MR. N |
Envy is the ulcer of the soul. |
 |
 |
|
Posted 05-03-2009 9:59 by MR. N |
    |
|
quote: Keulen waarschuwt hoofdstad'Amsterdam, stop met bouwen!' Van onze verslaggevers
KEULEN - Twee historische Europese steden worstelen met een ondergrondse ramp. In Keulen en Amsterdam, metropolen met beide bijna een miljoen inwoners, worden winkeliers al jarenlang geteisterd door een nieuwe Noord/Zuidlijn. Dezelfde West-Duitse aannemer is bij de bouw van de metro betrokken. De Keulse burgemeester overweegt het omstreden project na de instorting van het gemeentearchief te stoppen. Bewoners adviseren Amsterdam vooral hetzelfde te doen.
Na het instorten van het gebouw van het Stadsarchief in Keulen zijn nog vier personen vermist.
Op dinsdagmiddag, 13.58 uur, beeft in Keulen de aarde. Dagen eerder waren er scheuren van elf centimeter in de kelders van het stadsarchief geconstateerd, dat dinsdagmiddag als een kaartenhuis ineenstortte. De eigenaar van een doe-het-zelfzaakje om de hoek van de Waidmarkt, de plek des onheils, is furieus. "Stop met het hele project. Het kost veel te veel, honderden miljoenen extra zijn er al tegenaan gegooid. Ja, dat is in Amsterdam ook zo. Dat weet ik omdat ik er vorige week nog geweest ben. En dat was meteen de laatste keer. We rijden geen driehonderd kilometer om een bouwput te bezichtigen, die hebben we hier ook wel. Zo'n catastrofe kost jullie toeristen, terwijl Amsterdam zo'n mooie stad was. Het ziet er niet uit. Ik weet niet of de winkeliers daar iets voor vergoed krijgen, maar hier in elk geval niet. Het is de grootste 'Scheisse' waar ze hier ooit aan begonnen zijn."
De ramp is hoogstwaarschijnlijk door werkzaamheden aan de metro ontstaan. Een 28 meter diepe bouwput bevindt zich direct voor het gemeentearchief. Net als aan de Amsterdamse Vijzelgracht zijn grondwater en zand onder de huizen vandaan naar de metrotunnel gestroomd. Een fatale fout van de bouwleiding. Waar in Amsterdam de huizen 'slechts' zijn verzakt, zijn ze in Keulen compleet ingestort. In de Nederlandse hoofdstad moesten bewoners 'slechts' verhuizen, in de trotse Domstad hebben de bewoners uit de omliggende panden hun hele bezit verloren.
Frau Heidi Inden, generatie van voor de oorlog, wijst op een Keuls kerkje. "Dit gebouw is vorig jaar twintig centimeter verzakt door het graven van die tunnel. Het heeft een miljoen gekost om de fundering opnieuw aan te leggen. En geloof mij maar, zo komt er nog veel meer. Je mag gewoon niet zo'n grote tunnel bij huizen graven onder een stad die eigenlijk al af is. Het heeft hier nu zelfs mensenlevens gekost. Als je daar geen alternatief voor hebt, hou er dan maar mee op. Dat is wat ik Amsterdam wil meegeven." Het Keulse vervoerbedrijf KVB, opdrachtgever voor de metrobouw, wijst elke verantwoordelijkheid van de hand. Burgemeester Fritz Schramma zet vraagtekens bij de toekomst: "De bouw van een metro in een levendige, grote stad wordt voor mij een probleem."
Alarmbellen
De ineenstorting van het stadsarchief en twee andere gebouwen in Keulen doet in Amsterdam inderdaad alle alarmbellen rinkelen. Hoofdaannemer van de metroaanleg is Ed. Züblin A.G., dat in Amsterdam de tunnels zou moeten gaan boren. Omdat aan de Vijzelgracht in de hoofdstad panden verzakten als gevolg van stationsbouw voor de Noord/Zuidlijn, staan alle signalen op rood. En wordt nu openlijker dan ooit getwijfeld aan het bouwproces. De vraag stoppen of doorgaan is na dinsdag erg actueel.
De gemeente houdt de ontwikkelingen in Keulen daarom goed in de gaten. Volgens een woordvoerder onderhouden ambtenaren van het Projectbureau Noord/Zuidlijn intensief contact met hun Duitse collega's: "Het is voor ons belangrijk om te weten wat er speelt." Hij houdt wel een slag om de arm omdat de oorzaak nog niet duidelijk is. "Maar als het een relatie met de metrobouw heeft, dan zullen we daar zeker lessen uittrekken." Aannemer Max Bögl, die de drie ondergrondse stations voor de Amsterdamse lijn bouwt en door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor de verzakkingen op de Vijzelgracht, is niet betrokken bij de aanleg van de Nord-Südbahn. Verantwoordelijk daar is bouwgigant Züblin, die een contract met de gemeente Amsterdam heeft gesloten om de tunnel onder de binnenstad te boren met behulp van ronddraaiende 'mollen'. De Duitse firma werkt daarin samen met het Nederlandse Dura Vermeer in het speciaal voor die klus opgerichte bedrijf Saturn.
Riskant
Door alle tegenslagen en negatieve ontwikkelingen bij de aanleg is het ondergrondse boren in Amsterdam voorlopig uitgesteld. Dit deel van de aanleg wordt gezien als een riskant experiment door de blubberachtige samenstelling van de bodem, oordeelt een medewerker van een ingenieursbureau. "Momenteel wordt de grond versterkt door een mengsel van water en cement, het zogenoemde grout, in te spuiten. Dit moet vervormingen en bovengrondse schade voorkomen, maar experts uit binnen- en buitenland hebben vanaf het eerste plan in de jaren negentig gewaarschuwd voor verstoring van het evenwicht in de Amsterdamse bodem. Bovendien is hier nog het plaatselijke risico van meterslange en eeuwenoude funderingspalen aanwezig."
Voordat er verder wordt gewerkt en het boren eventueel kan beginnen, wacht de gemeente op het advies van een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman. In de opdracht van de gemeente staat dat de commissie alle mogelijke opties voor de Noord/Zuidlijn moet bekijken. Daarna is het mogelijk dat de metro vanaf Noord niet verder zal rijden dan het Centraal Station en de al gegraven stations in de binnenstad een andere bestemming zullen krijgen, waarbij parkeergarages in een grote behoefte zouden voorzien.
Spoeddebat
In de Tweede Kamer heeft het CDA-Kamerlid Ger Koopmans inmiddels gevraagd om een spoeddebat over de Mokumse tunnelellende. "Hier is gebeurd waar de commissie-Duyvestein al voor waarschuwde", zegt hij. "Een overschatting van de techniek en een onderschatting van de complexiteit en samenwerking. Eerst zou de klus voor ?1,46 miljard te klaren moeten zijn, waarbij het rijk 1 miljard zou bijleggen. Maar Amsterdam trok een grote broek aan en dacht: 'Dat kunnen we veel beter zelf.' Misschien wel met het idee dat ze er geld aan over zouden houden. Pure zelfoverschatting, want inmiddels staat de teller op ?2,5 miljard."
Hmmmm, gezien mijn achtergrond vind ik het allemaal bijzonder intressant...
En ik ben wel benieuwd wat 020 nu gaat doen.
Boeiender
 |