Uit De Standaard:
COLUMN. Blijf weg van Kazaa
Dominique Deckmyn
15/04/2002
BRUSSEL -- De muziekruildienst Kazaa staat aan de top van zijn populariteit, ondanks zijn ronduit schandelijke commerciële praktijken. De tolerantie en goedgelovigheid van miljoenen internetgebruikers lijken geen grenzen te hebben, zolang ze maar gratis muziek mogen downloaden. Met de onthullingen rond Brilliant Digital Entertainment is de maat nu hopelijk toch vol.
Voor wie Kazaa niet kent: het is een van de bedrijven die software leveren waarmee u illegale muziekjes kunt kopiëren via het Internet. Hun illustere voorganger Napster werd vorig jaar door een Amerikaanse rechter opgedoekt, maar Kazaa en enkele collega's (waaronder Morpheus en Grokster) doen hun best om de ontstane leemte te vullen. Doordat zij technisch een beetje anders in elkaar zitten dan Napster, hopen zij dat het lot van Napster hun bespaard blijft.
En in het geval van Kazaa blijkt dat nog te lukken ook: in Nederland, het thuisland van Kazaa, heeft een rechter zopas in beroep geoordeeld dat het bedrijf niet verantwoordelijk kan worden gesteld van het misbruik dat consumenten van zijn software maken. Een betwistbaar oordeel, dat waarschijnlijk door een Amerikaanse rechter niet zal worden gevolgd. Maar goed, voorlopig mag Kazaa blijven opereren. Ondertussen is de software overgenomen door een mysterieus Australisch bedrijfje, Sharman Networks.
Uit de problemen is Kazaa allerminst. Het is al een tijdje uitgelekt dat software als Kazaa een heus paard van Troje is, met vaak niet één maar zelfs een handvol onuitgenodigde en onaangekondigde passagiers aan boord. Ten eerste zit er vrijwel altijd een stuk zogenoemde ,,spyware'' bij: software die uw on line gedrag gadeslaat en de resultaten doorstuurt via het Internet. Iemand hoopt al die informatie te gelde te maken door haar te verkopen aan allerlei -- ongetwijfeld marginale -- on line handelaars. Dat ook Kazaa zo'n spyware bevat, was al een tijdje bekend.
Maar begin deze maand raakte bekend dat Kazaa nog een andere verborgen passagier meedraagt: Altnet, een stuk software van een obscuur Californisch bedrijf, Brilliant Digital Entertainment. Wie de nieuwste versie van Kazaa op zijn computer laadt, installeert meteen ook Altnet en geeft zo aan Brillant Digital Entertainment de controle over de ongebruikte capaciteit van zijn computer (de processor van uw pc is meestal maar een fractie van de tijd volledig belast; de rest van de tijd is sprake van ongebruikte capaciteit). Die capaciteit mag BDE dan doorverkopen aan gelijk wie en voor gelijk welk doel -- tenminste, dat staat in de gebruiksovereenkomst die u moet goedkeuren alvorens u de software kunt installeren.
Ergens in de loop van de volgende weken zal dat verborgen programma worden geactiveerd op de harde schijven van de tientallen miljoenen gebruikers van Kazaa. Wat er dan precies gaat gebeuren, is niet helemaal duidelijk: de verantwoordelijken van Brilliant Digital Entertainment doen er heel geheimzinnig over en dat is allesbehalve geruststellend. Als alle 20 miljoen mensen die Kazaa sinds februari hebben gedownload, het ook werkelijk gebruiken, dan ontstaat hier mogelijk de grootste virtuele computer ter wereld, maar niemand zou ervan gehoord hebben als het twee weken geleden niet was uitgelekt.
Uiteraard is er een golf van protest losgebarsten over deze onthullingen. Maar de precieze toon van het protest is aan de dubbelzinnige kant. Zogenaamd ernstige websites demonstreren bijvoorbeeld haarfijn hoe u de spionsoftware in Kazaa kunt uitschakelen en de rest van het programma toch werkbaar houden. Op die manier klagen ze de spionsoftware aan, maar steunen ze impliciet het illegaal kopiëren van muziek en films volmondig -- dat is immers zowat de enige reden waarom mensen Kazaa gebruiken. Weinig commentatoren durven het blijkbaar aan om hun lezers tegen de borst te stoten en gewoon een simpele boodschap uit te sturen: Afblijven!
Wij hebben onszelf een paar jaar lang wijsgemaakt dat op het Internet op één of andere manier andere wetten gelden dan op straat of in de supermarkt. Een product stelen in de supermarkt mag niet, maar als het op het Internet gebeurt, is het wél ok. Ondertussen zouden we beter moeten weten.
Het beste dat wij kunnen doen, is vér weg blijven van Kazaa en aanverwanten. Zij exploiteren onze gierigheid om ons grandioos in ons ondergoed te zetten. Voor wie van plan is de wet te respecteren, valt er weinig te zoeken. Je geeft duistere handelaars inzichten in al je handelingen. En op de koop toe geef je een stuk van je computer en je internetverbinding blindelings weg aan een schimmige partij die er iets mee gaat doen waar je geen enkele controle over hebt. Wie zich daardoor laat bedotten, verdient niet beter.
Deze column verschijnt om de twee weken op maandag. De auteur is hoofdredacteur van het magazine ,,Smart Business''.
ddeckmyn@hotmail.com