![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|||
|
![]() |
Auteur: |
|
|
Wij hebben wel ontzettend veel druiven in de tuin, misschien maar eens proberen er wijn van te maken ![]() When your people matter, menstrual health matters ![]() |
|
Zo van de week eindelijk eens begonnen met mn eerste vergisting. Ik ben begonnen met het maken van mede (honingwijn) omdat ik dat over enkele weken nodig heb voor een openingsfeest van een DIY biolab. Normaal gesproken is het een hobby waarbij je meestal wat meer geduld voor moet hebben. Maar dat heeft meestal te maken met op smaak komen van het brouwsel. Ik heb deze methode op het internet gevonden en gebruikt voor mijn eerste recept. quote: Het kan dus ook in enkele dagen, maar gezien er maar weinig suiker om gezet hoeft te worden, kan het veel sneller. Met een dichtheidsmeter (simpele dobbel die de dichtheid van het mengsel meer, waaraan je de opgelostehoeveelheid suiker aan kan bepalen) heb ik bij dit mengsel een alcohol potentie van 3 a 4% gemeten. Dat wil zeggen dat als je het nog een beetje zoet wilt houden je nog minder alcohol hebt of je later toe moet voegen. ![]() Alle ingredienten. ![]() Een grote pan. Ik heb ervoor gekozen om ingredienten op te lossen in 1 grote pan ipv 2 pannen. Dit scheelt aanzienlijk in afkoeltijd maar brengt natuurlijk een flink risico mee van besmetting omdat niet alles steriel is gekookt. ![]() De gist. deze was speciaal voor mede en was 9 euro, maar er zijn ook goedkopere gisten verkrijgbaar, je zou ook bakkersgist kunnen gebruiken of zelfs natuurlijke gisten die in de lucht hangen(gewoon even het brouwsel open laten staan, wel een grotere kans op ongewenste besmettingen). Maar de gist is enorm van invloed op de smaak en het alcohol percentage. De vergisting stopt uiteindelijk doordat alle suikers opgebruikt zijn of door de te hoge alcohol concentratie, bij ongespecialiseerde gisten is dat meestal een stuk lager. Ook is de soort gist van invloed op de snelheid van de fermentatie. Bij veel van dit soort speciale gisten zit ook gelijk gistvoeding toegevoegd maar dat kan je ook los kopen. Gisten kunnen niet op suikers alleen leven en hebben ook hun mineralen nodig, het is gewoon een soort kunstmest voor gisten dus. Gebruik je fruit of mout dan zitten die voedingstoffen van nature al erin, maar honing is vooral suiker. ![]() ![]() Citroenen om de PH op het juiste niveau te krijgen en ook voor wat extra smaak en voedingstoffen voor de gist. Nadat het lang genoeg geprutteld heeft laten afkoelen. (de gist kan doodgaan of een behoorlijke opdonder krijgen als het niet op de juiste temperatuur start) ![]() Dit is het 30 l vat waarin ik brouw. bovenop zit een waterslot, gewoon een zwanenhalsje gevuld met water waar de CO2 uit kan bubbelen maar er geen zuurstof bij kan komen. Als het mengsel genoeg afgekoeld is moet je goed doorroeren om voldoende zuurstof in het mengsel te krijgen (voor het opstarten van de gistcultuur is het beter om een beetje zuurstof erbij te hebben). En daarna kan de deksel erop. De eerste tekenen van vergisting zie je aan het bubbelen van het waterslot. Dit kan enkele dagen duren. Bij mij is het nog niet bezig na 2 dagen misschien heb ik een besmetting of duurt het gewoon nog wat langer. Het is nog even afwachten. Ik wil deze week ook nog een turbo vergisting doen met 8 kilo suiker, turbo gist en 21 liter water. Binnen 5 dagen kom je uit op een mengsel van ca 20% alcohol. Dit is echt bedoeld voor stookwijn voor destillatie volgens mij smaakt het echt te vies, maar wel een enorm snelle en goedkope productie voor 8 euro suiker + 3 euro aan turbogist. ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote: Goed idee, goedkoop erg lekker en leuk: http://www.brouwmarkt.nl/wijnmaken-c-66_162.html ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote: Ik las vergissing. ![]() ![]() |
|
quote: Zou best kunnen ![]() ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote: Ook gigantisch veel druiven in de tuin, misschien is het wel leuk om een keer te doen. En voor die prijs echt geen moeite. ![]() |
|
Dat zelfstoken is ook wel hoopgevend. Voor zo'n 15 euro 10 liter wodka is niet verkeerd. (al is wodka officiel niet van gewone suiker gemaakt) ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote: Ik las -tussen de regels door- 'bevlieging'. ![]() ![]() |
|
Lijkt me erg leuk om een keer eigen bier te brouwen, ben alleen nogal huiverig voor de kwaliteit van zo'n kant en klare set ![]() ![]() |
|
DAt schijnt nog opvallend goed te zijn, maar ken ook genoeg negatieve reacties. Je moet ook goed kijken wat voor soort bier je wilt. Maar het is wel verstandig om niet te moeilijk te beginnen met moutstroop in water oplossen en wachten ipv alle stappen met graan mout, hop en maischen te doorlopen. ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote: Ach we zullen zien of het niet teveel tijd gaat vreten. ik wil het al vrij lange tijd. Als het een beetje lukt hoeft ik ook enkele uurtjes minder te werken in de maand ![]() En anders heb ik toch weer wat geleerd en mogelijk enkele mensen op dit forum geïnspireerd. ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
K heb gistermiddag de stookwijn ingezet: 21 liter water 7,5 kg suiker zakje turbo gist En over een week heb ik 25 liter stookwijn van zo'n 18%. Binnen een uurtje of 4 zag je het vat al helemaal bruisen en nu staat het keihard te bubbelen. (Een gewoon waterslot wordt afgeraden omdat die eraf ploft). Volgende keer doe ik het niet meer in mn douche want het hele huis ruikt naar de zoete geur van gist ![]() ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote:Interessant, thanks voor de tip ![]() When your people matter, menstrual health matters ![]() |
|
zo van de week goed bezig geweest. zat eerst te kutten met een geschikte verwarming voor mn stookvat, eerst wat zitten kunnen met geimproviseerde branders(campinggaz enzo) en zat nog te kijken naar zo'n industriele komfoor maar die zijn echt te duur. Achteraf blijkt dat een electrische kookplaat voor een 18 liter stookvat ook ruim voldoende werkt. Toch ook wel fijner met de mogelijkheid tot +10 liter sterk brandbare alcohol. Heb van mn 20a25 liter stookwijn van een procentje of 15 iets van een liter of 4 een destillaat van 65%. Het smaakt nog teveel naar gist daarom wil ik het nog een keer stoken en dan moet er een goede wodka uitkomen. En wil ook wat proberen met wat anijsolie en suiker om een simpele ouzo te maken. ![]() ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
Zo heb vandaag even simpel een flesje ouzo gemaakt en met de bandrepetitie soldaat gemaakt ![]() Bijzonder goed gelukt voor een eerste probeersel met wat proberen. 700 ml 40% Alcohol 70 g suiker 20 g vanille suiker ca 25-30 druppeltjes anijsolie En dat alles smaakt gewoon als een commercieel verkrijgbare ouzo al is het een tikkeltje plat van smaak. maar met een beetje venkel lijkt me dat opgelost. Ook als (neppe suiker) wodka is het goed te doen, al is het nog een tikkeltje scherp, maar ik heb er nog wat "alcopur", een alternatief voor houtskool, bij gegooid en dan moet het ook te doen zijn. Al met al is de smaak echt stukken beter als ik verwacht had ![]() ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
Standaard receptuur voor studenten in Polen heet Grunwald, genoemd naar het slag bij Tannenberg in 1410 1kg suiker 4 liter water 10 decagram gist. ![]() KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA ! ![]() |
|
Gewone cola met een beetje gist is ook bijzonder geschikt om te stoken. ![]() KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA ! ![]() |
|
En weer 3,5 liter met 70% ![]() ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
|
quote: Gelukkig niet. Ben nu bezig met: Wodka Limonchello (niet geweldig wel makkelijk) Ouzo En heb mn eigen drankje gemaakt met goji bessen dat opvallend goed is uitgepakt. Ben hard bezig geweest met cadeautjes vandaar dat ik deze maand al een liter of 75 stookwijn erdoorheen gejast heb. Moet toch nog harder stoken om een eindelijk eens een voorraad aan te leggen zodat het wat meer tijd heeft om op smaakt te komen ![]() ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< ![]() |
![]() |
![]() |
Index / Algemeen | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |