloze luiheid van de metal. Een stelletje bankpiepers met een aandachtspanne van 1 tot 1,5 s maximaal.
gotta love em.


we're fucking proud of it


Je moeder.


Phaestus
In vino veritas
Usericon van Phaestus
Posted 25-12-2002 22:58 by Phaestus Wijzig reactieProfiel van PhaestusQuote dit bericht

Ik ben best wel geintereseerd in dat kerstverhaal, maar dan moet je wel even een samenvatting geven..


"Le coeur a ses raisons que la raison ne connaît point."


Sarjenka
Greetings and felicitations children of technology
Usericon van Sarjenka
Posted 25-12-2002 23:05 by Sarjenka Wijzig reactieProfiel van SarjenkaQuote dit berichthttp://nightmarepatrol.net/sarjenka/weblog

Ik kan me het "eigentijdse" kerstverhaal van Herman Finkers herinneren... Kroamschudden in Mariaparochie da's iig wel een leuk kerstverhaal ...

Maar om even on-topic te blijven: multinationals moeten zich de ogen uit hun kop schamen als ze op zo'n manier hun zaken regelen. Elke multinational zou zijn/haar koppen bijeen moeten brengen om voor eens en altijd de honger uit de wereld te moeten verbannen...

Maar ja, da's een idealistische gedachte. (Ziet de directeur van Nestlé met zo'n dikke buik en kettinghorloge met stinksigaar in z'n stoel achteruit leunen).


If you can't eat it or fuck it, then kill it...


Greycloak
Gebroeders Grey
Usericon van Greycloak
Posted 25-12-2002 23:09 by Greycloak (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van GreycloakQuote dit bericht

Elke Ethiopiër en elk ander mens zou zich de ogen uit z'n kop moeten schamen als ie liever de buren om zeep knalt dan dat ie probeert zijn gezin te eten te geven!
(Ziet in gedachten weer die foto uit de Panorama van een eikel in Ivoorkust die doodgemoedereerd een "rebel" die aan de kant van de weg ligt een patroon of 5 in z'n lijf jaagt en daarna weer een sjekje opsteekt.) Vind je het gek dat er honger is?
Werken gvd!


What a day, what a day If you can look it in the face and hold your vomit


Sarjenka
Greetings and felicitations children of technology
Usericon van Sarjenka
Posted 25-12-2002 23:16 by Sarjenka Wijzig reactieProfiel van SarjenkaQuote dit berichthttp://nightmarepatrol.net/sarjenka/weblog

quote:
Op 25 december 2002 23:09 schreef Greycloak het volgende:
Elke Ethiopiër en elk ander mens zou zich de ogen uit z'n kop moeten schamen als ie liever de buren om zeep knalt dan dat ie probeert zijn gezin te eten te geven!
(Ziet in gedachten weer die foto uit de Panorama van een eikel in Ivoorkust die doodgemoedereerd een "rebel" die aan de kant van de weg ligt een patroon of 5 in z'n lijf jaagt en daarna weer een sjekje opsteekt.) Vind je het gek dat er honger is?
Werken gvd!


En hoe komt die Ethiopiër uberhaupt aan een geweer??? door diezelfde multinational... die ethiopiërs hadden gewoon in de woestijn hun kamelen moeten blijven hoeden, dan waren ze "gewoon" gestorven.


If you can't eat it or fuck it, then kill it...


Greycloak
Gebroeders Grey
Usericon van Greycloak
Posted 25-12-2002 23:20 by Greycloak (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van GreycloakQuote dit bericht

quote:
Op 25 december 2002 23:16 schreef Sarjenka het volgende:
En hoe komt die Ethiopiër uberhaupt aan een geweer??? door diezelfde multinational... die ethiopiërs hadden gewoon in de woestijn hun kamelen moeten blijven hoeden, dan waren ze "gewoon" gestorven.
Geheel mee eens, maar ik neem aan dat die AK-47 door iemand gesponsord is, die ook iets had kunnen doen aan de staatsschuld. Die dingen krijg je niet van een man in een pak die daar op straat een kist met die rotzooi heeft staan, heus niet.
By ze wee, ik heb ook een schurfthekel aan multinationals en mannen in pakken, maar sommige mensen maken het er wel een klein beetje (...) zelf naar, soms.


What a day, what a day If you can look it in the face and hold your vomit


Index / Nieuws, actualiteit en media Active topics Nieuw topic Post reply
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen