quote:
Op 19 april 2012 7:27 schreef M. het volgende:
Ik werd erg depressief van dat boek. Vooral ook toen hij vertelde over de problematiek in Montana, terwijl dat één van de mooiste, schoonste, groenste delen van deze planeet is.
Mja ik ken de staat Montana niet zo goed en de problemen die daar heersen. Maar hij schetste zelf ook dat er in zijn ervaringen toch flinke veranderingen zijn geweest en dat het huidige beleid de zaken wel erg drastisch aan het veranderen zijn. Maar de schade die tot nu toe gedaan is voorlopig nog niet zichtbaar. De manier van bosbeheer zorgt voor een flinke toename in bosbranden later nog plaats moet gaan vinden.
Daarbij blijft Montana nog lange tijd mooier als de vele gebieden in Europa. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen alarmerende dingen te vertellen zijn. De natuur is er mooier maar de mens is er tegelijkertijd veel roekelozer.
De verhalen in het boek zijn verhalen die wat moeilijk te reconstrueren zijn omdat het plotseling ingestortte culturen zijn. Maar wat Jared duidelijk wil maken is dat onze beschaving en onze economie volledig afhankelijk is van onze natuurlijke bronnen. Momenteel hebben we het idee dat "groen doen" iets voor economische betere tijden is en voornamelijk voor mooie recreatieve bezigheden terwijl het juist de basis is van ons bestaan.
Zo kun je de natuur in NL wegbezuinigen en gewoon lekker akkers bouwen, maar de winst van die akkers is wel afhankelijk van de omringende natuur. Momenteel zijn we bezig de grond uit te putten sneller dan het herstel. In NL valt het nog wel mee, maar in landen zoals brazilie zijn we tropisch regenwoud met eigenlijk een behoorlijke productie potentie aan het uitputten binnen iets van 10 a 20 jaar waarna er geen sojaboontje meer op wil groeien. Voor het herstel van die grond ben je makkelijk 50-100 jaar kwijt.
Het probleem is dat we teveel op korte termijn denken, 100 jaar is niets in natuurlijke begrippen, maar we hebben al moeite met 5 jaar vooruit kijken. Zelfs iets voorspelbaars als tragedy of the commons hebben we nog niet in de hand. Uitsterven als soort zal niet gebeuren maar WOIII heb je gemakkelijk voor elkaar, en hoe erger de uitputting hoe intenser te strijd. Zie ook Rwanda.