IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Nieuws, actualiteit en media Nieuw Topic Post Reply
Dit topic is 17 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Auteur:
Topic : Stop de SP! Volgende pagina
Ixl
Angel of death
Usericon van Ixl
Posted 09-12-2002 17:56 by Ixl Wijzig reactieProfiel van IxlQuote dit bericht

Het pamflet ‘Stop de uitverkoop van de beschaving’, vorige week gepubliceerd in NRC Handelsblad, werd gepresenteerd als een ‘burgerinitiatief’, en is in het leven geroepen om de beschaving van de ondergang te redden. Tot de elf redders van onze beschaving behoren Jan Marijnissen (die al eerder de beschaving wilde redden door ons land te modelleren naar Mao’s China), Freek De Jonge, Huub Oosterhuis, Dorien Pessers, Harry De Winter en Wouter Van Dieren.

De manier waarop de pamfletschrijvers ons willen redden van de ondergang is in de eerste plaats door de macht van de staat te vergroten en de economische vrijheid in te perken. “Het wordt tijd om de mooie verhalen over de zegenrijke werking van de ongereguleerde markt te verwijzen naar de plaats waar ze thuishoren: het rijk der fabelen”, aldus het pamflet.

Dat deuntje klinkt bekend, en inderdaad, de website www.stopdeuitverkoop.nl is geregistreerd door de Socialistische Partij, en de SP heeft in het najaar van 2000 een actie gevoerd met dezelfde leus. Dat de initiatiefnemers van dit ‘burgerinitiatief’ niet van plan zijn een politieke partij op te richten, is dan ook niet verwonderlijk: die partij bestaat al.

Wat is er volgens de SP en haar sympathisanten precies mis mee om zoveel mogelijk zaken op de vrije markt te laten produceren? Theoretische argumenten waarom de overheid goederen en diensten efficienter zou kunnen produceren dan bedrijven, worden in het pamflet nauwelijks gegeven; wel worden er een aantal voorbeelden gegeven van verondersteld marktfalen. Zo wordt er verwezen naar de problemen bij de Nederlandse Spoorwegen, terwijl het toch niet echt geheim is dat de NS van de overheid een monopolie heeft gekregen op het leeuwedeel van het personenvervoer. De essentie van de vrije markt – vrije concurrentie – ontbreekt. Een ander voorbeeld van verondersteld marktfalen is de postbezorging. Er wordt geklaagd dat “de private onderneming TNT” er moeite mee heeft om brieven die voor zes uur ’s avonds worden gepost, de volgende dag te bezorgen. Alweer wordt vergeten te vermelden dat concurrentie op het bezorgen van brieven door de overheid zo goed als onmogelijk wordt gemaakt: de ‘private onderneming’ TNT heeft nog steeds het monopolie op brieven onder de 100 gram. Helemaal bont maken Marijnissen en de zijnen het wanneer ze verwijzen naar de de stroomcrisis in Californie: “En wie durft er sinds de energiecrisis in het geheel geliberaliseerde Californië nog te beweren dat een vrije stroommarkt een zegen voor de mensheid zal blijken te zijn?” Geheel geliberaliseerd? Oorzaak voor de crisis was dat het de stroomdistributeurs door de overheid was verboden om de gestegen kosten voor de stroom door te berekenen aan de klanten, waardoor ze gedwongen werden met verlies te werken, en uiteindelijk in financiele moeilijkheden kwamen. Het was wederom niet de onzichtbare hand van de markt die faalde, maar de al te zichtbare hand van de staat. In o.a. De Volkskrant is uitgebreid bericht over de oorzaken van de stroomcrisis in Californie. Dat geen van de opstellers van het pamflet de Volkskrant leest, lijkt niet erg waarschijnlijk; de veronderstelling dat er welbewust gelogen wordt om politieke winst te behalen, ligt meer voor de hand.

Als de staat werkelijk beter werkt dan de markt, hoe is het dan te verklaren dat de grote probleemsectoren die de pamfletmakers aanwijzen - onderwijs, gezondheidszorg, politie - stuk voor stuk in handen van de staat zijn? Je zou precies het omgekeerde verwachten. De pamfletschrijvers zien ook in dat hier een probleem ligt: “Bewijst de overheid niet dag in dag uit evenmin in staat te zijn om onze problemen op te lossen?”

Het antwoord van het pamflettisten luidt dat niet de staat op zich het probleem is, maar slechts de ‘technocratische wijze’ waarop ons land de afgelopen twee decennia is bestuurd, d.w.z. ‘de politiek van decentralisatie, budgettering, verzelfstandiging, privatisering en marktwerking'. Privatisering en marktwerking als oorzaak van het falen van staatssectoren die nooit geprivatiseerd zijn... De hand van Freek de Jonge, meester van de absurde logica, is hier overduidelijk aanwezig.

Behalve de niet-bestaande privatisering van falende overheidsdiensten wordt ook het feit dat bij de overheid ‘alles in getallen uitgedrukt moest gaan worden’ gezien als oorzaak van overheidsfalen. Het meten en ‘calculeren’ heeft, aldus het pamflet, gezorgd voor ‘georganiseerd wantrouwen’. Een merkwaardige theorie, aangezien er in het bedrijfsleven zo mogelijk nog meer wordt gemeten, gecalculeerd en gebudgetteerd dan bij de overheid, terwijl de problemen die de overheid plagen in het bedrijfsleven ontbreken. Gezien de talloze miscalculaties bij de overheid – eindeloze wachtlijsten in de zorg, lerarentekort, enz. enz. – krijgt de theorie dat er bij de overheid te veel wordt gecalculeerd iets lichtelijk absurds.

Een wat meer voor de hand liggende verklaring voor het feit dat de staat faalt terwijl de prive-sector bloeit, is dat de staatssectoren *niet* geprivatiseerd zijn, en marktwerking dus ontbreekt. Als bedrijven slechte beslissingen nemen waardoor de kosten van de producten de pan uitrijzen, of de dienstverlening onaanvaardbaar slecht wordt, vormt dit een mogelijkheid voor de concurrentie om geld te verdienen door te zorgen voor een betere dienstverlening of een lagere prijs. Het zwakke bedrijf verliest klanten, inkomen, en gaat uiteindelijk failliet, tenzij er wordt ingegrepen. De reden waarom de staat er permanent een rotzooi van kan maken, is vrij elementair, en heeft met 'technocratie' niets te maken: de staat heeft geen concurrentie, en de 'klanten' van de staat hebben geen keus: ze worden gedwongen voor de dienstverlening van de staat te betalen, hoe slecht en duur die dienstverlening ook is. Staten gaan niet failliet.

Deze verklaring is in het pamflet uiteraard niet terug te vinden.

Als bijdrage aan het maatschappelijk debat is het pamflet zeker geslaagd te noemen – de intellectuele armoede van het hedendaagse socialisme wordt er genadeloos in blootgelegd. Maar vooral de humoristische redeneringen die Freek de Jonge er in heeft weten te smokkelen, maken het manifest de moeite van het lezen waard. Ter afsluiting nog een voorbeeld van zo’n redenering met een hoog Freek-gehalte. Er wordt geklaagd dat van de 1200 nieuwe geneesmiddelen die de afgelopen decennia door de farmaceutische industrie zijn ontwikkeld, er slechts 12 waren bedoeld voor de bestrijding van tropische ziektes, terwijl die verreweg de meeste slachtoffers maken. “De reden: de Derde Wereld is geen interessante markt, omdat de mensen er simpelweg het geld niet hebben om dure westerse geneesmiddelen te kopen. Een ‘gezonde’ bedrijfsvoering van de farmaceuten leidt dus tot een ongezonde wereld.”

De gebrekkige gezondheid in Derde Wereld wordt dus niet zozeer veroorzaakt door de armoede aldaar, maar door de bedrijfsvoering van de Westerse farmaceuten, die zo verwerpelijk zijn om geen verlies te willen lijden op hun medicijnen! De redenering is vlekkeloos, het blijft alleen een raadsel waarom speciaal de farmaceutische industrie eruit wordt gepikt om aan de schandpaal te worden genageld; een zelfde soort redenering gaat op voor zo’n beetje alle andere industrieen. Zo kunnen de meeste Derde Wereld bewoners zich ook geen auto permitteren. Oorzaak: niet de armoede in de Derde Wereld, maar de schandelijke Westerse auto-industrie, die weigert om verlies te lijden op hun auto’s! Een ‘gezonde’ bedrijfsvoering van de auto-industrie leidt tot een gebrek aan auto’s in de Derde Wereld...

Het is duidelijk wat de oplossing voor de armoede in de Derde Wereld is: verplicht alle Westerse industrieen om voortaan verlies te maken – en hoe meer, hoe beter. Alles zal dan in overvloed aanwezig zijn voor de Derde Wereld: medicijnen, auto’s, televisies, computers, huizen,voedsel, etc. etc. Dat niemand ooit eerder aan deze eenvoudige oplossing heeft gedacht...

Bart Croughs


Van meervrijheid.nl - http://www.meervrijheid.nl/index.html?bcstopdesp.htm (Het stukje 'Stop de SP!' is op 11 mei 2001 in HP/De Tijd gepubliceerd)

"Stop de uitverkoop van de beschaving" is te vinden op http://www.stopdeuitverkoop.nl/


--

Benieuwd naar de reacties.. De laatste keer dat ik hier was, was er een grote SP-aanhang hier.


God hates us all ! God hates us all !


ghoulliette
Usericon van ghoulliette
Posted 09-12-2002 18:03 by ghoulliette Wijzig reactieProfiel van ghoullietteQuote dit bericht

ik heb de helft vandit artikel gelzen, er zitten zoveel journalistieke fouten in, dat de rest me kan verrekken.

het artikel klopt van geen kanten en is bovenal subjectief.
het is propaganda tegen propaganda, en kan wat mij betreft zo de prullebak in


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 18:22 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

Uiteraard kerel, pas maar op voor enge SP-ers zoals o.a. ik zelf, ik ben er op uit om het land over te nemen en er een communistische heilstaat van te maken naar soviet voorbeeld MWOEHAHAHAHA

...ik kom hier uiteraard ook alleen maar om zieltjes te winnen en jullie te "infiltreren"...

*rolt over de grond met een enorme lachstuip*



(<-- Zie ook mijn opzichtige soviet propaganda poster als avatar )

[Dit bericht is gewijzigd door Dargull op 09-12-2002 18:27]


MBMarduk
Este usuario está muerto. Q.E.P.D.
Usericon van MBMarduk
Posted 09-12-2002 18:28 by MBMarduk Wijzig reactieProfiel van MBMardukQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 18:22 schreef Dargull het volgende:
...ik ben er op uit om het land over te nemen en er een communistische heilstaat van te maken naar soviet voorbeeld MWOEHAHAHAHA...

Jij krijgt de volgende kogelbrief.
Sjee6, naar SOVJET model? Waarom niet naar Wacken op Graspop model?


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 18:30 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 18:28 schreef MBMarduk het volgende:
Jij krijgt de volgende kogelbrief.
Sjee6, naar SOVJET model? Waarom niet naar Wacken op Graspop model?



Omdat de christenen dan van te voren door hebben dat ik religie ga verbieden... en dan stemmen ze niet meer op me



karnivoor
Usericon van karnivoor
Posted 09-12-2002 19:11 by karnivoor Wijzig reactieProfiel van karnivoorQuote dit berichthttp://www.kanker.nl/

hehehe best wel subjectief idd...


Je moeder.


Paul
GOD
Usericon van Paul
Posted 09-12-2002 22:09 by Paul (Administrator) Wijzig reactieProfiel van PaulQuote dit berichthttp://https://www.brainoverload.nl/

Ik ben het wel mee eens dat je niet op de SP moet stemmen


ghoulliette
Usericon van ghoulliette
Posted 09-12-2002 22:11 by ghoulliette Wijzig reactieProfiel van ghoullietteQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:09 schreef Paul het volgende:
Ik ben het wel mee eens dat je niet op de SP moet stemmen

maar niet om de bovengenoemde "redenen" hoop ik.

degene die het geschreven heeft had de avond ervoor teveel gedronken, of hij wordt onderdrukt door zijn vriendin


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 22:13 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:09 schreef Paul het volgende:
Ik ben het wel mee eens dat je niet op de SP moet stemmen


Meneer de huis eigenaar is bang voor z'n hypotheek aftrek

Niet naar paul luisten hoor gewoon SP stemmen


impaled succubus
Usericon van impaled succubus
Posted 09-12-2002 22:14 by impaled succubus Wijzig reactieProfiel van impaled succubusQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:13 schreef Dargull het volgende:
Meneer de huis eigenaar is bang voor z'n hypotheek aftrek

Niet naar paul luisten hoor gewoon SP stemmen
kzou nog eerder christen unie stemmen dan de sp


ghoulliette
Usericon van ghoulliette
Posted 09-12-2002 22:15 by ghoulliette Wijzig reactieProfiel van ghoullietteQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:13 schreef Dargull het volgende:

Niet naar paul luisten hoor gewoon SP stemmen

zeker als je nog wil kunnen studeren, of wil dat eventuele koters dat in de toekomst nog kunnen.


mislyd
hihi
Usericon van mislyd
Posted 09-12-2002 22:16 by mislyd Wijzig reactieProfiel van mislydQuote dit berichthttp://mislyd.deviantart.com/

Als ik Nederlander was, zou ik voor SP stemmen.. Jullie hebben geluk


Not all who wander are lost. - JRR Tolkien


wladimir
Usericon van wladimir
Posted 09-12-2002 22:17 by wladimir Wijzig reactieProfiel van wladimirQuote dit bericht

weer al dat politieke gezeik.
jezus stem toch gewoon op de partij die jij goed vind en zeik er verder niet meer over.

Metal!


impaled succubus
Usericon van impaled succubus
Posted 09-12-2002 22:17 by impaled succubus Wijzig reactieProfiel van impaled succubusQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:15 schreef ghoulliette het volgende:
zeker als je nog wil kunnen studeren, of wil dat eventuele koters dat in de toekomst nog kunnen.
of misschien toch nie, de sp spoelt al t geld door de plee aan parasieten en ontwikkelings bullshit.

ff genuanceerd zijn


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 22:22 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:17 schreef impaled succubus het volgende:
of misschien toch nie, de sp spoelt al t geld door de plee aan parasieten en ontwikkelings bullshit.

ff genuanceerd zijn


Het is het probleem/schuld van "parasieten" dat ze onterecht geld vragen... niet van de SP.

Maar als je liever een spoorlijn of misschien een snelweg of een 5e 6e 7e start en landings baan over je huis laat leggen stem vooral op rechts.


JaneDoe
Scan your mind
Usericon van JaneDoe
Posted 09-12-2002 22:25 by JaneDoe Wijzig reactieProfiel van JaneDoeQuote dit berichthttp://www.scanyourmind.com

quote:
Op 9 december 2002 22:22 schreef Dargull het volgende:
Het is het probleem/schuld van "parasieten" dat ze onterecht geld vragen... niet van de SP.

Maar als je liever een spoorlijn of misschien een snelweg of een 5e 6e 7e start en landings baan over je huis laat leggen stem vooral op rechts.


Vind ik nou ook! Voer de trekschuit maar weer in. Nog goed voor het milieu ook.


Don't blush when I rip you open


Paul
GOD
Usericon van Paul
Posted 09-12-2002 22:26 by Paul (Administrator) Wijzig reactieProfiel van PaulQuote dit berichthttp://https://www.brainoverload.nl/

quote:
Op 9 december 2002 22:22 schreef Dargull het volgende:
Het is het probleem/schuld van "parasieten" dat ze onterecht geld vragen... niet van de SP.

Maar als je liever een spoorlijn of misschien een snelweg of een 5e 6e 7e start en landings baan over je huis laat leggen stem vooral op rechts.
Goed idee, meer spoor, meer wegen ... sneller op mijn werk


0Tolerence
Usericon van 0Tolerence
Posted 09-12-2002 22:44 by 0Tolerence Wijzig reactieProfiel van 0TolerenceQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:22 schreef Dargull het volgende:
Het is het probleem/schuld van "parasieten" dat ze onterecht geld vragen... niet van de SP.

Maar als je liever een spoorlijn of misschien een snelweg of een 5e 6e 7e start en landings baan over je huis laat leggen stem vooral op rechts.


haha, je slaat de spijker op z'n kop. Dat is namelijk het hele probleem hier in nederland. Mobiliteit! dus het is in mijn ogen alleen maar positief dat "rechts" daar WEL wat aan doet!


"This one is older than shit, heavier than time!"


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 23:05 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:44 schreef 0Tolerence het volgende:
haha, je slaat de spijker op z'n kop. Dat is namelijk het hele probleem hier in nederland. Mobiliteit! dus het is in mijn ogen alleen maar positief dat "rechts" daar WEL wat aan doet!


