wat meer over één van mijn hobby's: Duvel.
Duvel is het bier. Vergelijk het met wat iron maiden voor de heavy metal is, mrobid angel voor de death metal, en satyricon voor de black metal. Gewoon de perfectie!!
Geschiedenis
De geschiedenis van Duvel is intens verbonden met de familiale brouwerij Duvel Moortgat.
We schrijven 1871 als Jan-Leonard Moortgat in Breendonk de brouwerij Moortgat sticht, een echte brouwerij-boerderij.
Als afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, zit het brouwen hem in het bloed, en door de ondernemersgeest van Jan-Leonard stijgt het aantal klanten gestaag.
Als hij het werk niet langer alleen aankan, vindt hij dezelfde brouwerspassie bij zijn twee zonen, Albert en Victor, die wat graag het bedrijf van hun vader helpen groeien : Albert wordt de brouwer, Victor krijgt de verantwoordelijkheid over de verdeling van het bier met paard en kar.
Na de 1e wereldoorlog in 1918 probeert Albert een bier te brouwen gebaseerd op de Engelse ale en trekt naar Schotland om er een staal van de plaatselijke gist te bemachtigen.
Hij botst daar echter op de tegenstand van de plaatselijke brouwers die de identiteit van hun product willen beschermen. Na een ware odyssee langs talloze brouwerijen, kan hij een kruikje gist bemachtigen dat de basis zal vormen van zijn succes. Tot vandaag wordt nog altijd gist van dezelfde stam gebruikt.
Als men in Breendonk het eerste brouwsel met de nieuwe gist proeft, omschrijft men het met nogal wat zin voor abstractie als "nen echten duvel". Vanaf 1923 wordt dit bier gecommercialiseerd onder de naam "Duvel". De verkoop start langzaam (3000 bakken in 1926). Maar dankzij de topkwaliteit van dit unieke bier stijgt de omzet jaar na jaar.
Vandaag de dag zorgt een vierde generatie Moortgat ervoor dat de productie van Duvel meer dan 2,8 miljoen kratten bedraagt en dat het bier verkrijgbaar is in alle werelddelen.
Al in 1871 brouwde Jan-Léonard Moortgat zijn bier met gedreven vakmanschap, een grote dosis geduld en vooral veel liefde. Diezelfde principes worden ook in de huidige sterk gemoderniseerde brouwerij gehanteerd om een hoog kwalitatief product af te leveren.
Eigenlijk is het brouwen van bier niet meer dan een goddelijk proces van zuiver bronwater, hop, gerst en gist. Deze lange weg van gerst tot een zuiver en heerlijk natuurlijk bier duurt ongeveer 3 maanden.
Volg het brouwproces stap voor stap en zie hoe eeuwenoude traditie met de modernste technieken verweven zit.
en nu ga er ook nog eentje zuipen, blijft geweldig!!
duvel, mmmmmm godendrank