Edit: Het antwoord op mijn vraag al gevonden.
Staatsloterij
Gepubliceerd op dinsdag 30 oktober 2007
De Staatsloterij heeft een truc waardoor de kans op winnen van een groot bedrag wel heel erg klein wordt. Is er sprake van misleiding? De Staatsloterij geeft uitleg in de uitzending.
Staatsloterij (Achtergrond)
(Klik hier voor de uitslag van de enquête onder het Radar Testpanel over de Staatsloterij)
Niet gegarandeerde prijzen
Nu is de kans op een grote prijs dus al klein, maar de Staatsloterij maakt de kans nog iets kleiner. De Staatsloterij heeft namelijk enkele zogenaamde ‘niet-gegarandeerde’ prijzen. Hierbij trekken ze niet uit een pot met alle verkochte loten, maar uit een pot met alle verkochte en niet-verkochte loten. Deze pot bestaat uit 18 miljoen loten en wordt het ‘universum’ genoemd.
Kans op Jackpot
De Staatsloterij trekt de Jackpot en de 20 prijzen van 100.000 euro en de 20 prijzen van 50.000 euro uit dit universum. Dit betekent dat de kans op een van deze prijzen niet 1 op 3,2 miljoen is, maar slechts 1 op 18 miljoen. Bij een Jackpot is het zo dat door dit principe de spanning of de Jackpot valt, wordt opgevoerd. Als immers elke trekking voor de Jackpot uit alle verkochte loten werd getrokken, zou deze er elke trekking uitgaan en daardoor niet hoger worden. Overigens móét de Jackpot van de Staatsloterij er na zes trekkingen uit.
Bij de 20 prijzen van 100.000 en 20 prijzen van 50.000 is er echter wel degelijk iets aan de hand. De Staatsloterij spreekt immers wel in de trekkingsuitslag van 20 winnaars van 100.000 euro en 20 winnaars van 50.000 euro. En dit terwijl van die 40 ‘winnaars’ misschien maar zes daadwerkelijk op verkochte loten zijn gevallen. Immers, als je uitgaat van een gemiddelde verkoop van 3,2 miljoen loten en een totaal van 18 miljoen loten in de tombola, is de kans dat een winnend lot getrokken wordt ongeveer 1 op 6.
In Nederland hebben zeven loterijen een licentie om een loterij te mogen voeren. De Nederlandse overheid stelt in deze licentie echter een aantal verplichtingen aan de loterijen. Voor de Staatsloterij geldt dat zij 21,5 % van de inkomsten moeten afdragen aan de Nederlandse overheid. Ten aanzien van het prijzenpakket hebben ze twee verplichtingen. Ten eerste dat zij minimaal 60 % van wat er binnenkomt aan prijzengeld uitkeren in de vorm van prijzengeld aan de deelnemers. En ten tweede dat 33% van alle loten prijswinnend is. De Staatsloterij houdt zich aan beide verplichtingen en keert zelfs 65,4 % van alle inkomsten uit in de vorm van prijzengeld.
Aan je afspraken houden
Het Ministerie van Justitie en het College van Toezicht op de Wet op de Kansspelen, die de uitvoer van de Wet op de Kansspelen controleert, zeggen beiden dat zolang de Staatsloterij zich aan bovenstaande afspraken houdt, dat zij zich mogen bedienen van niet-gegarandeerde prijzen in hun prijzenpakket. Wel moeten ze hierover duidelijk communiceren naar de consument en een en ander duidelijk opnemen in hun reglement.
En daar wringt de schoen vooralsnog. De consument kan namelijk simpelweg niet weten dat de hij/zij voor deze 40 prijzen trekt uit een bak met verkochte en niet-verkochte loten. In het deelnemersreglement wordt hier niks over gemeld en ook in de reclame en promotie van de Staatsloterij is het niet te vinden. Daarnaast suggereert de term ‘winnaars’ in de trekkingsuitslag dat er daadwerkelijk 40 winnaars zijn. Ook dit is misleidend te noemen.