Ja hoor sloop het hele land maar voor stinkend zwart afval... omdat meneer zich zelf te goed voel om met de trein te gaan.


Jenje
The power of the riff compels me
Usericon van Jenje
Posted 09-12-2002 23:07 by Jenje (Speciaal lid) Wijzig reactieProfiel van JenjeQuote dit bericht

En over 5 jaar is er geen stukje groen meer, al het vlees en groente en fruit is peperduur, en wat lopen we te kankeren dan zeg.

Mama wat is een mus?
Nou meid, dat is een vogel!
Mama wat is een vogel?
Dat is een vliegende diertje
Mama wat is een diertje
...

En straks komt er echte economische misere en dan knalt heel nederland aan gort.


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 23:11 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 23:07 schreef Jenje het volgende:
En over 5 jaar is er geen stukje groen meer, al het vlees en groente en fruit is peperduur, en wat lopen we te kankeren dan zeg.

Mama wat is een mus?
Nou meid, dat is een vogel!
Mama wat is een vogel?
Dat is een vliegende diertje
Mama wat is een diertje
...

En straks komt er echte economische misere en dan knalt heel nederland aan gort.


is het met jenje eens (verdomd das zeldzaam )


ghoulliette
Usericon van ghoulliette
Posted 09-12-2002 23:15 by ghoulliette Wijzig reactieProfiel van ghoullietteQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 22:44 schreef 0Tolerence het volgende:
haha, je slaat de spijker op z'n kop. Dat is namelijk het hele probleem hier in nederland. Mobiliteit! dus het is in mijn ogen alleen maar positief dat "rechts" daar WEL wat aan doet!

BlonT. het is al enige jaren bekend dat meer asvalt leidt tot meer filles!!!

meer weg is geen oplossing het is uitstel van executie


mislyd
hihi
Usericon van mislyd
Posted 09-12-2002 23:21 by mislyd Wijzig reactieProfiel van mislydQuote dit berichthttp://mislyd.deviantart.com/

quote:
Op 9 december 2002 22:44 schreef 0Tolerence het volgende:
haha, je slaat de spijker op z'n kop. Dat is namelijk het hele probleem hier in nederland. Mobiliteit! dus het is in mijn ogen alleen maar positief dat "rechts" daar WEL wat aan doet!

Oh je bedoelt:
"Probleem: teveel files. Oplossing: meer wegen aanleggen."
"Probleem: te weinig geld. Oplossing: meer geld drukken."
Dat soort van korte-termijn-denken en problemen later..


Not all who wander are lost. - JRR Tolkien


0Tolerence
Usericon van 0Tolerence
Posted 09-12-2002 23:42 by 0Tolerence Wijzig reactieProfiel van 0TolerenceQuote dit bericht

hoezo korte termijn denk en waar is dat zogenaamde onderzoek dat zegt dat meer asfalt niet werkt! Ik durf te wedden dat met meer 8 baans wegen nederland een stuk minder files heeft! Beetje logisch nadenken! En hoezo is het file probleem geen groot genoeg probleem? Iedereen staat dagelijks in 200km file, bedrijfsleven kost het handevol geld en de overheid ook! Groot genoeg probleem zou ik zeggen!


"This one is older than shit, heavier than time!"


0Tolerence
Usericon van 0Tolerence
Posted 09-12-2002 23:44 by 0Tolerence Wijzig reactieProfiel van 0TolerenceQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 23:05 schreef Dargull het volgende:
Ja hoor sloop het hele land maar voor stinkend zwart afval... omdat meneer zich zelf te goed voel om met de trein te gaan.


Hoezo onzin!! haha, ik zit dagelijks in de trein maar dat terzijde!


"This one is older than shit, heavier than time!"


Dargull
actual size
Usericon van Dargull
Posted 09-12-2002 23:46 by Dargull Wijzig reactieProfiel van DargullQuote dit bericht

quote:
Op 9 december 2002 23:44 schreef 0Tolerence het volgende:
Hoezo onzin!! haha, ik zit dagelijks in de trein maar dat terzijde!


oh ik dacht laat ik ook ff bot antwoord geven

maar niks persoonlijks verder, laat dit topic verder alleen.


Dit topic is 17 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Index / Nieuws, actualiteit en media Active topics Nieuw topic Post reply Volgende pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen