IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Spiritualiteit, filosofie, levensbeschouwing en mystiek Nieuw Topic Post Reply
Dit topic is 16 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Auteur:
Topic : Hoe voel je je daarbij? [psychiatrie topic] Vorige pagina
Fusion
Inter faeces et urinam nascimur
Usericon van Fusion
Posted 16-01-2017 4:54 by Fusion Wijzig reactieProfiel van FusionQuote dit berichthttp://mystic.bandcamp.com/

Nee, combi van heel veel factoren. ZM hoort daar helaas niet bijXXL
Gecensureerd!
Usericon van XXL
Posted 16-01-2017 7:48 by XXL Wijzig reactieProfiel van XXLQuote dit bericht

Niets aan de hand, Fusion.

Het is gewoon Blue Monday.


Complete tokkie die lijdt aan zware zelfoverschatting.


Fusion
Inter faeces et urinam nascimur
Usericon van Fusion
Posted 16-01-2017 10:44 by Fusion Wijzig reactieProfiel van FusionQuote dit berichthttp://mystic.bandcamp.com/

Poeh was t maar zo maar dank voor je bemoediging!Nimbus
Usericon van Nimbus
Posted 19-01-2017 13:23 by Nimbus Wijzig reactieProfiel van NimbusQuote dit bericht

Vanavond de eerste aflevering:
http://programma.bnn.nl/het-is-hier-autistischBen benieuwd, BNN wil af en toe nog wel een degelijk programma maken over dergelijke onderwerpen.

[Dit bericht is gewijzigd door Nimbus op 19-01-2017 13:30]


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 21-01-2017 23:23 by bastianus Wijzig reactieProfiel van bastianusQuote dit bericht

Die kerel van die knikkerbanen vond ik geweldig. Prachtige formuleringen.


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


F.Jacobse
Usericon van F.Jacobse
Posted 22-01-2017 15:38 by F.Jacobse Wijzig reactieProfiel van F.JacobseQuote dit berichthttp://https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobse_en_Van_Es

Idd.

Ik ga de rest ook wel kijken.

Ik dacht dat Filemon ooit een keer ergens had gezegd dat hij asperger had, maar ik kan het niet vinden.
En wel hierom…


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 22-01-2017 20:14 by bastianus Wijzig reactieProfiel van bastianusQuote dit bericht

Het Asperger-seizoen moet misschien nog beginnen.


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


Fusion
Inter faeces et urinam nascimur
Usericon van Fusion
Posted 22-01-2017 20:17 by Fusion Wijzig reactieProfiel van FusionQuote dit berichthttp://mystic.bandcamp.com/

GheheheHypnos
WOORDENAAR
Usericon van Hypnos
Posted 22-01-2017 20:25 by Hypnos (Hoofdredacteur) Wijzig reactieProfiel van HypnosQuote dit bericht

die hebben veel last van Polen
net als de bipolairen


geen autisme hebben is de echte diagnose


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 18-02-2017 17:20 by bastianus Wijzig reactieProfiel van bastianusQuote dit bericht

quote:
Peperdure hersenstudie ADHD levert niks op

Radboudumc stelt dat ADHD gewoon een hersenziekte is, maar de bewijzen zijn boterzacht. Trouw en andere media hadden de misleidende conclusies niet zo kritiekloos mogen presenteren, vindt Laura Batstra.
Als je als wetenschapper in een tijdschrift als The Lancet Psychiatry staat, dan heb je het gemaakt. Het is bekend dat ook hoogwaardige tijdschriften artikelen met ferme titels en conclusies eerder accepteren.

Wellicht was dat een reden voor Dr. Martine Hoogman en haar 81 (!) co-auteurs om in hun zogeheten ENIGMA-studie conclusies te trekken die op basis van hun bevindingen geenszins gerechtvaardigd zijn. Wat hierbij wellicht ook meespeelt is dat veel van de auteurs banden met de farmaceutische industrie hebben: aan de lijst van ‘conflicts of interest’ die onder het artikel staat, lijkt geen eind te komen.

De auteurs koppen ‘subcorticale hersenverschillen tussen mensen met en zonder ADHD’ en schrijven dat hun studie laat zien dat ADHD een stoornis van het brein is. Ze sporen hulpverleners aan om dat ook zo te communiceren naar de met ADHD gediagnosticeerde kinderen en hun ouders.

Oude data
De resultaten van de ENIGMA-studie zeggen echter iets anders. Ten eerste, dat de hersenverschillen tussen groepen kinderen met en zonder diagnose ADHD verwaarloosbaar klein zijn en ten tweede, dat die toch al nietszeggende verschillen ook nog vanzelf lijken te verdwijnen als kinderen volwassen worden.

Hoogman en collega’s verzamelden de ruwe data van allerlei eerdere kleinere studies, en konden op deze manier de hersenen van maar liefst 1713 mensen met een diagnose ADHD vergelijken met de hersenen van 1529 mensen zonder diagnose.

Op groepsniveau bleken vijf hersengebieden gemiddeld genomen een paar procent kleiner in de ADHD-groep.

Verschillen in groepsgemiddelden kunnen nooit klakkeloos vertaald worden naar het individu, omdat ze voor de meeste individuen in de groep vaak niet gelden. In deze studie was het echter ook nog zo dat de effectmaat genaamd ‘Cohen’s d’ voor alle verschillen tussen de ADHD- en niet-ADHD groep tussen de -0.19 en 0.19 bleef.


Concreet betekent dit dat als je een hersenscan van een kind te zien krijgt en op basis daarvan moet inschatten of het kind wel of niet het gedrag vertoont dat we ADHD noemen, de kans dat je inschatting correct is 1 à 2 procent boven gokkans ligt.

Het gaat dus om ‘geen of een verwaarloosbaar effect’. En op basis daarvan stelt het NOS Journaal van acht uur op 16 februari dat ‘onderzoek nu aantoont dat je ADHD kunt zien op hersenscans, juist bij kinderen’.

Een betere kop boven het artikel in The Lancet Psychiatry zou zijn geweest: ‘Peperdure hersenstudie vindt nauwelijks verschil tussen mensen met en zonder de diagnose ADHD’. Dit type titels is echter niet aantrekkelijk voor wetenschappelijke tijdschriften omdat ze tot minder citaties en media-aandacht leiden dan positieve titels en conclusies zoals die van Hoogman en collega’s.

Kranten en websites op hun beurt hebben ook behoefte aan koppen die aandacht trekken, zoals ‘ADHD is gewoon een hersenziekte’ (Trouw, 16 februari) of ‘ADHD op vijf plekken in de hersenen zichtbaar’ (website Radboud, 16 februari).

Misleidend
Kortom, het wetenschappelijke tijdschrift, de wetenschappers en de media varen allemaal wel bij de ronduit misleidende conclusies van de ENIGMA-groep.

Het met ADHD gediagnosticeerde kind betaalt de prijs. Dat kind krijgt de onterechte, stigmatiserende en invaliderende boodschap dat het een hersenziekte heeft. Het in stand houden van biomedische hersenmythes met dit soort ongefundeerde en verregaande claims schaadt kinderen.

Editors van tijdschriften, wetenschappers en journalisten zouden de kreet van Hippocrates in hun achterhoofd moeten houden: doe geen schade.
Ik sluit me volledig bij dit opiniërend artikel uit Trouw aan. Met zulk minimaal bewijsmateriaal toon je niet aan dat AD(H)D een "hersenziekte" is. Tussen de regels door meende ik al te lezen dat er wel erg naar een bepaalde conclusie toegewerkt is, om toch vooral ADHD in de medische hoek te kunnen plaatsen. Iets waar zowel de medicijnenindustrie als publicisten baat bij kunnen hebben, maar waar volgens mij gediagnosticeerde ADHD'ers maar weinig voordeel van ondervinden.


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 18-02-2017 17:52 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

Hehe wetenschapsredactie vind je alleen nog bij de Volkskrant. Het bewijst stapelt zich aardig op dat dit een vereiste is om uberhaupt wetenschapsnieuws over te kunnen brengen.

De wetenschappelijke basis voor ADHD bestrijden met ritalin en andere amphetamines is dat het de concentratie verhoogd (BIJ IEDEREEN JA!). en bij antidepressiva geld hetzelfde.


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


Nimbus
Usericon van Nimbus
Posted 18-02-2017 21:33 by Nimbus Wijzig reactieProfiel van NimbusQuote dit berichtXXL
Gecensureerd!
Usericon van XXL
Posted 19-02-2017 3:39 by XXL Wijzig reactieProfiel van XXLQuote dit bericht

Van oudsher waren de ouderen ook vaak de wijzen terwijl ht lijkt als of de snotneuzen tegenwoordig de wijsheid in pacht hebben.

Langzaam dingen leren belast de hersenen minder waardoor ze langer meegaan?

[Dit bericht is gewijzigd door XXL op 19-02-2017 3:40]


Complete tokkie die lijdt aan zware zelfoverschatting.


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 19-02-2017 12:34 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

quote:
Op 18 februari 2017 21:33 schreef Nimbus het volgende:
Deze ook gezien?
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/27/nu-kopzorgen-straks-koppositie-6425971-a1543323
Had het al elders geplaatst.


Ja behoorlijk interessant. de stickers en stigma's gaan eindelijk een beetje verdwijnen.

@ bassie: jij noemt het een opiniestuk, maar dat vind ik eigenlijk een te zwakke benadering, het is juist een goed onderbouwde kritiek op een studie waar veel te zware conclusies worden getrokken op mager bewijs. Dit is geen mening tegen mening.

Binnen wetenschap zie je vaak genoeg dit soort dingen, spelen met statistiek en conclusies. Zonder positieve resultaten kun je moeilijk publiceren. En zeker met zo'n heftig gesubsidieerd project kun je moeilijk aankomen met: tja we hebben de beste teams en apparaten en jarenlange data verzameld maar maar weinig gevonden...

Ik heb een paar colleges gehad van een neuroloog die liet zien hoe wetenschappers( vaak onder druk van geldstromen en pharmacie) kunnen spelen met cijfers. Zo ook een medicijn tegen alzheimer waar op een bepaalde test zwaar significant beter werd gescoord. Het ging om een slordige 100 redelijk arbitraire testpunten en het verschil tussen mensen zonder medicijnen en mensen met een nieuw medicijn was iets van een half procent. Statisch erg significante resultaten. maar het verschil was alleen verwaarloosbaar. Maar het zijn wel dat soort studies waar een hele pharmaciestroming zich op gaat richten en honderden miljoenen aan verspild raken.

Het is de taak voor wetenschap zelf om hierop te controleren. Maar de pers (zowel wat meer binnen wetenschappelijke kringen als de publieke pers) horen wel kritisch te wezen omdat ze echt wel bijdragen aan beeldvorming en indirect zorgen waar maatschappelijk geld naartoe gaat.


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


bastianus
Usericon van bastianus
Posted 19-02-2017 12:53 by bastianus Wijzig reactieProfiel van bastianusQuote dit bericht

Die studie naar Alzheimer wordt ook aangehaald in het boek "De depressie-epidemie" van Trudy Dehue. In dat boek wordt ook heel goed onderbouwd en met bewijs ondersteund dat wetenschap steeds meer in een spagaat zit. Hoe opvallender conclusies en dus hoe meer publicaties, hoe meer financiering je voor je projecten krijgt. Bovendien krijgen farmaceutische bedrijven steeds meer in de pap te brokkelen sinds laboratoria en onderzoekers zelf hun broek moeten ophouden. Die band met het bedrijfsleven is, op zijn zachtst gezegd, merkwaardig.


[Dit bericht is gewijzigd door bastianus op 19-02-2017 17:24]


Het radicale feminisme is niet eens een lachnummer meer: het is een karikatuur van een parodie op een klucht.


ElitE
Man Is But a Worm
Usericon van ElitE
Posted 19-02-2017 13:06 by ElitE Wijzig reactieProfiel van ElitEQuote dit berichthttp://www.last.fm/user/brambeer/

quote:
Op 19 februari 2017 12:53 schreef bastianus het volgende:
Die studie naar Alzheimer wordt ook aangehaald in het boek "De depressie-epidemie" van Trudy Dehue. In dat boek wordt ook heel goed onderbouwd en met bewijs ondersteund dat wetenschap steeds meer in een spagaat zit. Hoe opvallender conclusies en dus hoe meer publicaties, hoe meer financiering je voor je projecten krijgt. Bovendien krijgen farmaceutische bedrijven steeds meer in de pap te brokkelen sinds laboratoria en onderzoekers zelf hun broek moeten ophouden. Die band met het bedrijfsleven is, op zijn zachtst gezegd, merkwaardig.

Ja is natuurlijk al lang gaande die belangenverstrengeling maar overheden willen die onafhankelijkheid van onderzoek minder geld geven en daardoor wordt het wel problematisch.

Done (haal je adres maar weg)

[Dit bericht is gewijzigd door ElitE op 19-02-2017 14:06]


♂ <o((((>< <o((((>< <o((((><
♀<o(((>< <o(((><


bokkie666
Usericon van bokkie666
Posted 22-02-2017 17:11 by bokkie666 Wijzig reactieProfiel van bokkie666Quote dit bericht

http://www.demorgen.be/dossier/het-grote-psychiatrierapport/

Misschien interessant. Het gaat vooral over instellingen.


Dit topic is 16 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Index / Spiritualiteit, filosofie, levensbeschouwing en mystiek Active topics Nieuw topic Post reply Vorige pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2017 Stichting ZwareMetalen