IndexProfielRegistrerenHelpActive TopicsSearch Inloggen
Index / Nieuws, actualiteit en media Nieuw Topic
Dit topic is 40 pagina's lang:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Auteur:
Topic : Onderhanden Leesmateriaal [wat leest u nu topic] Volgende pagina
Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-02-2008 21:37 by Chelman Profiel van Chelman

M.'metje schreef:
quote:
Guns, Germs and Steel: ik vind het een goed boek ja.

De schrijver is behoorlijk ontwikkeld, jarenlang bioloog geweest maar tevens historicus. Hij heeft veel veldwerk gedaan op Papua New-Guinea. Misschien weet je wel dat de volkeren en stammen in dat gebied een bijzonder beeld hebben van wat de westerse schepen zoal meegenomen hebben. Alles wat "wij" hebben, van onze apparaten, onze synthetische kleren tot ons zeer divers aanbod van allerlei "processed" voedingsmiddelen, noemen ze daar "cargo". Cargo is synoniem voor welvaart, in feite.
Één van de Nieuw-Guineezen stelde aan de schrijver, Jared Diamond, de vraag: "waarom hebben jullie blanken zoveel cargo, en wij zo weinig?"
Dat is de centrale vraag van het boek, Diamond probeert die vraag te beantwoorden. De supermoeilijke kwestie van waarom wij de haves zijn, en zij de have-nots. Boeiend onderwerp en Diamond pakt het érg grondig aan. Aanradert, wat mij betreft.


Klinkt goed.

Beschrijft hij het uit een politiek correcte perspectief (jammer genoeg zijn de meeste studies hierop gericht), een westerse superioriteit perspectief of gebalanceerd?

edithoer: Modder eters: Leesmaterial moet Leesmateriaal zijn.

[Dit bericht is gewijzigd door Lainedil op 18-02-2008 11:31]


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Wansmaak
Usericon van Wansmaak
Posted 17-02-2008 21:38 by Wansmaak Profiel van Wansmaakhttp://www,judgementday.nl

Ik lees een rare post van Chelman...


“Leef met vlag en wimpel, maar houd het simpel’


M.
Schwarzgerät
Usericon van M.
Posted 17-02-2008 21:51 by M. Profiel van M.

quote:
Op 17 februari 2008 21:37 schreef Chelman het volgende:
M.'metje schreef:


Klinkt goed.

Beschrijft hij het uit een politiek correcte perspectief (jammer genoeg zijn de meeste studies hierop gericht), een westerse superioriteit perspectief of gebalanceerd?

Nou, in de inleiding vertelt hij een paar keer dat hij VOORAL GEEN RACIST is en dat het boek VOORAL NIET VOOR RACISTEN is etc.

Wel storend.

Dat komt verder niet terug in de hoofdstukken, gelukkig.

Waarschijnlijk (denk ik) geeft hij die overdreven disclaimer juist omdat je met relatief gemak de conclusies voor een racistische ideologie zou kunnen adopteren. Maar hey, dan denk ik, dit is 2008 en niet 1930, waarom zo overspannen.
Iig moet je het maar lezen Diamond kan goed schrijven en weet de complexe materie op een boeiende manier samen te vatten. Terwijl je toch het gevoel hebt dat hij inhoudelijk geen concessies doet.


Fickt nicht mit dem Raketemensch!!


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 17-02-2008 22:08 by Chelman Profiel van Chelman

quote:
Op 17 februari 2008 21:51 schreef M. het volgende:
Nou, in de inleiding vertelt hij een paar keer dat hij VOORAL GEEN RACIST is en dat het boek VOORAL NIET VOOR RACISTEN is etc.

Wel storend.



Het is storend dat het uberhaupt moet.

Ik las laatst ene boek waarvan de titel mij nu ontgaat waarin de auteur op basis van objectieve maatschappelijke/economische/geografische/natuurlijker etc. criteria de superioriteit van de westerse beschaving beschreef.

Ook hij koos ervoor om een dergelijke disclaimer overal te verwerken. Echt waar, PC zuigt!

Ik ga het in elk geval eens checken. Thx 4 the tip.


