De beste, maar met tegenzin
Begin juli is het Belgische trappistenbier van Westvleteren door de bezoekers van de Amerikaanse website ratebeer.com verkozen tot beste bier ter wereld. Sindsdien wordt de cisterciënzer- gemeenschap in de buurt van Poperinge overrompeld door bierliefhebbers en journalisten. Maar de monniken laten het niet aan hun hart komen. De jaarlijkse voorraad is intussen uitgeput en ze zijn niet van plan meer te brouwen. "De monniken maken bier om van te leven, ze leven niet voor het bier", zegt Mark Bode, coordinator van het informatiecentrum van de abdij.
De abdij van Sint-Sixtus behoort tot de orde van de Cisterciënzers die gesticht werd in de twaalfde eeuw. Het eerste klooster van de gemeenschap lag in Bourgondië, in Cîteaux, in het Latijn 'Cistercium'. Daarvan is de naam 'cisterciënzers' afgeleid. Het zogenaamde 'Nieuwe Klooster' werd immers de bakermat voor een nieuwe orde: de 'Orde van Cîteaux'. Of met andere woorden: de 'cisterciënzers'. De orde wordt kortweg en gemakshalve 'de trappisten' genoemd, naar de Normandische abdij van La Trappe.
Van alle Belgische bieren zijn er maar zes die de juridisch beschermde naam 'trappist' mogen dragen. Het gaat om Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Om de benaming 'trappistenbier' of kortweg 'trappist ' te mogen dragen moeten de vernoemde bieren voldoen aan een aantal criteria.
Drie voorwaarden
(Foto FG)
Het eerste en belangrijkste is dat het bier moet gebrouwen worden binnen de muren van een trappistenabdij: door de monniken zelf of door hun medewerkers, met respect voor de waarden die de monniken vertegenwoordigen. Ten tweede gaat kwaliteit boven kwantiteit. Winst of uitbreiding van de productie zijn dus geen streefdoel. En ten derde, moeten de opbrengsten bestemd zijn voor het onderhoud van de abdijgemeenschap en worden ze verder ter beschikking gesteld van charitatieve doeleinden.
De naam 'trappistenbier' vindt zijn oorpsrong bij de cisterciënzers van de abdij Scourmont in Chimay in België. In 1850 werd deze abdij gesticht door de monniken van de abdij van Westvleteren bij Poperinge. In 1861 werd in Scourmont een brouwerij gebouwd. Het bier dat de monniken er brouwden kreeg de naam Trappistenbier.
Trappist is dus geen benaming van een bepaald type bier, maar verwijst enkel naar de herkomst. Elke trappist heeft zijn eigenheid, typische aroma's en smaken, die geen val alle dezelfde zijn.
Abt 12
Een kratje Westvleteren: menig bierliefhebber heeft er heel wat voor over
Een kratje Westvleteren: menig bierliefhebber heeft er heel wat voor over
De monniken van het Sint-Sixtusklooster in het West-Vlaamse Westvleteren brouwen al meer dan 160 jaar bier. Het gaat om één blond bier en twee bruine bieren, waaronder de Westvleteren Abt (12%), de variëteit die verkozen werd tot beste bier van de wereld. De flesjes van 33cl dragen geen etiket en zijn enkel te herkennen aan de kroonkurk.
Jaarlijks produceren de ongeveer 33 monniken van de abdij zo'n 4.500 hectoliters bier. Het bier kopen kan enkel en alleen in de abdij zelf. Elke klant mag maximaal vijf bakken van 24 flesjes kopen. En daar ligt volgens de Britse krant The Independent nu precies het succes van het bier: door het beperkte aanbod is het een zeldzaam en exclusief goed, een must voor elke rechtgeaarde bierproever.
"Dit is het antwoordapparaat van de Sint-Sixtusabdij te Westvleteren. Onze winkel is gesloten omdat al onze bieren uitverkocht zijn." Wie een flesje van het beste bier ter wereld wil bemachtigen is er dus, tenminste voor dit jaar, aan voor de moeite.
"De abdij produceert maar zoveel bier als nodig is om de gemeenschap te financieren", vertelt Mark Bode. "Buitenstaanders begrijpen niet waarom de productie niet verhoogd wordt. Maar het kloosterleven komt op de eerste plaats, niet de brouwerij."
http://www.rvi.be/rvi_master/insite/rvi_insite_westvleteren/index.shtml
[Dit bericht is gewijzigd door Rensykdom op 08-09-2005 14:13]