Snaack |
|
|
|
|
Posted 17-06-2003 22:06 by Snaack |
|
|
Ah, hier een nieuwsbericht:
quote: DEN HAAG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft maandag een grootscheepse reorganisatie aangekondigd waarbij zeshonderd werknemers zullen worden ontslagen en 36 asielzoekerscentra eerder dan gepland dicht gaan. De maatregelen zijn het gevolg van de opdrogende stroom vluchtelingen die weer het gevolg is van het strengere asielbeleid in Nederland.
COA-hoofddirecteur opvang N. Albayrak-Temur maakte de
reorganisatie maandag bekend. De gevolgen voor COA- werknemers en voor vluchtelingen die in Nederland nog in asielprocedure zitten zijn groot.
Het personeelsbestand zal in twee jaar tijd teruglopen van 3800 naar 1800. Verder sluit het COA tussen augustus en april volgend jaar vervroegd 36 asielzoekerscentra. Vier centra gaan in capaciteit omlaag. Het totaal aantal opvangplaatsen zakt met 13.000. Er blijven 37.000 plaatsen over. Bij de laatste prognose, in februari, waren dat er nog 50.000.
De terugloop van asielzoekers is vooral het gevolg van de nieuwe Vreemdelingenwet uit 2001, waardoor de asielregels strenger zijn en de procedures korter. Sindsdien kloppen veel minder mensen in Nederland aan om asiel te vragen.
Humane opvang
Albayrak stelt dat de krimp van het COA "een vrije val is geworden. De gevolgen zijn indringend". Want het gaat volgens haar niet om zomaar een cijfer, maar om mensen, zowel het personeel als de asielzoekers. Ze wees erop dat asielzoekers de komende tijd vaker verplaatst zullen worden en misschien zelfs meerdere malen. Desondanks garandeert ze "te allen tijde humane opvang".
Vakbond Abvakabo FNV toonde zich maandag bezorgd over de gevolgen voor het personeel. "Door de dalende instroom van asielzoekers konden we vorig jaar begrip opbrengen voor het verlies van 1400 arbeidsplaatsen. Maar met dit nieuws erbij wordt de opvang in een jaar tijd meer dan gehalveerd", aldus Abvakabo-bestuurder M. van der Berg.
Pijn verlichten
Het COA-personeel zelf doet een beroep op de politiek om de pijn van de reorganisatie te verlichten. "Een krimp kost geld. Den Haag moet zijn verantwoordelijkheid nemen tegenover de betrokkenen", aldus voorzitter J. de Waard van de ondernemingsraad van het COA.
VluchtelingenWerk Nederland toonde zich ontzet. "Ik vind het onbegrijpelijk dat het COA de verhuizing van asielzoekers niet op een humane manier kan uitvoeren", zei algemeen-directeur Nazarski. "Het is mensonwaardig dat bij een dergelijke operatie helemaal geen rekening kan worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van deze mensen. De Tweede Kamer zou hiervoor geld beschikbaar moeten stellen."
Geschrokken
De politieke partijen in Den Haag reageerden geschrokken. De PvdA en GroenLinks zijn bezorgd, het CDA is geschrokken maar toont begrip.
"Het tempo van de inkrimping is te hoog en daarom vallen de kosten des te hoger uit", zegt PvdA'er Dijsselbloem. "Dit is slecht beleid. Het COA moet op een nette manier verminderen, zowel voor de medewerkers als voor de asielzoekers. Zij moeten te veel verkassen en horen dat vaak pas een paar uur van tevoren."
Zorgen over kwaliteit
GroenLinks pleit eveneens voor een rustiger afslanking en maakt zich vooral zorgen over de kwaliteit. "De opvang is al tijden onder de maat. Nu staat in de richtlijnen 5 vierkante meter per asielzoekers, maar dat kun je verhogen om fatsoenlijke leefomstandigheden te creëren. Nu zit iedereen op een kluitje", zegt GroenLinks-Kamerlid Vos.
CDA-Kamerlid Van Vroonhoven schrok van de maatregelen, maar zolang de opvang "sober en humaan" is, kan het wat haar betreft. Wel stelt ze een buffer als voorwaarde, voor het geval de asielstroom weer aanzwelt.
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest problemen als er weer meer vluchtelingen naar Nederland komen. "Wat als er over twee jaar een wereldbrand uitbreekt?", vraagt een woordvoerster van de VNG zich af.
Dit jaar verwachten ze er dus 12.500:
quote: AMSTERDAM - Het aantal toegelaten asielzoekers zal dit jaar spectaculair dalen tot circa 12.500. Dit verwacht de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vorig jaar was met 22.000 al sprake van een forse daling, maar zo laag als nu is het aantal sinds 1990 niet meer geweest.
Door de maatregelen die het laatste paarse kabinet heeft getroffen, komen niet alleen minder asielzoekers naar Nederland, maar worden zeker twee van de vijf asielzoekers al aan de grens teruggestuurd. De hierdoor ontstane lagere werkdruk bij de IND maakt het tevens mogelijk meer tijd te stoppen in de eerste toets in de aanmeldcentra voor asielzoekers.
Sinds het begin van de jaren negentig werden jaarlijks gemiddeld 33.000 mensen toegelaten tot de asielprocedure en opvangcentra. Een uitschieter was 1994, toen het om vijftigduizend mensen ging. Vorige maand meldden zich bij de vier aanmeldcentra aan de grens en op Schiphol 1590 mensen voor asiel. Vorig jaar mei waren dat er nog 2550. Van de 1590 personen werd bijna de helft na een eerste onderzoek meteen teruggestuurd.
''Als dat zo doorgaat, zouden we voor dit jaar zelfs uitkomen op ruim tienduizend toegelaten asielzoekers,'' aldus een woordvoerder van de IND. De dienst verwacht dit jaar twintigduizend aanmeldingen en gaat uit van gemiddeld tegen de veertig procent directe afwijzingen.
Jaren kwam het afwijzingspercentage niet boven de tien. Vorig jaar was dit al opgelopen tot dertig. Het verscherpte asielbeleid maakt Nederland ook minder aantrekkelijk voor mensensmokkelaars. Dat is een van de oorzaken voor de daling van het aantal aanmeldingen.
|