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Borthulaz
Ascension Whore
Usericon van Borthulaz
Posted 17-02-2008 22:15 by Borthulaz Profiel van Borthulaz

"Reincarnatie en de sleutel tot de zin van het leven"



she_devil
too true to be true
Usericon van she_devil
Posted 17-02-2008 22:39 by she_devil Profiel van she_devilhttp://shedevil.wiebel.nl

Nationalism and post war archaeology in Japan


wait for me dragon, we'll meet in the sky


WhiteRider
Usericon van WhiteRider
Posted 18-02-2008 10:05 by WhiteRider Profiel van WhiteRider

Ben weer helemaal aan het lezen geslagen. Heb van een boekenbon van m'n bazen 'De Wereld van Sofie' gekocht, voor het luttele bedrag van 15 euro.

Was zaterdag tot pagina 35 gekomen, maar ben gisteravond doorgestoomd tot 120 en begin het steeds gaver te vinden. De kinderachtige manier van schrijven doet af en toe frustreren, zeker als de filosieleraar iets extra probeert te verduidelijken met een kinderlijk eenvoudig voorbeeld. Desondanks is het wel een boek dat blijft boeien.
'Kut, vanavond wil ik tot ná het deel over Socrates en Plato komen.' Als het zo doorgaat heb ik 'm eind van de week uit en haal ik gelijk een ander boek over filosofie.

Daar gaat dan ook gelijk m'n vraag over. Ik interesseer me pas sinds kort in filosofie, en zoek eigenlijk iemand die me kan vertellen in welke volgorde ik wat moet lezen.

'De Wereld van Sofie' lijkt me het beste begin, maar waar moet ik daarna mee beginnen? Met een 'Complete Works' van een van de grote filosofen, of nog een algemeen (inleidend) filosofieboek?
Ik neem aan dat ik niet zomaar aan het grote werk van Nietzsche kan beginnen, zonder het werk van Socrates, Plato, Aristoteles, etc. uitgebreid te hebben gelezen, of wel?

En is het werk van de presocratische (jaja, ik heb DWvS goed gelezen ) nog relevant voor alle postsocratische werken?


Cainam Ladicius
Usericon van Cainam Ladicius
Posted 18-02-2008 10:24 by Cainam Ladicius Profiel van Cainam Ladicius

Misschien is dan eerst een belangrijke vraag of je geinteresseerd bent in de geschiedenis van de filosofie of meer in een speciaal onderwerp zoals ethiek, taalfilosofie, filosofie van de geest, politieke filosofie, filosofie van de wiskunde, wetenschapsfilosofie etc, etc. Als het dat laatste is hoef je echt niet door stapels oude filosofie te ploegen.



WhiteRider
Usericon van WhiteRider
Posted 18-02-2008 10:36 by WhiteRider Profiel van WhiteRider

Ik wil eigenlijk wel de geschiedenis van de filosie eerst onder de knie hebben, maar ik vraag me in de eerste plaats af in hoeverre de natuurfilosofie van voor Socrates daaronder valt, en in tweede plaats welke filosofen ik dan zou moeten lezen voor over te gaan op de meer specialistische en latere filosofen.
In de derde plaats heb je ongetwijfeld een hoop 'Complete Works'-boeken van elke grote filosoof, dus het liefst heb ik dan ook nog een tip met betrekking tot een bepaald boek per filosoof (dan met name van Socrates, Plato en Aristoteles).


M.
Schwarzgerät
Usericon van M.
Posted 18-02-2008 11:36 by M. Profiel van M.

Socrates heeft geen geschreven werk nagelaten. Plato kiest de literaire vorm van de dialoog, waarbij meestal Socrates één van de gesprekspartners is.
Het is dan ook af en toe moeilijk om te bepalen of een bepaalde gedachtengang nu van Socrates of van Plato zelf afkomstig is.

Om een beetje "erin" te raken zou je kunnen overwegen om gymnasium te doen in plaats van die gare opleiding van je vooral bij Grieks komt wel veel filosofie langs. Erg leuk hoor.
Maar goed, allicht ken je nog een docent Grieks die je wel één of ander standaardwerk kan aanraden. Als je je wil verdiepen in de filosofie is het denk ik zeker nuttig om kennis te nemen van Plato (ideeënleer) en Aristoteles (teleologie). Dat zijn van die hele fundamentele dingen waar denkers vaak op teruggrijpen.

Het lezen van de oorspronkelijke werken is vaak niet makkelijk. Bij de Grieken valt dat nog wel mee (als je het niet zelf hoeft te vertalen tenminste ) maar Immanuel Kant of zo, daar is voor mij geen doorkomen aan.


Fickt nicht mit dem Raketemensch!!


WhiteRider
Usericon van WhiteRider
Posted 18-02-2008 11:38 by WhiteRider Profiel van WhiteRider

Ik weet dat Socrates zelf niet geschreven heeft, maar ik weet wel dat er boeken zijn waarin z'n complete gedachtegang voorbij komt. Verder neem ik aan dat van alle grote filosofen ook boeken in andere talen dan de oorspronkelijke te vinden zijn. Om nu puur voor filosofie eerst gymnasium te gaan doen...


Chelman
Krijg de bloemetjes
Usericon van Chelman
Posted 18-02-2008 11:41 by Chelman Profiel van Chelman

Kritik der reinen vernunft in het Duits lijkt me geen pretje nee, haha.


Een belangrijke tip IMHO is om jezelf in de geschiedenis te verdiepen. En dan bedoel ik niet direct geschiedenis van de filosofie maar gewoon algemene geschiedenis, dat geeft een enorme verdieping van de context van veel filosofen en hoe ze tot bepaalde inzichten zijn gekomen. Dit is met name relevant voor de wat recentere (200 jaar) filosofen.


KOSOVO JE SRBIJA! SVETA SRPSKA ZEMLJA !


Jebes
Usericon van Jebes
Posted 18-02-2008 11:47 by Jebes Profiel van Jebeshttp://jebes.hyves.nl/#

Een aardig inleidend werk is ook 'De geschiedenis van de filosofie' (deel 1 en 2) van Hans Joachim Störig. Dit werk plaatst de filosofen in hun historische context (net zoals overigens gedaan wordt in het bekende overzichtswerk van Betrand Russell).


Hobsbawm: 'However strong and sincere the belief that magic would turn machine-gun bullets aside, it worked too rarely to make much difference' - http://www.myspace.com/ambulantrocks -


Ralph
GROTE ENGE TOR
Usericon van Ralph
Posted 18-02-2008 11:48 by Ralph (Speciaal lid) Profiel van Ralphhttp://soundsfromthedarkside.com

Frank Herbert - Dune

Al eens eerder gelezen in het Nederlands, dit keer gewoon in het Engels. Blijft een sterk verhaal.


http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships."


WhiteRider
Usericon van WhiteRider
Posted 18-02-2008 13:03 by WhiteRider Profiel van WhiteRider

quote:
Op 18 februari 2008 11:41 schreef Chelman het volgende:
Kritik der reinen vernunft in het Duits lijkt me geen pretje nee, haha.


Een belangrijke tip IMHO is om jezelf in de geschiedenis te verdiepen. En dan bedoel ik niet direct geschiedenis van de filosofie maar gewoon algemene geschiedenis, dat geeft een enorme verdieping van de context van veel filosofen en hoe ze tot bepaalde inzichten zijn gekomen. Dit is met name relevant voor de wat recentere (200 jaar) filosofen.

Bedankt!

quote:
Op 18 februari 2008 11:47 schreef Jebes het volgende:
Een aardig inleidend werk is ook 'De geschiedenis van de filosofie' (deel 1 en 2) van Hans Joachim Störig. Dit werk plaatst de filosofen in hun historische context (net zoals overigens gedaan wordt in het bekende overzichtswerk van Betrand Russell).


En dat is een nuttige uitbreiding op De Wereld van Sofie neem ik aan?


Jolijn
Usericon van Jolijn
Posted 18-02-2008 13:51 by Jolijn Profiel van Jolijn

vrije tijd: lisa lutz - familiedossier. een echte roman.

voor scriptie:
martha Nussbaum - een waardig bestaan
Dirk Boon - Nederlands dierenrecht
rechtfolisofie teksten (vnl Kant)


Jebes
Usericon van Jebes
Posted 18-02-2008 15:59 by Jebes Profiel van Jebeshttp://jebes.hyves.nl/#

quote:
Op 18 februari 2008 13:03 schreef WhiteRider het volgende:


En dat is een nuttige uitbreiding op De Wereld van Sofie neem ik aan?


Ja, dat denk ik zeker. Er komen meer filosofen (en filosofische stromingen) aan bod en er wordt, zoals ik eerder al opmerkte, aandacht aan de historische context geschonken. Leuk is ook dat Oosterse filosofie aan bod komt.

edit: Je kan deze boeken van Störig zeer goedkoop krijgen; zie bijvoorbeeld www.boekwinkeltjes.nl (en dan zoeken op Störig).

[Dit bericht is gewijzigd door Jebes op 18-02-2008 16:01]


Hobsbawm: 'However strong and sincere the belief that magic would turn machine-gun bullets aside, it worked too rarely to make much difference' - http://www.myspace.com/ambulantrocks -


kwelgeest
en de ladyboys
Usericon van kwelgeest
Posted 18-02-2008 15:59 by kwelgeest Profiel van kwelgeest

Vh weekend deze gelezen:



(De mythe van het Joodse kannibalisme)

straks verder in de volgende:



(De ware Mohammed; Verhalen uit Medina)


Niet gehinderd door kennis over daklozen, alleenstaande moeders, minderheden en sociale achterstand. http://www.last.fm/user/kwellie


Jebes
Usericon van Jebes
Posted 18-02-2008 16:01 by Jebes Profiel van Jebeshttp://jebes.hyves.nl/#

quote:
Op 18 februari 2008 15:59 schreef kwelgeest het volgende:
Vh weekend deze gelezen:

straks verder in de volgende:



(De ware Mohammed; Verhalen uit Medina)


Dit boek moet ik ook nog eens lezen. Het is geschreven door een docent waar ik momenteel les van heb.


Hobsbawm: 'However strong and sincere the belief that magic would turn machine-gun bullets aside, it worked too rarely to make much difference' - http://www.myspace.com/ambulantrocks -


kwelgeest
en de ladyboys
Usericon van kwelgeest
Posted 18-02-2008 16:04 by kwelgeest Profiel van kwelgeest

quote:
Op 18 februari 2008 16:01 schreef Jebes het volgende:
Dit boek moet ik ook nog eens lezen. Het is geschreven door een docent waar ik momenteel les van heb.
Dit is deel twee vh tweeluik. Deel een is wat moeilijker te krijgen en heb ik ook niet (gelezen).


Niet gehinderd door kennis over daklozen, alleenstaande moeders, minderheden en sociale achterstand. http://www.last.fm/user/kwellie


WhiteRider
Usericon van WhiteRider
Posted 18-02-2008 16:18 by WhiteRider Profiel van WhiteRider

quote:
Op 18 februari 2008 15:59 schreef Jebes het volgende:
Ja, dat denk ik zeker. Er komen meer filosofen (en filosofische stromingen) aan bod en er wordt, zoals ik eerder al opmerkte, aandacht aan de historische context geschonken. Leuk is ook dat Oosterse filosofie aan bod komt.

edit: Je kan deze boeken van Störig zeer goedkoop krijgen; zie bijvoorbeeld www.boekwinkeltjes.nl (en dan zoeken op Störig).

En besteld!

Schrijver Titel Uitgever Nr Prijs
Störig, Hans Joachim Geschiedenis van de filosofie Spectrum 1976 Pocket-uitgave in 2 delen. Ruim 680 pag. Goed 6.00



EDIT:

Wat een klotesite trouwens.

[Dit bericht is gewijzigd door WhiteRider op 18-02-2008 16:22]


Audiophile
ZM Dominee
Usericon van Audiophile
Posted 18-02-2008 16:20 by Audiophile Profiel van Audiophilehttp://www.last.fm/user/AudiophileXL

De Leer Van De Twaalf van Gie Vleugels en Maria Verhoef



Daops
Usericon van Daops
Posted 18-02-2008 16:37 by Daops Profiel van Daops

@WR: Vond voor mijn studie het boek Matter and Consciousness van Paul M. Churchland ook een erg goede inleiding in de filosofie. Voor een euro of 10 te krijgen.


www.progpower.com "Ik woon zelf buitenaf maar van mensen uit plaatsen waar wel Moslims wonen proef je de angst. Sommigen durven geen karbonade of schnitzel op de BBQ te gooien uit angst voor ruzies."


ZelThoR
2002-2010
Usericon van ZelThoR
Posted 18-02-2008 16:42 by ZelThoR Profiel van ZelThoR

quote:
Op 18 februari 2008 10:05 schreef WhiteRider het volgende:
Heb van een boekenbon van m'n bazen 'De Wereld van Sofie' gekocht, voor het luttele bedrag van 15 euro.

Sarcasme?
quote:
De kinderachtige manier van schrijven doet af en toe frustreren, zeker als de filosieleraar iets extra probeert te verduidelijken met een kinderlijk eenvoudig voorbeeld. Desondanks is het wel een boek dat blijft boeien.

Zelf de fout maken waar je op wijst?

Verder, d'uh, het is ook bedoeld als een introductie tot de filosofie op laag (lees: kinder-) niveau!
quote:
Ik interesseer me pas sinds kort in filosofie, en zoek eigenlijk iemand die me kan vertellen in welke volgorde ik wat moet lezen./quote
:')

Je wat *moet* lezen, niet erg filosofisch verantwoord ha

Ik weet het overigens niet

[quote]
'De Wereld van Sofie' lijkt me het beste begin

Waarom het beste begin?

quote:

Ik neem aan dat ik niet zomaar aan het grote werk van Nietzsche kan beginnen, zonder het werk van Socrates, Plato, Aristoteles, etc. uitgebreid te hebben gelezen, of wel?

Je kunt toch ook fictieboeken van nu lezen zonder eerst alle Griekse tragediën gelezen te hebben?

Voor wat betreft het oudheidswerk had ik op de middelbare school een goed te behappen boek met véél nuttige informatie. Zal proberen te herinerren te achterhalen hoe het heet (ligt bij m'n ouders, helaas).
quote:

En is het werk van de presocratische (jaja, ik heb DWvS goed gelezen ) nog relevant voor alle postsocratische werken?

Ja, sowieso wel. Het is alleen de vraag in welke mate het relevant is. Oude kosmos-ideeën, theoriën over de idee (<-- geen fout), materia; machtig interessant en het laat altijd bepaalde filosofische/retorische leukigheden zien. Echter worden veel van die ideeën zelf nu niet meer gebruikt, ook al suggereert het gebruik van termen uit die tijd (atoom) anders.


Deze account is precies 8 jaar gebruikt, om precies 20.000 posts te maken en (uiteindelijk) precies 1 ban te krijgen.


ZelThoR
2002-2010
Usericon van ZelThoR
Posted 18-02-2008 16:43 by ZelThoR Profiel van ZelThoR

quote:
Op 18 februari 2008 11:36 schreef M. het volgende:
Het is dan ook af en toe moeilijk om te bepalen of een bepaalde gedachtengang nu van Socrates of van Plato zelf afkomstig is.

En of Socrates bestaan heeft


Deze account is precies 8 jaar gebruikt, om precies 20.000 posts te maken en (uiteindelijk) precies 1 ban te krijgen.


kwelgeest
en de ladyboys
Usericon van kwelgeest
Posted 18-02-2008 16:44 by kwelgeest Profiel van kwelgeest

Persoonlijk vind ik Nietzsche wel vrij zwaar. Zeker om mee te beginnen. Een Plato of Schopenhauer is wat luchtiger.


Niet gehinderd door kennis over daklozen, alleenstaande moeders, minderheden en sociale achterstand. http://www.last.fm/user/kwellie


Dit topic is 40 pagina's lang:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Index / Nieuws, actualiteit en media Active topics Nieuw topic Volgende pagina
http://www.zwaremetalen.com
Powered by ZwareMetalen [PHP] Forum Versie 2.15.0
Optimized for Internet Explorer 6.0 SP2+ / Opera 8+ / Firefox 1+
© 2001 - 2024 Stichting ZwareMetalen