Een weinig verrassend lijstje lijkt me. De nauwkeurigheid zal echter schijn zijn aangezien het verschil tussen 1, 2 etc waarschijnlijk niet al te groot zijn. Hte lijkt mij dat bij zulke lijsten beter met llassen zou worden gewerkt. Dan zou ook gelijk de rare situatie dat België "minder mislukt" is dan Nederland kunnen worden weggewerkt.
Maar goed, hier dus niet naar toe op vakantie....
Irak en Afghanistan hoog op lijst 'mislukte staten'
De invloed van de Amerikanen ten spijt staan Irak en Afghanistan hoog op de lijst van 'mislukte staten'. Irak bezet een vierde plek op de lijst, terwijl Afghanistan op de tiende plaats staat.
De lijst, een samenwerking tussen het Amerikaanse politieke tijdschrift Foreign Policy en de eveneens Amerikaanse vredesorganisatie Fund For Peace, is onlangs voor de tweede maal gepubliceerd. Criteria aan de hand waarvan de lijst wordt opgesteld zijn onder meer de mate van controle op het grondgebied door de overheid, de binnenlandse veiligheid, de aanwezigheid van basale publieke diensten (zoals onderwijs) en de mensenrechtensituatie in het land. In totaal zijn er 148 landen onder de loep genomen, die elk een puntental krijgen aan de hand van eerder genoemde criteria.
Irak "dankt" haar hoge klassering met name aan het vertrek van veel hoogopgeleide burgers, waardoor bestuurskracht ontbreekt. Verder gaat het land zwaar gebukt onder terreur: volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was Irak het toneel van dertig procent van de terreuraanslagen in de hele wereld in 2005. Ook in Afganistan speelt het gebrek aan hoog opgeleide burgers een rol, maar dan vooral omdat de terugkeer van de hoogopgeleiden nog stroef verloopt, terwijl er al wel massaal arme vluchtelingen zijn teruggekeerd. Overigens doet Afghanistan het wel net iets beter dan buurland Pakistan, dat onder meer door het geweld in de grensstreek met Afghanistan en etnische spanningen een plaats hoger staat.
Andere stijgers op de lijst zijn Zimbabwe (wanbeleid en meer corruptie) en Nigeria (regionale en religieuze twisten), terwijl Venezuela en Bosnië-Hercegovina het juist een stuk beter deden. Venezuela door de hoge olieprijs, waardoor de Venezolaanse president Chavez meer macht heeft en het land stabieler is geworden, Bosnië-Hercegovina door het uitzicht op toetreding tot de Europese Unie.
Nederland kan met haar 134e plaats niet echt een risicoland worden genoemd. België doet het nog beter en staat vier plaatsen lager, terwijl ons andere buurland juist tien plaatsen hoger staat en gevaarlijker wordt geacht dan de Verenigde staten, de nummer 128. Sudan komt er in de lijst het slechtst vanaf, niet in de laatste plaats door het etnisch geweld in de provincie Darfur.
De 10 van meest 'mislukte staten':
1. Sudan
2. Democratische Republiek Congo
3. Ivoorkust
4. Irak
5. Zimbabwe
6. Tsjaad, Somalië (gedeeld)
8. Haïti
9. Pakistan
10. Afghanistan