Goh ja zeg! Ben net bezig met een verslag over dit onderwerp.
De manier van houden van de dieren is een beetje uit de hand gelopen. Het welzijn wordt steeds slechter en dat is niet alleen zielig voor de dieren maar ook voor de consument. Dieren in stress maken endorfine aan en hun gifstoffen komen vrij. Dat gaat allemaal lekker in het vlees zitten. Dat zou men eventueel kunnen proeven, maar dan moet je wel een fijnproever zijn. Wel is de kwaliteit (lees: voedzaamheid en gezondheid) van het vlees van een biologisch biggetje stukken beter dan die van een bio-biggetje. Dit betekend wel dat als je de dieren biologisch wil gaan houden, dat meer ruimte kost en dat brengt kosten met zich mee. Ook de betere kwaliteit voeding die de dieren krijgen kost geld. Dit maakt je biefstukje dus wat duurder.
Het probleem is dat de consument nog niet door heeft dat er best meer voor betaald mag worden. Men betaald toch ook graag wat extra voor een goede broek enzo?
Wat de consumenten vaak niet door hebben is dat dat lapje vlees opzich wel goedkoop is zoals het in de koeling ligt, maar dat we 'onbewust' extra betalen. De bio-industrie brengt een mestoverschot met zich mee. Mest op de grond betekend ammoniak in het grondwater betekend meer kosten voor de zuivering waar wij allen belasting voor betalen. Ook gaat een deel van onze belasting naar de subsidies die de bio-industrie krijgt. De biologische bedrijven krijgen ook subsidie, maar daar hebben we t even niet over.
Anyhoer, in 2012 gaat er een wet van kracht dat de bio-industrie moet kappen. Vandaar ook dat, naast dat er meer vraag voor is, bio-bedrijven biologisch gaan.
(Dit was mijn spreekbeurt.
)
[Dit bericht is gewijzigd door stigma op 03-03-2006 17:45]