quote:
Op 4 juli 2018 13:06 schreef spectre het volgende:
aanpassingen in gedrag Ander eten, andere broedplekken..
Nouja in dit artikel niet uitvoerig beschreven en er is ook niet erg veel van de genetische basis onderzocht duur en niet eens heel interessant geen bioloog twijfelt eraan dat er geen enorme selectiedruk is voor sommige soorten in de steden. maar ook in dit artikel zie je al genoeg genetische voorbeelden.
1) Mug met genetische aanpassing in antennes en biologische klok
4) mutatie in de kleur van de vlinder, een van de eerste bewijzen van evolutie wat zich afspeelde in de tijd rondom darwin.
In dit artikel vind je er ook nog een paar:
https://www.volkskrant.nl/mensen/op-stadssafari-met-menno-schilthuizen-de-evolutie-van-vijf-dieren-en-planten-die-zich-hebben-aangepast-aan-het-stadsleven~bc2dfb0c/
1) Stadduiven met andere kleur om van zware metalen af te
komen
4) Geen hard bewijs maar zeer aannemelijk dat het al gebeurt is) bij de kauwtjes zie je steeds vaker ook witte exemplaren, andere snavelvorm lijkt toch wel genetisch. Bij merels heb je al relatief sterke reproductieve isolatie dus daaruit volgt al snel soortvorming.
Wat de laatste decennia hebben verteld is dat evolutie snel gaat erg snel. als je kijkt naar voorbeelden op galapagos eilanden, complete collecties europese fossielen van de laatste 5000 jaar en talloze andere voorbeelden dan zie je dat het veel sneller gaat dan je over een grotere tijdschaal ziet. Dat komt voornamelijk omdat de natuur allerlei kanten op schommeld, eerst periode met veel droogtes en dan periode met veel nattigheid. Evolutie hobbelt allerlei kanten op. En zoals Richard Dawkins mooi verwoorde: het is als iets wat drijft op de golven van de oceaan, het gaat snel allerlei kanten op maar heeft een langzame algemene trend.
Bij echt grote plotselingen verschillen kan een soort zich dus ook razendsnel aanpassen als natuurlijke selectie ook steeds dezelfde kant op stuurt. Bij de overgang van een nijlpaard achtig hoefdier naar de echte walvissen kun je je voorstellen dat er na een hoop aangemodder opeens een dynamiek onstaat die alleen maar voordelig is één kant op. Dat zijn de punten dat een soort vanuit niets lijkt te ontstaan.