IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Nieuws, actualiteit en media Nieuw Topic Post Reply
Dit topic is 33 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Auteur:
Topic : Old school computer games Part 3 Vorige pagina | Volgende pagina
Klaaz
Internet Geneesheer
Usericon van Klaaz
Posted 26-08-2015 21:12 by Klaaz Wijzig reactieProfiel van KlaazQuote dit bericht

quote:
Op 26 augustus 2015 12:06 schreef Ralph het volgende:
Ik ben even benieuwd met welke praktijkvoorbeelden je komt als ik daarnaar vraag. Denk namelijk dat je een nogal krom beeld hebt van Japanse RPG's en fantasy.

Een beetje het idee wat veel mensen onterecht van anime hebben. Denken dat het allemaal manga heet en dat alle films vol zitten met seks en geweld.


Een groot kenner van Japanse RPG's ben ik niet maar heb wel wat van (vooral de oudere, tot en met 7) Final Fantasy meegekregen, uiteraard Zelda en andere topdown 16 bit console rpg's als Illusion of Time, Golden Sun en Chronotrigger. Naast dat de stijl mij (ik blijf er bij, infantiel) mij niet aan staat vind ik de meeste van die spellen behoorlijk overgewaardeerd gewoon puur qua game mechanics en diepgang. Tuurlijk, Link to the Past is een goed spel maar ik blijf het idee hebben dat ik iets zit te spelen dat zich op alle fronten vooral richt op kinderen.

De mensen om me heen daar waar het gamen betreft (lees m'n broer(tje) en neven) zijn weer wel erg te spreken over dit soort games dus het is niet zo dat ik er helemaal niets van meekrijg.

Anime vond ik aanvankelijk wel aardig, zo heb ik ooit nog Akira en Fist of the Northstar origineel op VHS gehad en die waren niet goedkoop destijds. Zit goed in elkaar. Maar al die series die bovengenoemden als adepten volgen gaan mijn pet echt te boven, ja het gaat voornamelijk om geweld en seks met infantiele verhaallijntjes volgepompt met ad random extreem bizarre gebeurtenissen die een verhaallijn dan inderdaad 'origineel' kunnen maken. Ik krijg ook een lachkick van de ingezoomde gezichtsuitdrukkingen en trillende grote ogen vergezeld met de nodige "AAAAHS" en "UH?'s" Toch, ben ik met je eens, ik heb wellicht te weinig echt goed gezien en gevolgd om er een sluitend oordeel over te hebben. Mijn neven vinden het soms ook vervelend als ik hun favoriete anime serie belachelijk maak.

Ik ben opgegroeid met dingen als Bard's Tale en Dungeon Master en las als kind per ongeluk een keer de engelse versie van Lord of the Rings tijdens een logeerpartijtje waar ik niet in slaap kon komen. Met mijn destijds gebrekkige Engels, voornamelijk geleerd uit computerspelletjes, bleef dat stukje dat ik die nacht las uit het Lord of the Rings zweven.

Vreemdgenoeg kan ik geen fantasy meer lezen dat ook maar een klein beetje Tolkien'esque aanvoelt maar een goede westerse RPG met alle cliché's van dien kan ik goed waarderen.
Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 7:43 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Ik was met een heel verhaal bezig, maar onderstaande quote somt het wel aardig op:

quote:
Op 26 augustus 2015 21:12 schreef Klaaz het volgende:
Toch, ben ik met je eens, ik heb wellicht te weinig echt goed gezien en gevolgd om er een sluitend oordeel over te hebben.Dat blijkt een beetje uit je hele verhaal ja, aangezien je juist alle cliché's opnoemt waar iedereen het altijd over heeft, terwijl je met JRPG's en anime qua stijl en inhoud alle kanten op kunt. Natuurlijk zien sommige dingen er infantiel uit, maar dat betekent niet dat het dat daarom ook maar is, of dat de content voor kinderen is bedoeld.

Je haalt nu een heel klein deel van een gigantisch geheel aan waar jij toevallig mee in aanraking bent gekomen door derden en vormt daar de mening over dat alle JRPG's en anime zo zijn. En dat is natuurlijk gewoon bullshit.

