quote:
Op 22 oktober 2014 21:04 schreef Onweerwolf het volgende:
Als je dit argument doorzet dan kun je wel stellen dat 99,99% van de wereld bevolking JC volgt want er zijn bijzonder weinig mensen die geen enkele van zijn regels aanhangen.
De reden waarom ik geen andere mensen vermoord is niet omdat JC dat heeft gezegd maar heeft een totaal andere oorsprong.
Dus in jouw optiek is zo'n beetje iedereen een christen, muv baby's, zwakzinnigen en een enkele psychopaat.
Deze doe ik even bij elkaar. Ik heb niet beweerd dat als iemand iets doet wat toevallig ook als een goed iets wordt gezien door 'het Christendom' diegene dan per definitie een aanhanger van 'het Christendom' is. Dat ik een paar regels isoleerde was slechts om aan te geven dat er seculiere regels in het Christendom te vinden zijn. Daar zijn we het beiden wel over eens, lijkt me gezien wat ik hieronder van je citeer ("Nou kun je..." tot "...en aards zijn<.>").
quote:
Nou en? Als je JC volgt dan volg je een leer die is gebaseerd op bovennatuurlijke bron. Of je zelf in dat bovennatuurlijke gelooft doet er dan niet toe.
Het gaat om de aard, niet de inhoud.
Nou kun je, zoals ik al zei, best alleen die regels volgen die en door JC zijn gesteld en aards zijn, maar dan ben je dus niet een Christen maar gewoon iemand die sommige regels volgt van iemand die toevallig ook Christelijke volgelingen heeft. Je hebt namelijk een constitutieve component weggehaald; het feit dat de regels van JC uit bovennatuurlijke bron komen.
Het centrale punt waar we het niet eens zijn zit volgens mij hier. Jij denkt dat als je een seculiere leer 'destilleert' uit het Christendom het dan niets meer met het christendom te maken heeft, ik denk dat dat anders zit. Volgens jou is het 'fundament' (de constitutieve component) de bovennatuurlijke bron, volgens mij is het 'fundament' menselijke ratio en moraal.
Hier wil ik wat punten benadrukken, maar die wat ondergesneeuwd/vergeten zijn (ook door mezelf

) waardoor we nog meer in cirkels praten dan nodig is en dat schiet niet op. 1) In het begin stelde jij dat je je (sterk) kan afvragen of iemand nog tot een bepaalde school 'denkers' (in dit geval 'christenen') behoort als deze persoon een of meerdere constitutieve ideeën van de school verwerpt. Hier was en ben ik het mee eens. Daarom wil ik die persoon nog steeds liever niet 'christen' noemen. We begonnen hier over het label 'atheïstische christen' en meer dan dat wil ik in ieder geval niet aan die persoon toekennen. 2) Ook de term 'atheïstische christen' overleeft een strikte interpretatie niet. Dit zei ik in het begin al, maar omdat ik
begrijp wel wat iemand ermee bedoelt, vind ik het wel best, net als iemand die zich pastafari of Jedi wil noemen. Daarnaast kan ik de redenering wel volgen waarom iemand dat label voor zichzelf gebruikt (al deel ik die redenering niet). In die zin vind ik het wel een redelijk labeltje, al blijf ik er bij dat ik niet helemaal snap waarom iemand aan het deel 'christen' móet vasthouden (i.e. het kan best zonder, als je toch al zover bent).
Om op het originele door jou gestelde probleem terug te komen:
Maar, wat is dan, inhoudelijk gezien, een atheïstische christen? Ik denk ondertussen, gezien onze discussie hier, dat het dit allemaal bij elkaar is is:
1) Gelooft niet in God.
2) Denkt dat (de leer van) Christus niet uit
bovennatuurlijke bron komt, maar uit
menselijke bron. Onderkent daarmee dat de leer verstoord is, want opgesteld en geïnterpreteerd door mensen die denken dat ze toegang hebben tot een bovenatuurlijke bron.
3) Weet zelf dat het fundament (de constitutieve component) van de leer alleen maar de menselijke ratio en moraal is, want het is slechts het product van mensen die alleen maar toegang hebben tot dat en niets meer dan dat. Ziet ondanks de verstoring toch ook wijsheid en waarheid in de leer.
4) Is zelf vrij om de leer van Christus (binnen en buiten de Bijbel) verder te interpreteren als product uit menselijke bron, en gebruikt zijn eigen menselijke ratio en moraal om daar het wijze en ware uit te halen.
