chaoss |
UNITY! |
|
|
|
Posted 28-06-2006 11:12 by chaoss |
|
|
Om toch nog even een antwoord te geven op de vraag die deze topic startte:
quote:
Anti Fascistische Actie (AFA) is een landelijk netwerk van lokale groepen en contacten. AFA werd in 1992 opgericht, naar aanleiding van de groei die georganiseerd extreemrechts toen doormaakte. Sindsdien heeft AFA zich ten doel gesteld racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen te bestrijden en racistisch en verrechtsend overheidsbeleid aan de kaak te stellen.
Overtuiging
AFA vindt iedere vorm van onderdrukking op grond van her- en afkomst, sekse, geloofsovertuiging en seksuele geaardheid onaanvaardbaar. AFA streeft naar een samenleving waarin gelijkwaardigheid en vrijheid centraal staan en sociaal economische verschillen worden geminimaliseerd.
Dit uitgangspunt staat haaks op de leer van het fascisme. Fascisme is een ideologie die geweld en het recht van de sterkste verheerlijkt. Onder het fascisme wordt om te beginnen democratie afgeschaft en beschouwen de fascisten zich als superieur. Vrouwen, immigranten, homoseksuelen, joden, mensen met een handicap en verder iedereen die er een andere opvatting op na houdt, wordt door de fascisten met alle mogelijke middelen onderdrukt.
Het begrip ‘fascisme’ is door de jaren heen voor velerlei uitleg vatbaar geworden. Het wordt gebruikt, soms te pas en te onpas, voor rechts-extremistische, racistische en neo-nazistische partijen en groepen, “eigen volk eerst”-ideologieën en soms in ruimere zin zoals het fascistisch bestempelen van repressieve regeringen of repressieve regeringsbesluiten. Wij gebruiken liever de term extreemrechts, die fungeert als verzamelnaam voor rechtsextremen, neofascisten en neonazi’s. We gebruiken deze term, omdat bijvoorbeeld niet elke extreemrechtse racist een fascist is.
Bestrijding van extreemrechts
AFA zet zich in om racistische, rechts-extreme, neonazistische en neofascistische groeperingen en partijen en tendensen te bestrijden. Extreemrechts misbruikt het recht op vrijheid van meningsuiting om personen en groepen te discrimineren en wijst deze mensen ten onrechte aan als oorzaak van sociale problemen. Extreemrechtse organisaties en politieke partijen dragen altijd schijnoplossingen aan voor maatschappelijke problemen. Ze hanteren bijvoorbeeld de nationalistische of raciale oplossing voor items als migratie, bevolkingssamenstelling, werkgelegenheid en criminaliteit. Zo trachten zij een tweedeling in de maatschappij te veroorzaken. Extreemrechts probeert de samenleving te ontwrichten en zet, soms op hele subtiele wijze, aan tot rassenhaat en geweld tegen etnische groepen.
Ook zorgt rechtsextremisme ervoor dat het gehele politieke klimaat rechtser wordt, doordat gevestigde politieke partijen extreemrechtse standpunten overnemen om geen kiezers te verliezen in plaats van vooroordelen en racisme te weerleggen en te bestrijden.
Strijd tegen verrechtsend overheidsbeleid
Antifascisme betekent volgens AFA ook de strijd tegen verrechtsend overheidsbeleid. Nederland is geen fascistische staat, maar een parlementaire democratie. Binnen deze democratie is al sinds langere tijd een ruk naar rechts aan de gang. Onderdelen van de fascistische ideologie dreigen geaccepteerd te raken in de maatschappij. Vandaag de dag zijn boodschappen die voorheen als extreemrechts of racistisch werden gekwalificeerd tot op zekere hoogte maatschappelijk geaccepteerd geworden. De overheid kiest steeds meer voor uiterst rechtse oplossingen. Het doorvoeren van de algemene legitimatieplicht, een steeds repressiever vluchtelingenbeleid (een groeiend aantal gevangenissen voor illegalen, de Koppelingswet, de nieuwe Vreemdelingenwet,…), strengere straffen en uitbreiding van de politie zijn daar enkele voorbeelden van. AFA strijdt tegen deze verrechtsing omdat deze de voedingsbodem voor fascisme vergroot. Er wordt ingespeeld op latente gevoelens van angst en onzekerheid en gevoelens van ‘wij’ tegenover ‘zij’ worden door beleidsmaatregelen aangewakkerd.
Activiteiten
Om extreemrechts en verrechtsend overheidsbeleid te bestrijden ondernemen wij actie. Dat doen we bijvoorbeeld in de vorm van een demonstratie, een blokkade, het verspreiden van flyers om mensen te informeren, het plakken van posters en het ondersteunen van andere organisaties. Ook geven we voorlichting aan bijvoorbeeld scholen of pers, geven we het tijdschrift Alert! uit en geven we informatiekranten uit. Daarnaast doen we onderzoek naar extreemrechts.
[bron: http://www.afanederland.antifa.net/begin.htm]
don't fuck the system, change it
|