Deze vind ik overigens wel interessant nog:

quote:
Op 26 augustus 2015 21:12 schreef Klaaz het volgende:
Naast dat de stijl mij (ik blijf er bij, infantiel) mij niet aan staat vind ik de meeste van die spellen behoorlijk overgewaardeerd gewoon puur qua game mechanics en diepgang.


In welk opzicht zijn ze overgewaardeerd? De diepgang van, bijvoorbeeld, een Final Fantasy 7 zul je niet meegekregen hebben als je de game niet in zijn geheel gespeeld hebt. En overwaardering over de mechanics snap ik helemaal niet, eigenlijk. Welke mechanics bedoel je, en hoe worden die overgewaardeerd?


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Klaaz
Internet Geneesheer
Usericon van Klaaz
Posted 27-08-2015 10:04 by Klaaz Wijzig reactieProfiel van KlaazQuote dit bericht

quote:
Op 27 augustus 2015 7:43 schreef Ralph het volgende:

In welk opzicht zijn ze overgewaardeerd? De diepgang van, bijvoorbeeld, een Final Fantasy 7 zul je niet meegekregen hebben als je de game niet in zijn geheel gespeeld hebt. En overwaardering over de mechanics snap ik helemaal niet, eigenlijk. Welke mechanics bedoel je, en hoe worden die overgewaardeerd?IK heb FF7 niet uitgespeeld maar wel minstens tot halverwege. Het gegeven dat jij dit spel associeert met 'diepgang' spreekt voor mij toch wel boekdelen. Karakterontwikkeling is er nauwelijks, de battles zijn simplistisch en in de meeste gevallen compleet random en vergen geen bijzondere tactische inzichten om positief af te ronden. Dan is een Baldur's Gate (op een hogere moeilijkheidsgraad maar ik vind dat je rpg's altijd op minstens 'hard' moet spelen) of een Temple of Elemental Evil (met al zijn gebreken) toch een stuk interessanter.

Ik ben het met je eens dat ik veel ook niet gezien heb van het genre dat jij zo lijkt lief te hebben maar dat is met veel dingen zo he, mensen hebben kritiek op zaken omdat ze er dingen in hebben aangetroffen die ze niet aanstaan en natuurlijk vervolg daarvan is weer dat ze dan niet alles gaan zitten doorspitten om misschien op iets te stuiten dat hun eerdere oordeel veranderd. Als ik een boek lees van schrijver A en denk jezus wat is dit kut ga ik niet door heel z'n ouevre heen om zo toch een sluitend oordeel te kunnen geven zodat ik het argument van de fanboy kan pareren met ja maar ik heb echt alles ervan gelezen.


Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 10:31 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

quote:
Op 27 augustus 2015 10:04 schreef Klaaz het volgende:
IK heb FF7 niet uitgespeeld maar wel minstens tot halverwege. Het gegeven dat jij dit spel associeert met 'diepgang' spreekt voor mij toch wel boekdelen. Karakterontwikkeling is er nauwelijks, de battles zijn simplistisch en in de meeste gevallen compleet random en vergen geen bijzondere tactische inzichten om positief af te ronden.


Waarom spreekt dat boekdelen voor jou? Wat versta jij precies over diepgang? Hoe kom je erbij dat er niet of nauwelijks karakterontwikkeling is? Die is er namelijk wel degelijk.

quote:
Dan is een Baldur's Gate (op een hogere moeilijkheidsgraad maar ik vind dat je rpg's altijd op minstens 'hard' moet spelen) of een Temple of Elemental Evil (met al zijn gebreken) toch een stuk interessanter.


Baldur's Gate is in een bepaalde mate net zo random met de relatieve willekeur van de gesimuleerde dice rolls achter de schermen. Niet het beste voorbeeld.

quote:
Ik ben het met je eens dat ik veel ook niet gezien heb van het genre dat jij zo lijkt lief te hebben maar dat is met veel dingen zo he, mensen hebben kritiek op zaken omdat ze er dingen in hebben aangetroffen die ze niet aanstaan en natuurlijk vervolg daarvan is weer dat ze dan niet alles gaan zitten doorspitten om misschien op iets te stuiten dat hun eerdere oordeel veranderd. Als ik een boek lees van schrijver A en denk jezus wat is dit kut ga ik niet door heel z'n ouevre heen om zo toch een sluitend oordeel te kunnen geven zodat ik het argument van de fanboy kan pareren met ja maar ik heb echt alles ervan gelezen.


'Lief hebben' is te veel gezegd, daar leg je me woorden mee in de mond. Ik ben alleen nogal allergisch voor ongefundeerde meningen en mensen die uit hun nek lullen. Verschil in mening, prima, maar als jij komt met een statement dat alle Japanse RPG's achterlijk en infantiel zijn met dialogen voor downies, kun je een verwachten dat iemand je vraagt dat te onderbouwen.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 10:52 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Volgens mij komt het er in het kort op neer dat Japanse humor je moet liggen. Ik kan er wat mee (heb ook veel manga gelezen back ik the day (weer ns gaan doen eigenlijk)).

Toch kan ik me ook wel vinden in Klaaz z'n argumenten. Schurft aan random battles, je kan zelden aan een stuk doorlopen. Daarnaast zijn de verhaallijnen soms wel degelijk complex, maar zijn soms ook wat geforceerd en sprookjesachtig. Wat dat betreft hebben jrpg's naar mijn idee vaak een soort tegenstrijdigheid in zich.

Characters zijn regelmatig extreem en daardoor wat eenzijdig en soms onrealistisch (een dierbare sterft --> personage wordt minder vrolijk vind ik niet echt characterdevelopment).

Dat alles terzijde, vaak wordt er briljant omgesprongen met de basis. De eenvoudige gameplay wordt maximaal benut. En verhaallijnen bevatten soms een ongekende sfeer.

Kortom het is gewoon een kwestie van smaak.

Grappig overigens. Ondanks Japanse afkomst vind ik de DS games zeer 'Westers' overkomen. Ze vallen voor mij in een compleet andere categorie dan bijvoorbeeld een Final Fantasy titel (duh).Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 10:57 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

quote:
Op 27 augustus 2015 10:52 schreef Dirge for november het volgende:
Volgens mij komt het er in het kort op neer dat Japanse humor je moet liggen. Ik kan er wat mee (heb ook veel manga gelezen back ik the day (weer ns gaan doen eigenlijk)).


Sowieso de hele Japanse manier van vertellen. Die is gewoon heel anders dan hier.

quote:
Kortom het is gewoon een kwestie van smaak.


Dat is het inderdaad, en dat is ook prima. Alleen vind ik “alles heeft random battles en gaat om seks en geweld”(even gechargeerd) nogal kort door de bocht.

Verder gisteren Final Fantasy IV: Interlude uitgespeeld. Met random battles en gekke Japanse shit. Zo. Vanavond verder met FFIV: The After Years.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 11:08 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Met random battles en Gekke Japanse shit?

Ik heb juist het idee dat er (gek genoeg) zeer weinig seks en geweld (in de bloederige zin) in Japanse RPG's voorkomt. In anime en manga (althans, wat ik keek en las ) wel degelijk. In overschot haha.Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 11:13 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

quote:
Op 27 augustus 2015 11:08 schreef Dirge for november het volgende:
Met random battles en Gekke Japanse shit?

Ik heb juist het idee dat er (gek genoeg) zeer weinig seks en geweld (in de bloederige zin) in Japanse RPG's voorkomt. In anime en manga (althans, wat ik keek en las ) wel degelijk. In overschot haha.


Sowieso random battles. Met die Japanse shit viel het mee.

Hier en daar zitten er wat vage seksuele toespelingen in een aantal Japanse RPG's die ik gespeeld heb, maar verder valt het mee. Het meeste is stukken minder bloederig dan wat we hier voorgeschoteld krijgen.

Bij veel manga en anime inderdaad wel degelijk. En in veel andere manga en anime wel degelijk niet. Voor iedere Berserk is er een Astro Boy en voor iedere Urotsukidōji een My Neighbour Totoro.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 11:15 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Berserk

Is het heel vreemd als Demon's Souls me enorm doet denken aan Berserk? Blood Will Tell overigens ook. Dat onderhuidse.

Edit: lekker offtopic dit allemaal. Ik ga me gedragen.

[Dit bericht is gewijzigd door Dirge for november op 27-08-2015 11:16]Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 11:22 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Totaal niet. Ik heb met Demon's Souls hetzelfde, dat het me aan Berserk deed denken. Dat onderhuidse, dat enge, dat hele naargeestige. Geen enkele Souls-game heeft dat ook maar kunnen benaderen voor mij. Geen enkele andere Manga-serie ook, trouwens.

[Dit bericht is gewijzigd door Ralph op 27-08-2015 11:22]


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 11:25 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Laatste en anders zoek ik een mangatopic op haha.

De enige die me aan Berserk deed denken destijds was Claymore... Achteraf misschien een beroerde, brave clone.Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 11:32 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Claymore ga ik eens opzoeken. Door Berserk ben ik inmiddels namelijk bijna heen.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 11:46 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Ik was ver met Berserk, maar op een gegeven moment kakt het enorm in. Waar precies, weet ik niet meer... Ik las de Band of the Hawks scans destijds. Claymore heeft ook een anime. Die heb ik zelf nog niet gezien.Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 11:48 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Die scans ben ik ook mee begonnen ja. Inmiddels bijna de hele reeks (tot nu toe) in de kast staan. Qua inkakken valt het nog mee, al heeft Miura wel de neiging heel lang te doen over stukken waar eigenlijk niets gebeurt. Claymore lijkt me interessant van wat ik er van zie.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 11:50 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Ik zat er destijds even helemaal in, maar toen was het geloof ik net begonnen. Het had wel een beetje dat onderhuidse sfeertje van Berserk, weet ik me te herinneren. Ik heb het manga topic ook even omhoog geschoptRalph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 11:56 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Ik zag het ja. Kunnen we het hier weer gewoon over oude games hebben. Met of zonder Japanse gekheid.

Zoals Morrowind, die sinds gisteren ineens op GOG staat.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 12:04 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

NO WAY -----> Ik -----> GOG....

Enig idee of er verschillen zijn tussen de steam versie en deze?

Mijn vote gisteren zal het verschil gemaakt hebbenRalph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 12:10 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Geen idee. Deze zal beter geoptimaliseerd zijn dan die op Steam. Is overigens ook de GOTY-editie. Wel is 'ie momenteel goedkoper en krijg je Daggerfall en Arena er gratis bij.

Battlespire en Redguard staan er ook trouwens.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 12:26 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Bundel al gekocht. Ook al heb ik geen windowsDirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 12:27 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Iemand ervaring met die twee afwijkende titels, Redguard en Battlespire? Nooit in verdiept.Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 12:33 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

De doom bundel komt ook met arena en daggerfallbokkie666
Usericon van bokkie666
Posted 27-08-2015 12:45 by bokkie666 Wijzig reactieProfiel van bokkie666Quote dit bericht

quote:
Op 27 augustus 2015 12:33 schreef Dirge for november het volgende:
arena en daggerfall
Die zijn allebei al enige tijd (jaren?) ook gratis te downloaden op de Elder Scrolls website.


Dirge for november
Ik zeg: Doom!
Usericon van Dirge for november
Posted 27-08-2015 12:49 by Dirge for november (Redacteur) Wijzig reactieProfiel van Dirge for novemberQuote dit bericht

Daar was ik me van bewust. Ik heb 'm ook al vrij lang op mijn mac staan.Klaaz
Internet Geneesheer
Usericon van Klaaz
Posted 27-08-2015 13:18 by Klaaz Wijzig reactieProfiel van KlaazQuote dit bericht

Wat zijn jullie favoriete (old school) games eigenlijk?


Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 27-08-2015 13:23 by Ralph (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van RalphQuote dit berichthttp://soundsfromthedarkside.com

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge. Die staat voor mij met kop en schouders ver boven de rest. Herspeel ik sinds 1994 ieder jaar. Daarna Final Fantasy VI, denk ik.

Daarna volgt er nog een hele waslijst van games in diverse genres, hehe.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


Dit topic is 33 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Index / Nieuws, actualiteit en media Active topics Nieuw topic Post reply Vorige pagina | Volgende pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen