|
Dit topic is 18 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 | ||||
Auteur: |
|
|
En hoe smaakt die Thor? Hatsjikidee! |
|
quote: Hij is nog dicht, dus ik zou het je niet kunnen zeggen. |
|
quote: Hahaha...handig. Je bent kennelijk een geduldig man Anyway, ik ben de laatste tijd wel gecharmeerd van Glenfarclas 10 years. Is goed te doen tegen een redelijke prijs. Hatsjikidee! |
|
Een aangebroken fles wordt er ook niet beter van natuurlijk dus ik begrijp dat geduld wel. |
|
Hier blijft zo'n fles nooit lang aangebroken. Dus ik begrijp het ook wel. Maar desalniettemin: als iemand de Thor heeft geproefd: post het hier! Hatsjikidee! |
|
quote: Maakt dat zoveel uit, ja? Wijn uiteraard wel, ook met goede kurk. Maar Whiskey? Ik weet het niet, maar ik betwijfel het. Don't try to impress anyone. You're brave, we all know that. Be simple, be direct. Nothing fancy. |
|
Nou, ik heb het van een whiskyverzamelaar/liefhebber en ik twijfel eigenlijk niet aan zijn kennis. Met ruim 130 whisky's in de kast, inclusief wat zeldzame, zal ie zich er zeker wel meer in verdiept hebben. |
|
quote: Heeft hij ook enige idee gegeven van de tijdsschaal waarop het echt begint uit te maken? In ieder geval meer dan de (conservatieve) week waar ik met rode wijn van uitga, mag ik hopen Don't try to impress anyone. You're brave, we all know that. Be simple, be direct. Nothing fancy. |
|
Ik merk nog steeds niets na 2 weken, maar dan is de fles ook wel leeg... Hatsjikidee! |
|
Dat heeft ie volgens mij wel eens vertelt ja al weet ik niet meer hoe lang een fles whisky moet staan voordat je het gaat merken. Wel langer dan een week btw, eerder maanden meen ik. En als ik het me goed herinner maakte het ook nog uit hoe vol de fles nog zat. :S |
|
quote: Het zal een functie zijn van hoeveel zuurstof er in de fles zit, denk ik zelf ook. Dat is in ieder geval met wijn zo, en is ook eigenlijk de enige externe factor die een rol speelt als je je whiskey verder normaal bewaart Denk ook eerder maanden, in ieder geval. Ach ja, meestal is het na een maand of 2, 3 wel voorbij. [Dit bericht is gewijzigd door Ascendant Grotesque op 27-06-2012 23:10] Don't try to impress anyone. You're brave, we all know that. Be simple, be direct. Nothing fancy. |
|
quote: Het alcohol gehalte van whisky is zo hoog dat het weinig invloed heeft als je hem aangebroken met de dop erop laat staan. Kan na jaren nog steeds hetzelfde smaken. Boeiender |
|
quote: Vind het ook iets vreemds veel drank bewaar je na bottelen al snel maanden lang voor consumptie. Goede wijnen en wisky's toch jaren. Wat ik lees over de zelf drank maken is dat vrijwel alles beter wordt na een tijd te hebben gestaan zelf wodka schijnt erop vooruit te gaan als het gelagerd is. Je kunt een fles ook sneller verouderen door hem een paar uur a bain marie op 50C te zetten maar weet niet of het dan precies hetzelfde is. Kan inderdaad die zuurstof zijn en dat zo'n proces bij de ene soort drank langer duurt als bij de andere. ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< |
|
quote: Boven de 15% a 20% bederft niets meer door bacterien en schimmels. Het meest alcoholresistente organisme de gist kan meestal maar tot zo'n percentage (waarna het dood gaat in eigen product) het record ligt nu wel rond de 25 maar dan moet je echt een hele speciale gist hebben in perfecte condities wat in destilaat (zonder suikers en zouten toch al niet mogelijk is) Het enige bederf wat mogelijk is is dus chemisch als je de dop eraf gehaald hebt geeft je dus wel ruimte voor weer nieuwe zuurstof, na enkele keren openen kan dat dus wel effect hebben. ♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((>< |
|
Als whisky minder wordt van kwaliteit wordt, komt dat inderdaad door het verdampen (en ontsnappen bij het openen) van de alcohol in de lucht die in de fles zit en het het oxideren van vluchtige aromaten (vrije vetzuren, esters, aldehyden, fenolen) door contact met zuurstof. Over het algemeen wordt aangenomen dat de chemische samenstelling na ongeveer 3 maanden begint te veranderen, maar dat houdt nog niet in dat je daar bij het drinken echt iets van merkt. Echt merkbare verschillen krijg je pas (maar niet altijd) als je een fles waar niet meer veel in zit (ongeveer onder een derde) nog lang laat staan. Ik heb gisteren nog iets gedronken uit een fles die al twee jaar open staat en nog voor driekwart vol is, heb daar niets aan gemerkt. Maar als de inhoud van een fles onder de helft komt, zorg ik dat die niet te lang meer blijft staan. [Dit bericht is gewijzigd door MetalTuupLimburg op 28-06-2012 11:01] |
|
Een paar back-ups voor zeer aangename flessen die bijna leeg zijn, en toch ook nog een paar geheel nieuwe: Dalmore Spey Dram Dalmore Tay Dram Dalmore Dee Dram Dalmore Tweed Dram Dalmore Gran Reserva Finlaggan Cask Strength Glenmorangie Quinta Ruban Kilkerran Work in Progress III Springbank CV |
|
Ook weer 2 beauty's aangeschaft: - Ardbeg Uigeadail - Bruichladdich 12yo Second Edition Vanavond maar even proeven. Boeiender |
|
Die Ardbeg Uigeadail heb ik ook, erg mooie whisky, de Arigh Nam Beist is ook een aanrader, zelfde prijs ook ongeveer. |
|
Ik heb nu de Ardmore 10yo en de Redbreast 12yo open Ik ben een romanticus en zo'n James Bond sigaret lijkt mij wel wat |
|
quote: ja, volgende keer kom ik wel op de fiets... |
|
Gisteren Sheep Dip geprobeerd. Erg lekker Glenfiddich 12 yrs Dimple 15 yrs Als ik het me allemaal goed herinner En Glenfarclas 10 yrs, maar die kende ik al. Hatsjikidee! |
|
quote: Een aanrader wel, maar zelfde prijs? Hou het maar op het dubbele... |
|
Ja? Ik betaalde voor de Uigaedail iets van 67 en voor de Arigh Nam Beist 72 ongeveer. |
|
Bij Van Zuylen inderdaad bijna het dubbele. 59,95 om 99,95. De laatstgenoemde is (op dit moment) echter niet leverbaar. http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&naam=Ardbeg |
Dit topic is 18 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 |
Index / Algemeen | Vorige pagina | Volgende pagina |