Lionheart |
|"| |''| |"| >') |
|
|
|
Posted 21-10-2006 22:28 by Lionheart |
|
|
quote: Het Goede Doel is het geesteskind van componist Henk Temming en tekstschrijver Henk Westbroek. Zij starten de groep begin '79 en schrijven het Nederlandse repertoire, waarmee de groep aanvankelijk in het linkse circuit opereert. Met optredens op FNV-manifestaties, woningnoodspektakels en andere vormingsavonden ontwikkelt de groep haar muziek, die de twee Henken omschrijven als mooi ritmisch, net niet meeslepend en zeer divers van karakter en structuur.
Het Goede Doel bestaat in die periode uit Temming en Westbroek, pianist Sander van Herk, bassist Dennis Ringeling, toetsenist Ronald Jongeneel en ex-Superjones drummer Hans Boosman. Ringeling wordt al spoedig vervangen door Steven Wienjus.
Na een succesvol optreden in Vara's Popkrant, waaraan Westbroek een baan als presentator overhoudt, maakt de groep eind '81 de single 'In 't leven'. Met de tweede single, het controversiële 'Gijzelaar', haalt de groep enkele maanden later voor het eerst de hitparade. De echte doorbraak komt eind '82 met de single 'België (Is er leven op Pluto...)' en het gelijknamige album. Beide platen schieten naar de hoogste regionen van de hitparade, waarin Temming & Westbroek op dat moment ook al vertegenwoordigd zijn met het voor de grap opgenomen 'Sinterklaas (Wie kent hem niet?)'.
Terwijl de Nederlandstalige popmuziek hoogtij viert weet Het Goede Doel een groot publiek aan te spreken met geestige teksten en geraffineerde, orkestrale pop. Dankzij singlesuccessen als 'Vriendschap' en 'Hou van mij' is het album 'België', waarvoor de groep in '83 een Edison ontvangt, binnen korte tijd goud. In mei '83 vertrekt drummer Hans Boosman naar De Munck, zijn vervanger Ab Tamboer is afkomstig uit Earth & Fire.
Begin '84 verschijnt 'Tempo Doeloe', voorafgegaan door de single 'Eenvoud'. Deze plaat wordt aanzienlijk minder enthousiast onthaald. De composities zijn zwakker en de teksten komen gezocht over. Met een Engelstalige versie van België, getiteld 'Luxembourg', probeert de groep het als HGD in het buitenland. Een optreden in het Eurovisie-programma 'Euro à go go' uitgezonderd, lukt het HGD niet om buiten de landsgrenzen successen te boeken.
Eind '84 maakt Het Goede Doel een speciale kerstsingle met zangeres Annie Schilder (ex-BZN), 'Eeuwige Kerst'. Enkele weken daarna komt het bericht dat de groep stopt met optreden. Westbroek verwerft landelijke bekendheid als presentator bij de Vara, onder meer van de Popkrant, het programma waarin hij eens zelf debuteerde.
In '86 verschijnt 'Mooi en Onverslijtbaar', waarop Het Goede Doel blijkt ingekrompen tot het trio Westbroek, Temming en Van Herk. Met het geïnspireerd klinkende 'Mooi en Onverslijtbaar' scoort Het Goede Doel opnieuw enkele hits en weet de groep het prijsgegeven terrein weer terug te winnen. In de zomer van '87 tekent de groep een sponsorcontract met prisdrankgigant Coca Cola voor een komende concerttournee. Van deze toer, waarbij het trio terzijde wordt gestaan door sessiemuzikanten, verschijnt de live-elpee 'Live!!!'. Intussen doen Temming en Sander van Herk steeds meer van zich spreken als producersduo, onder andere voor Herman van Veen. Het componistenduo Temming/Westbroek levert geregeld materiaal aan voor 'Kinderen voor Kinderen'.
In '88 doet Het Goede Doel de naam eer aan door 'Iedereen is anders' te maken ten behoeve van de stichting Colombine. Op deze plaat schrijven Temming en Westbroek liedjes en verzorgt de groep de begeleiding voor elf Nederlandse vocalisten waaronder Marco Bakker, Rob de Nijs, Ramses Shaffy, Peter te Bos en René Froger. Aanvankelijk verkoopt de plaat niet zo goed, maar nadat René Froger's 'Alles kan een mens gelukkig maken' op verzoek van een discjockey op single wordt uitgebracht en een enorme hit wordt, kan de stichting Colombine alsnog een aanzienlijk bedrag aan royalties bijschrijven.
Eind '89 verschijnt 'Souvenir', een vrij pretentieuze plaat die qua verkoop wat bij de voorgangers achterblijft. Kort na het verschijnen van 'Souvenir' krijgt Het Goede Doel een Gouden Notekraker uitgereikt, de onderscheiding van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond'. In het voorjaar van '90 maakt de groep een theatertournee onder de titel 'Theatertoerisme', waarbij het materiaal van 'Souvenir' centraal staat. De reacties zijn het er echter over eens dat de verbindende sketches lang niet zo leuk zijn als de liedjes zelf.
Het Goede Doel heeft ook geprobeerd succes in het buitenland te krijgen. Een vertaling van het nummer België met een dure videoclip zou voor buitenlandse roem moeten hebben zorgen. Helaas is deze single 'Luxemburg' totaal geflopt. Meer informatie over deze single binnenkort op deze site te vinden.
In juni 1991 bereikt de single Als Ik De Bouw Van Arnold Schwarzenegger Had de tipparade. Het blijkt de zwanezang van Het Goede Doel. Ernstige meningsverschillen maken een einde aan één van Nederlands meest succesvolle componistentandems. Beide Henken slagen er echter wel een succesvol vervolg te geven aan hun carrière. Westbroek als radiopresentator en solozanger (goed voor de evergreen Zelfs Je Naam Is Mooi). Temming als producer en (co-)componist van onder meer De Kast en City To City. Sander van Herk en Henk Temming beheren in Utrecht de StuStuStudio.
Westbroek, Temming en Van Herk staan op 20 en 22 december 2001 nog eenmaal als Het Goede Doel op het podium en vieren in de Heineken Music Hall te Amsterdam het feit dat ze tien jaar uit elkaar zijn. Hun nieuwe single heet Alle Mensen Op De Aarde. Tegelijkertijd met het optreden verschijnt de cd-box Geef De Mensen Wat Ze Willen met daarop 25 nog niet eerder op cd verschenen nummers, alle 35 hits van Het Goede Doel en de solo hits van Henk Temming en Henk Westbroek.
In februari 2006 verschijnt de DVD-box ' Alsof er niets gebeurd is...' met daarop een concertregistratie van het reünie concert uit 2001 met diverse extra's.
Zijn er nog meer liefhebbers van deze groep? Het muzikale vakmanschap, vooral het sublieme basspel, met name in het nummer Zwijgen, goede Nederlandse teksten en de duo zang van de beide Henken maken Het Goede Doel tot een geweldige band.
Favoriete nummers zijn Zwijgen, De Plaat Sloeg Af En Het Gesprek Viel Stil, Achter De Wolken Schijnt De Zon, Tempo Doeloe, Brood & Spelen, Franse Auto, Liefde Schijnt Zo Mooi Te Zijn, Alles Geprobeerd, Alle Mensen Wonen Op De Aarde, Vriendschap, Net Zo Lief Gefortuneerd, België, Vriendschap en Gijzelaar.
|