IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Nieuws, actualiteit en media Nieuw Topic Post Reply
Auteur:
Topic : rol van publieke omroep
Vinay
Usericon van Vinay
Posted 12-06-2004 7:16 by Vinay Wijzig reactieProfiel van VinayQuote dit berichthttp://www.myspace.com/vinaysananda

quote:
Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil nog deze kabinetsperiode een besluit nemen over de toekomst van de publieke omroep. Zij sluit niet uit dat de omroepverenigingen verdwijnen.

Op voorstel van Van der Laan besloot het kabinet dat de omroepvoorzitters voor 1 januari uit de raad van toezicht Publieke Omroep moeten vertrekken. Onafhankelijke kroonleden nemen hun plaats in.

Momenteel kunnen de omroepvoorzitters belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld de programmering blokkeren via hun lidmaatschap in de raad van toezicht. Zij krijgen wel een plaatsje in een te vormen college van voorzitters.

Onzekerheid
Vooruitlopend op het definitieve besluit over de toekomst van de publieke omroep, stelt het kabinet voor de licentie voor de omroepen met twee jaar in te korten tot drie jaar.

Van der Laan volgt het advies op van de commissie-Rinnooy Kan, die het publieke bestel onlangs doorlichtte. De Publieke Omroep vindt dat Van der Laan met haar plannen grote onzekerheid veroorzaakt.

TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd vindt daarnaast dat het kabinet geen oog heeft voor de kijker. "Het stuk van de staatssecretaris is navelstaring. De politiek bepaalt wat goed is voor de burger. Je krijgt nu overheidsingrijpen in de programmering en uiteindelijk een soort staatsomroep. Dit is heel slecht voor de burger."



Ik vind het een goede zaak dat overheid de structuur bepaalt mbt publieke media .( de commerciele omroepen/media zijn immers al vrij wat betreft hun programmering ,en bieden veelal programma's van verstrooiende aard )
De publieke omroep kan zich ,volgens mij ,onderscheiden van commerciele omroepen door het bieden van educatieve en programma's mbt onderwijs( zodat scholieren in een vroeg stadium een bijdrage kunnen leveren aan de kenniseconomie) en cultuur/kunst/muziek-onderwijs en daarbij alle programma's interactief met de kijker mbv internet .

Wellicht hebben jullie een eigen visie wat de rol van de publieke omroep zal zijn


[Dit bericht is gewijzigd door Vinay op 12-06-2004 7:45]



lykle_wolfheart
Usericon van lykle_wolfheart
Posted 12-06-2004 13:52 by lykle_wolfheart Wijzig reactieProfiel van lykle_wolfheartQuote dit berichthttp://www.gothtronic.com

Ik ben het wel eens met onze staatssecretaris, de publieke omroepen krijgen steeds minder leden, maar behouden nog wel dezelfde invloed, wat m.i. niet terecht is. Daarom vind ik dus ook dat de publieke omroepen minder te vertellen moeten hebben, ten gunste van de toekomstige Raad van Toezicht.
De functie van de publieke omroepen moet m.i. dan ook worden: uitzenden van nieuws, sport, specials (koninklijke huwelijken, rampen etc.), informatieve en educatieve programma's, kunst & cultuur, achtergrondprogramma's zoals Nova, kinderprogramma's en info over politieke partijen. Laat het oppervlakkige entertainment maar over aan de commerciëlen.


no text supplied


Vinay
Usericon van Vinay
Posted 28-06-2004 11:10 by Vinay Wijzig reactieProfiel van VinayQuote dit berichthttp://www.myspace.com/vinaysananda


quote:
D66-kamerlid Bert Bakker wil opheldering van staatssecretaris Van der Laan (cultuur en media) over het zwartboek Publieke Omroep dat morgen aan de staatssecretaris wordt aangeboden. Het zwartboek is samengesteld door programmamakers die signaleren dat bezuinigingen op de overhead worden afgewenteld op de programmamakers. Bakker vindt dat Van der Laan de omroepvoorzitters ter verantwoording moet roepen.

‘De omroepen krijgen belastinggeld om goede programma’s te maken. Teveel van dat geld gaat niet naar programma’s, maar naar organisatie en overhead. Het kabinet wil dat terugdringen en krijgt daarvoor de volle steun van D66. Maar als de omroepen liever snijden in kwaliteit dan in overhead, dan is meer politieke sturing gewenst. Het gaat om belastinggeld en om de kwaliteit van de publieke omroep,’ aldus Bakker.

Aanstaande woensdag zal Bakker Van der Laan op het zwartboek aanspreken in het kamerdebat over de publieke omroep.

Het zwartboek wordt dindag 22 juni om 12.30 uur aangeboden aan staatssecretaris Van der Laan op het ministerie van OC&W. In het zwartboek stellen vele zelfstandige programmamakers (cameralieden, geluidsmensen, regisseurs, editors en producenten) dat de omroepen hen dwingen hun tarieven met tientallen procenten te verlagen. Volgens de Federatie Filmbelangen kan dit niet anders dan ten koste gaan van de kwaliteit, waardoor het verschil tussen de publieke en commerciële omroep verder verkleind zal worden.

bezuiniging bij cultuur ,op alle gebieden ,zijn noodzakelijk ,dus de staatssecratris heeft hier gelijk , om deze door te voeren .
Het is daarbij ook meer noodzakelijk om geld te investeren in de kenniseconomie ,wetenschap ( medisch onderzoek ),duurzame oplossingen/innovaties voor maatschappij/ecologie etc .

het is de taak van de programmamakers om met minder geld betere programma's te maken, die evt de overheid ook veel/meer geld opleveren , en zo blijk te geven van hun creativiteit en talent ,aan de staatssecretaris en aan de maatschappij .


[Dit bericht is gewijzigd door Vinay op 28-06-2004 11:40]



Index / Nieuws, actualiteit en media Active topics Nieuw topic Post reply
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen