IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Algemeen Nieuw Topic Post Reply
Dit topic is 11 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Auteur:
Topic : Weet wat je eet. (goor topic) Volgende pagina
Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:17 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

Welke E-nummers en additieven bevatten dierlijke producten ?

Deze vraag wordt zeer regelmatig gesteld, door mensen met een geheel verschillende achtergrond, zoals vegetariers, veganisten, moslims, joden en andere groepen die om persoonlijke of religieuse redenen geen dierlijke producten willen/mogen eten.

In dit document willen we aangeven welke E-nummers mogelijk een dierlijke oorsprong hebben. Ook producten, waarvan de naam lijkt op een dierlijk product, maar die niet van dierlijke oorsprong zijn, worden aangegeven.

Onderstaande producten kunnen dierlijke elementen bevatten. Bij een groot aantal is de oorsprong duidelijk, een aantal andere producten bevatten vetzuren, deze kunnen dierlijk of plantaardig zijn (zie onderaan de tabel).

Veganisten dienen al deze nummers te vermijden, om zeker te zijn dat ze geen dierlijk materiaal binnen krijgen. Andere groepen kunnen aan de hand van de oorsprong bepalen of producten geschikt zijn of niet.




Niet dat ik ietwat vegetarisch ben ofzo, maar ik heb het bijvoorbeeld niet zo op schildluizen, terwijl een gehaktbal wel regelmatig op mijn bord ligt, maar ja, wat zit daar uiteindelijk in....

Bijvoorbeeld:





Karmijn, of eigenlijk karmijnzuur, is een natuurlijk organisch en dierlijk pigment dat in aquarelverf en olieverf wordt gebruikt, maar ook wordt gebruikt als kleurstof voor voedingsmiddelen, of bijvoorbeed in cosmetica zoals lippenstift. De kleurstof wordt ook in alcoholische dranken gebruikt. Het pigment heeft E-nummer E120. In cosmetica heeft de stof nummer CI 75470. Karmijn heeft een naar paars zwemende rode kleur.


Winning en geschiedenis
Karmijn wordt gewonnen uit een soort schildluis, ofwel de cochenille, Dactylopius coccus Costa. Deze luis leeft op schijfcactussen, bijvoorbeeld de Opuntia coccinellifera of de Nopalea cochenellifera. De luis scheidt een witachtige waslaag af. Alleen de vrouwtjesluizen worden gebruikt. De mannetjes hebben vleugels en leven kort, net lang genoeg om de vrouwtjes te bevruchten zodat deze eitjes kunnen leggen. Ook uit de eitjes wordt karmijn gewonnen, ook wel karmijnextract genoemd.

Om karmijn te winnen uit deze luis zijn enorme hoeveelheden van de vrouwelijk luizen nodig. Er bestaan dan ook in Peru, Mexico, Guatemala en Honduras plantages van de cactussen waarop de karmijnluizen worden aangebracht. Ook op de Canarische eilanden vindt deze teelt plaats. Andere varianten komen uit Polen (Porphyrophora polonia) en uit Armenië (Porphyrophora hameli). 80% van de wereldproductie (rond 2004) komt echter uit Peru.

Karmijn schijnt al bekend te zijn geweest bij de Inca’s en de Azteken. Na de verovering door de Spanjaarden gingen deze verder met de cochenillecultuur. Hernán Cortés nam de stof waarschijnlijk mee naar Europa, maar het werd voor het eerst beschreven door Mathioli in 1549.

De cochenilleluis wordt in grote hoeveelheden van de cactus afgeschept. De luizen worden geplet en het vocht wordt gemengd met andere stoffen, zoals tin of aluin om het kleurecht te maken.

Van een hectare kunnen 300-400 kilo luizen gewonnen worden. In één kilo zitten rond de 140.000 luizen.

Toepassing
De acceptabele dagelijkse inname (ADI) van karmijn bedraagt 5 mg/kg lichaamsgewicht. Omdat de stof van dierlijke oorsprong is, willen sommige vegetariërs de kleur niet gebruiken.

De kleurstof is vrij slecht lichtecht en heeft geen sterke kleurkracht. Daarom wordt tegenwoordig in de schilderkunst vaker het sterk op deze kleur lijkende kraplak gebruikt, dat uit steenkoolteer wordt gewonnen


De Cochenilleluis, afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico wordt gekweekt om zijn karmijnrode kleurstof.

De luis is als parasiet te vinden op de schijven van de cactussoort Opuntia. Het pigment wordt vooral uit de eitjes en in mindere mate uit het bloed van de schildluis gewonnen.

Kort voordat de luizen eitjes leggen, worden ze handmatig van de cactus afgeschept. Vervolgens worden de luizen gedood. De kleurstof wordt verkregen nadat ze gedroogd, gemalen en gefilterd worden. De kleurvastheid wordt verkregen door toevoegingen van tin of aluin.


Toch ook uit bloed maar in mindere mate en ze worden gefilterd , dus alleen de kleurstof zit in de smarties, niet de pootjes. Verder zit het tegenwoordig ongeveer overal in in alle rode snoepjes , in wicky, in roze koeken, in yoghurt met aardbeiensmaak, in drinkyoghurt etc etc.

Goddamn! M&m's vreet ik niet, maar ik drink liters Wicky per week... Vreemd dat dit alleen in de EU zo is, bijv in de USA , daar moet men gewoon de producten bij naam noemen.

[Dit bericht is gewijzigd door Wansmaak op 21-07-2007 13:19]


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


stigma
awesome
Usericon van stigma
Posted 21-07-2007 13:21 by stigma Wijzig reactieProfiel van stigmaQuote dit bericht

Er waren vroegah LP's die gemaakt werden van luizen. Eens een keer opzoeken hoe dat ookweer zat.




Subtiel kamerolifantje


Snaack
Usericon van Snaack
Posted 21-07-2007 13:22 by Snaack Wijzig reactieProfiel van SnaackQuote dit bericht

Haha, zo kan je wel ff doorgaan

Het glansmiddel op o.a. M&M's: gemalen luizenkak


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:23 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

quote:
Op 21 juli 2007 13:21 schreef stigma het volgende:
Er waren vroegah LP's die gemaakt werden van luizen. Eens een keer opzoeken hoe dat ookweer zat.





Ja, goed, maar die eten de meeste mensen niet. Misschien dat ze eraan likken, maar dat was het wel.

En ja, zo kun je nog wel even doorgaan, ja. Jammer genoeg.


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


MMayo
Whut?
Usericon van MMayo
Posted 21-07-2007 13:27 by MMayo Wijzig reactieProfiel van MMayoQuote dit bericht

In de meeste kaas zit dierlijk stremsel verwerkt, schijnt maagschraapsel van een kalfje te zijn.

Gelatine, wordt verkregen door een soort van thee (gewoon heet water) trekken van huiden en beenderen van koeien en varkens. De meeste gelatine die voor voedsel wordt gebruikt is afkomstig van de huiden van varkens.

*grijns*

Vriendinnetje van mij was vroegah altijd een veganist, die kon dit soort dingen prima brengen


Dentz
Usericon van Dentz
Posted 21-07-2007 13:28 by Dentz Wijzig reactieProfiel van DentzQuote dit bericht

Welke rode kleurstof was, bij hoge consumptie, kanker verwekkend? Je vind ze in snoepgoed van de Lidl.

[Dit bericht is gewijzigd door Dentz op 21-07-2007 13:29]


... Ik houd niet zo van metal door mijn grindcore.


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:30 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

quote:
Op 21 juli 2007 13:27 schreef MMayo het volgende:
In de meeste kaas zit dierlijk stremsel verwerkt, schijnt maagschraapsel van een kalfje te zijn.

Gelatine, wordt verkregen door een soort van thee (gewoon heet water) trekken van huiden en beenderen van koeien en varkens. De meeste gelatine die voor voedsel wordt gebruikt is afkomstig van de huiden van varkens.

*grijns*

Vriendinnetje van mij was vroegah altijd een veganist, die kon dit soort dingen prima brengen


Gelatine, ja, drilpudding...

Zit ook in drop en winegums.

Zo'n hoopje dril zou ik niet eten, maar een topdropje of een fijne paarse winegum...

De Lidl, die hebben we hier gelukkig dus niet.

[Dit bericht is gewijzigd door Wansmaak op 21-07-2007 13:30]


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


M.
Schwarzgerät
Usericon van M.
Posted 21-07-2007 13:33 by M. Wijzig reactieProfiel van M.Quote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:30 schreef Wansmaak het volgende:
Gelatine, ja, drilpudding...

Zit ook in drop en winegums.

Zo'n hoopje dril zou ik niet eten, maar een topdropje of een fijne paarse winegum...

Gelukkig eet ik bijna nooit snoep, dat scheelt. Maar ik kan me ook niet echt drukmaken over het feit dat glansmiddeltje zussemezo uit luizen komt. Ik flikker wel eens trassie door mijn curry's, dat is pasta van gemalen garnalen en ruikt in pure vorm naar hondestront. Ach ja... ook leuk.

Dan kan je melk of zo ook wel vies vinden, stel je voor, de grondstof voor dat spul is bewerkt door koeiespeeksel en koeiemaagzuur yechhhhhhh


Fickt nicht mit dem Raketemensch!!


Arghoslent
Usericon van Arghoslent
Posted 21-07-2007 13:35 by Arghoslent Wijzig reactieProfiel van ArghoslentQuote dit bericht

Precies je kan hier oneindig op voortborduren !!

Neemt niet weg dat ik nog even een frikadel in de pan slinger

[Dit bericht is gewijzigd door Arghoslent op 21-07-2007 13:36]


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:35 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

Melk is dan ook vies.


Maar goed, het is niet verkeerd dat mensen eens over dit soort dingen gaan nadenken, pak een willekeurig produkt in de supermarkt en je word op het etiket om je oren geslagen met de enummers.

En dan heb ik het nog niet eens over gemodificeerd zetmeel ed.

[Dit bericht is gewijzigd door Wansmaak op 21-07-2007 13:36]


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


Dentz
Usericon van Dentz
Posted 21-07-2007 13:36 by Dentz Wijzig reactieProfiel van DentzQuote dit bericht



... Ik houd niet zo van metal door mijn grindcore.


MMayo
Whut?
Usericon van MMayo
Posted 21-07-2007 13:36 by MMayo Wijzig reactieProfiel van MMayoQuote dit bericht

Die vriendin van me deed altijd boodschappen met een E nummer lijstje, voor de verboden e nummers met haar veganisme


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:37 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

quote:
Op 21 juli 2007 13:35 schreef Arghoslent het volgende:
Precies je kan hier oneindig op voortborduren !!




Deze topic is dan ook bedoeld voor de eeuwigheid.


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


Snaack
Usericon van Snaack
Posted 21-07-2007 13:38 by Snaack Wijzig reactieProfiel van SnaackQuote dit bericht

Is de EU er niet mee bezig dat er volledige productinformatie op verpakkingen moet komen te staan?

Er is al het e.e.a. verandert, zo staat op verpakkingen van rauwe kip dat het salmonella kan bevatten..


Arghoslent
Usericon van Arghoslent
Posted 21-07-2007 13:39 by Arghoslent Wijzig reactieProfiel van ArghoslentQuote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:37 schreef Wansmaak het volgende:
Deze topic is dan ook bedoeld voor de eeuwigheid.


Heerlijk !!

trouwens wat dacht je van zon heerlijke Franse kaas waarbij je de maden opzij moet schuiven voordat de kaas gegeten kan worden

Delicatesse naar het schijnt, weet alleen even de naam er niet meer van



MMayo
Whut?
Usericon van MMayo
Posted 21-07-2007 13:40 by MMayo Wijzig reactieProfiel van MMayoQuote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:35 schreef Wansmaak het volgende:
Maar goed, het is niet verkeerd dat mensen eens over dit soort dingen gaan nadenken


Best grappig dat mensen dingen niet meer lusten als ze weten wat er precies in zit, gewoon het idee alleen al. Ik heb dat overigens een tijdje gehad met kipnuggets, gezien hoe ze dat maken en ieuwww.. ranzig. Vroegah had ik dat met alles waar nog bot aan zat, bijvoorbeeld karbonade of kip. Tegenwoordig heb ik dat met vis, huuuu bakken met de oogjes er nog in

Stom eigenlijk, visticks en kibbeling eet ik dan weer wel


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:40 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

quote:
Op 21 juli 2007 13:38 schreef Snaack het volgende:
Is de EU er niet mee bezig dat er volledige productinformatie op verpakkingen moet komen te staan?

Er is al het e.e.a. verandert, zo staat op verpakkingen van rauwe kip dat het salmonella kan bevatten..


Ja, dat van die kip kan iedereen zelf ook wel bedenken. Maar dat zou mooi zijn, van die productinfo. En afschrikwekkend.


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


Julia
Nevermind Me
Usericon van Julia
Posted 21-07-2007 13:41 by Julia Wijzig reactieProfiel van JuliaQuote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:28 schreef Dentz het volgende:
Welke rode kleurstof was, bij hoge consumptie, kanker verwekkend? Je vind ze in snoepgoed van de Lidl.
uiteindelijk is alles kankerverwekkend, zelfs ademen...

magoed... om serieus op in te gaan, meeste kunstmatige toevoegingsstoffen moet je met mate eten

het is en blijft ongezond, maar dat is alles waar
te
voor staat


er zit wel een steekje/neurotransmittor los, maar ik ben niet gek! ;P


M.
Schwarzgerät
Usericon van M.
Posted 21-07-2007 13:41 by M. Wijzig reactieProfiel van M.Quote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:35 schreef Wansmaak het volgende:
Melk is dan ook vies.


Maar goed, het is niet verkeerd dat mensen eens over dit soort dingen gaan nadenken, pak een willekeurig produkt in de supermarkt en je word op het etiket om je oren geslagen met de enummers.

En dan heb ik het nog niet eens over gemodificeerd zetmeel ed.

Ja, maar dat is een ander verhaal en dat heeft meer met de kwaliteitseisen die je aan je eigen voedsel stelt te maken dan met "viezigheid". Ik eet geen friko's omdat ik dat ongezonde bagger vind (ik eet nauwelijks iets uit de frituur trouwens). Ik heb nog tijd zat om m'n kransslagader dicht te laten slibben, liever later dan nu zeg maar.
Als je geen kanker wil moet je al te veel kunstmatige produkten vermijden. En je moet natuurlijk ook fatsoenlijk vlees kopen, van dieren die niet zijn volgepropt met groeihormoon e.d.

Wat er mis zou zijn met gemodificeerd zetmeel is me niet helemaal duidelijk, trouwens.

Maar voedselbewustzijn is idd helemaal niet verkeerd .


Fickt nicht mit dem Raketemensch!!


Snaack
Usericon van Snaack
Posted 21-07-2007 13:41 by Snaack Wijzig reactieProfiel van SnaackQuote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:36 schreef MMayo het volgende:
Die vriendin van me deed altijd boodschappen met een E nummer lijstje, voor de verboden e nummers met haar veganisme


Dat ken ik ja, een veganistische vriend van me deed dat ook.

Weet nog wel dat ik veel moeite moest doen om wijn voor hem te kopen, omdat die volgens hem met ei gemaakt werd (en dan wilde hij het niet natuurlijk)

Bleek uiteindelijk dat een aantal wijnhuizen enkele uberwijnen nog op de ouderwetsche manier met geklopt eiwit klaren.. Dan heb je het over wijnen van 50+ euro per fles. Zo bont wilde ik het nou ook niet maken


Arghoslent
Usericon van Arghoslent
Posted 21-07-2007 13:42 by Arghoslent Wijzig reactieProfiel van ArghoslentQuote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:40 schreef Wansmaak het volgende:
Ja, dat van die kip kan iedereen zelf ook wel bedenken. Maar dat zou mooi zijn, van die productinfo. En afschrikwekkend.


Voor mensen woonachtig in den randstad snap ik het nut er niet van LOL.

Nee, ik neem nog even een snuif botlek !!



Snaack
Usericon van Snaack
Posted 21-07-2007 13:43 by Snaack Wijzig reactieProfiel van SnaackQuote dit bericht

LOL


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 21-07-2007 13:43 by Wansmaak Wijzig reactieProfiel van WansmaakQuote dit berichthttp://www,judgementday.nl

quote:
Op 21 juli 2007 13:41 schreef M. het volgende:

Wat er mis zou zijn met gemodificeerd zetmeel is me niet helemaal duidelijk, trouwens.




Ja, dat weet ik ook nog niet, dat merken we vanzelf wel over een jaar of 30, hehe. Ik vind het gewoon eng, dat gerommel met de natuur en shit.



“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


MMayo
Whut?
Usericon van MMayo
Posted 21-07-2007 13:43 by MMayo Wijzig reactieProfiel van MMayoQuote dit bericht

quote:
Op 21 juli 2007 13:41 schreef Snaack het volgende:
Dat ken ik ja, een veganistische vriend van me deed dat ook.

Weet nog wel dat ik veel moeite moest doen om wijn voor hem te kopen, omdat die volgens hem met ei gemaakt werd (en dan wilde hij het niet natuurlijk)

Bleek uiteindelijk dat een aantal wijnhuizen enkele uberwijnen nog op de ouderwetsche manier met geklopt eiwit klaren.. Dan heb je het over wijnen van 50+ euro per fles. Zo bont wilde ik het nou ook niet maken


Ghehe ik maakte ook altijd helemaal apart voor haar hapjes klaar op mijn verjaardag, met zooi uit de natuurwinkel en alles. Speciaal stukje appeltaart kopen enzo. Dan gaf ze me tips mee wat ze wel en niet mocht en stond ik daar een uur op verpakkingen te turen


Snaack
Usericon van Snaack
Posted 21-07-2007 13:45 by Snaack Wijzig reactieProfiel van SnaackQuote dit bericht

Haha, bizar, dat zou ik dus echt nooit doen.

Flikker maar op, dan eet je maar geen gelatine-hema taart. Dag.


M.
Schwarzgerät
Usericon van M.
Posted 21-07-2007 13:45 by M. Wijzig reactieProfiel van M.Quote dit bericht

Ja, wat een kutmensen. Hier, een blok tofu. Rauw, dus geen kanker.


Fickt nicht mit dem Raketemensch!!


Dit topic is 11 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Index / Algemeen Active topics Nieuw topic Post reply Volgende pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen