Nix |
♥ |
|
|
|
Posted 20-02-2008 23:07 by Nix |
|
|
De Pers
Gezinsbeleid
Meer kinderen maken? Nee, langer werken!
Door: Redactie economie / politiek
Gepubliceerd: vandaag 00:31
Update: vandaag 06:42
Meer baby’s? Daar los je de vergrijzing niet mee op, vinden experts. Ze reageren op uitspraken van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) gisteren in De Pers. Hij meent dat er meer baby’s nodig zijn om de gevolgen van vergrijzing tegen te gaan.
Minister Rouvoet heeft een kinderwens
Wen nu maar eens aan een christen Het roepingsbesef van Rouvoet Rouvoet verontrust over speedgebruik Rouvoet: geef kind geen glaasje
Maar wetenschappers en statistici vinden dat meer werkende moeders, arbeidsmigranten en ouderen die na hun 65e nog even doorwerken de vergrijzingkosten net zo goed kunnen opvangen.
‘Natuurlijk kun je meer kinderen maken, maar dat zet voorlopig geen zoden aan de dijk’, zegt Rob Bijl, adjunct-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ‘Op termijn zijn er dan wel meer mensen aan het werk om de vergrijzing te bekostigen, maar dan ben je 25 jaar verder. Dan is het al 2033.’
Andere oplossingen hebben veel sneller effect, meent Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Ouderen kunnen een paar jaar langer werken. Latten: ‘Die leeftijdsgrens van 65 is nooit een natuurwet geweest.’ Nu we langer gezond blijven, kan die grens best omhoog. Met flink meer belastinginkomsten als logisch gevolg. Die kan de overheid goed gebruiken om de kosten van AOW en gezondheidszorg te betalen.
Maar ook kunnen meer jongeren aan de slag. Als vrouwen meer kinderen krijgen, kan dat zelfs een averechts effect hebben, legt Latten uit. ‘Meer kinderen betekent wellicht minder werkende moeders.’
Bovendien moeten we niet blij zijn met de bevolkingsgroei die ze veroorzaken, meent Lex Hoogduin, hoofdeconoom van Robeco. ‘Wat telt is de welvaart per hoofd van de bevolking. En die is wereldwijd het hoogst in landen met de laagste bevolkingsgroei.’
Meer kids veroorzaken fileleed en ruimtegebrek
Als je het krijgen van kinderen stimuleert, dan moet dat wel op een positieve manier gebeuren, vindt hoogleraar demografie Latten. ‘Kinderlozen moeten niet de zwarte piet krijgen, omdat ze niet voor bevolkingsaanwas zorgen’. Een financiële stimulans van de overheid zou hij niet verkeerd vinden. Omdat met name de iets armere Nederlanders, die volgens CBS-gegevens gemiddeld minder kinderen hebben, daarvan zouden profiteren. ‘Zij kiezen voor één kind, omdat ze de kosten van zo’n kind nog wel kunnen dragen. Terwijl ze vaak graag wel meer kinderen zouden willen’.
Een gemiddelde van 2,1 kind per Nederlandse vrouw is ideaal, zei Rouvoet. Nu ligt dat getal op 1,7. Het zou betekenen dat we in tien jaar tijd tussen de 300.000 en 400.000 extra baby’s krijgen. Henk Hilderink van het milieu- en natuurplanbureau vindt het een onrealistisch scenario. ‘Er zijn maar heel weinig landen waar dit getal boven de 2,0 ligt. Ook niet in Scandinavische landen, waar Rouvoet het over heeft’. In de westerse wereld komen alleen de Verenigde Staten ‘aan de twee’. Hilderink wijst op onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen ook helemaal niet zoveel kinderen wíllen. Met heel veel moeite zouden we volgens hem aan de 1,9 kunnen komen.
En stel voor dát de overheid invloed zou hebben en er meer baby’s komen, dan zijn er veel nadelige gevolgen, meent onder meer hoofdeconoom van Robeco Lex Hoogduin. Het fileprobleem loopt dan verder uit de hand en bovendien is er meer ruimtebeslag. ‘In het westen van Nederland wonen wel heel erg veel mensen per vierkante kilometer’.
Het oplossen van de vergrijzing is ook veel ingewikkelder dan alleen meer kinderen maken, vindt adjunct-directeur Rob Bijl van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het hangt bijvoorbeeld samen met de regelgeving voor emigratie en immigratie. ‘Wij zijn heel erg open als het gaat om westerse arbeidsmigranten. De meesten zijn geen Turken en Marokkanen, maar westerse allochtonen, Belgen bijvoorbeeld. Die hebben een baan hier en dragen ook bij aan onze Nederlandse AOW. Alleen zie je ze niet’.
We moeten juist streven naar een afname van de bevolking, vindt de Club van 10 miljoen, die onder leiding staat van historicus Paul Gerbrands. Die club streeft al jaren naar een bevolking van tien miljoen zielen, maar liever nog véél minder. Ruimte voor individuen leidt volgens de club tot meer onderlinge tolerantie. Welbevinden, openbare veiligheid en ontplooiingsmogelijkheden worden volgens de club bedreigd door overbevolking. Bovendien leidt een vol Nederland tot stress, onverdraagzaamheid en agressie.
De Kamer zal erg hard tegen het idee van Rouvoet om ‘meer kinderen te maken’ aanschoppen, denkt SCP adjunct-directeur Bijl. De uitspraken van hem zijn ongekend in Nederland. ‘De overheid bemoeide zich daar nooit mee’.
In gelovige landen als Italië, Spanje en Polen bemoeide de kerk zich ermee. ‘In Nederland houden we dat strikt gescheiden. Het is aan jezelf of je wel of geen kinderen maakt, dat gaat de minister niets aan’
I generally avoid temptation...unless I can't resist it.
|