Niet meer 40 ‘winnaars’
De Staatsloterij heeft reeds toegezegd niet meer te zullen spreken van 40 winnaars. In de eerstvolgende trekkingsuitslag zullen ze dit aanpassen. Het Ministerie van Justitie zal de Staatsloterij gaan aanspreken op de communicatie omtrent deze prijzen.
Telefoonnummer
Voor mensen die vragen of klachten hebben over de Staatsloterij:
0900- 300 40 60 (0,10 cent per minuut)
http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1122
Prijs Staatsloterij valt alleen nog op verkocht lot
dinsdag 30 oktober 2007 | 19:31 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 24 april 2008 | 18:46
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
DEN HAAG - Prijzen in de Staatsloterij vallen vanaf 1 januari alleen nog op loten die daadwerkelijk zijn verkocht. Alleen de jackpot wordt uit álle loten getrokken, dus ook de niet verkochte. Als gevolg hiervan wordt het aantal prijzen aanzienlijk verminderd. Het totale prijzenbedrag - elke maand ongeveer 26 miljoen euro - blijft ruwweg gelijk.
De Staatsloterij voert de verandering door naar aanleiding van kritiek op de huidige manier van prijzen trekken. Op dit moment doen elke maand achttien miljoen loten mee aan de trekking, terwijl er doorgaans maar ongeveer drie miljoen zijn verkocht. Als er op de onverkochte loten prijzen vallen, worden die niet uitgekeerd maar wel gepubliceerd. Veel deelnemers werden daardoor op het verkeerde been gezet. Het leek of de Staatsloterij heel veel grote prijzen uitkeert, namelijk elke maand twintig keer vijftigduizend en twintig keer honderdduizend euro.
De meeste (16 à 17 van de 20) winnende lotnummers worden echter niet verkocht. Elke maand ontvangen gemiddeld maar vier mensen daadwerkelijk vijftigduizend euro en evenveel deelnemers honderdduizend euro. In het nieuwe systeem trekt de Staatsloterij alleen nog maar winnaars uit de stapel met drie miljoen verkochte loten. Omdat het aantal winnende loten voor deze prijzen wordt verlaagd naar 4, zijn er evenveel echte winnaars als in het oude systeem. Daardoor blijft het uitgekeerde bedrag gelijk.
Voor de hoofdprijs en de jackpot heeft de verandering geen gevolgen. De hoofdprijs van één miljoen euro werd al getrokken uit daadwerkelijk verkochte loten. Bij de jackpot blijven ook de niet-verkochte loten meedoen.
De Staatsloterij is verplicht minimaal 65 procent van de inleg uit te keren. Waarschijnlijk blijven de huidige prijzenbedragen hetzelfde en komen er vier gegarandeerde prijzen van vijftigduizend euro en evenveel van honderdduizend euro.
Volgens Nathalie Brand van de Staatsloterij is nog niet duidelijk hoe het nieuwe prijzenstelsel er precies uit gaat zien. Ook de kleinere loterij van de Staatsloterij met de naam Dayzers gaat over op uitkeringen op basis van verkochte lotnummers. Dat gebeurt in het voorjaar.
Het ministerie van Justitie, bij wie de Staatsloterij vergunning moet aanvragen voor de loterij, vindt het huidige systeem van prijzen trekken te vaag. De Staatsloterij is opgedragen voor het einde van het jaar in elk geval de uitleg aan te passen, zodat elke deelnemer begrijpt hoe de trekking verloopt. Vanaf de trekking van 11 november past de Staatsloterij de uitleg al een beetje aan. De uitslag van de hoge prijzen krijgt dan niet meer het kopje 'winnaars', maar 'prijzen' om de indruk weg te nemen dat alle getrokken lotnummers ook daadwerkelijk een prijs winnen.
http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/article2086416.ece
[Dit bericht is gewijzigd door Schaep op 11-07-2008 14:58]