5) Houdt iets over wat volgens hem 'de leer van Christus' in essentie is; iets wijs en waars, gevangen in richtlijnen en regels.
6) Is onder de indruk van en volgt deze leer, en noemt zich atheïstische christen omdat hij zich schatplichtig vindt aan de opsteller(s) van de originele leer.
Jij haakt bij punt 3 al af denk ik, omdat jij vindt dat de leer uit elkaar valt (/niets meer met het christendom te maken heeft) zonder de bovennatuurlijke bron. Het ontbeert dan de constitutieve component. Vind ik een redelijk argument. Sterker nog, zoals ik al eerder aangaf zou ik iemand die niet in god gelooft liever niet 'christen' noemen. Ook omdat het sterk afwijkt van wat wij daar in
smalle zin onder verstaan.
Echter wil ik juist losbreken van dat christelijke kader, die dogmatiek geloof ik zelf toch niet in, dus ik wil het object (de christelijke leer) bestuderen als een niet-bovennatuurlijke object. En daarmee zet ik voor mezelf de weg open dat een term als atheïstische christen uiteindelijk hout snijdt. Ik denk dat je die stappen verder allemaal kán zetten, de leer valt namelijk níet uit elkaar zonder de bovennatuurlijke bron, omdat die bron er toch al nooit was.
Echter ben ik nu ik er zo op reflecteer weinig onder de indruk van stappen 5 en 6. Ik denk dat als je je alleen op christelijke bronnen baseert je weliswaar wel wat leuke seculiere regels overhoudt, maar nog niet iets wat als geheel echt een complete, wijze en ware leer is. Vind ik het nog steeds best als die atheïstische christen zich zo noemt, maar ik vind het weinig indrukwekkend allemaal. En de atheïstische christen zou vermoedelijk heel wat werk kunnen doen om er iets compleet, wijs en waars van te maken. Dat zal er vooral op neerkomen dat hij er ideeën van buiten 'het Christendom' bij moet halen. Dan wordt het labeltje 'atheïstische christen' gebruiken wel erg potsierlijk.
quote:
Op 23 oktober 2014 11:21 schreef Mark het volgende:
Zonde toch hoe vaak discussies hier weer verzanden in semantiek. Het gaat niet eens meer over de oorspronkelijke post. Waar er een goede discussie te voeren valt over het neerschieten door vastgeroeste enge oude mannetjes van de poging van de nieuwe Paus om voor het Katholicisme delicate aangelegenheden als onorthodoxe relaties onder de loep te nemen, daar zie ik alleen nog maar simplistisch gejengel over wat 'Christendom' nou precies betekent. Gaat natuurlijk helemaal nergens over, 99 komma 999999 procent van de wereldbevolking denkt bij de term "Christendom" aan een religieuze context, en gekibbel dat het technisch gezien ook puur 'volgen van de profeet Jezus' kan betekenen in een totaal uitgeklede non-goddelijke vorm is totaal off-topic zijlijngemekker. Maar chapeau voor de zoveelste ontsporing, het betekent in elk geval dat pijnlijke observaties vermeden kunnen worden.
In dit geval vind ik het niet slechts semantiek. Ben het met je eens dat 'de atheïstische christen' niet iets is wat je normaal onder het Christendom verstaat, maar er zijn dus wel mensen die zich zo noemen en ik vind het interessant om uit te pluizen in hoeverre die nog aan het Christendom hangen en of dat van uit hen gezien een redelijk iets is om te doen.
Als je het liever hebt over het neerschieten door vastgeroeste enge oude mannetjes van de poging van de nieuwe Paus om voor het Katholicisme delicate aangelegenheden als onorthodoxe relaties onder de loep te nemen, graag. Dat bleef evengoed in 'simplistisch gejengel' hangen, namelijk. Valt denk ik ook moeilijk veel meer dan dat uit te halen, de RKK als instituut is zo complex dat je moeilijk verder komt dan dat. Ik kom maar tot dat het het zoveelste teken is dat de RKK als instituut ontzettend achter de feiten aanloopt en door haar structuur en insteek dit ook niet snel of goed kan corrigeren, wat een zeer kwalijke zaak is. Ik hoor het serieus graag als iemand hier een meer interessante discussie uit weet te slepen
[Dit bericht is gewijzigd door Ascendant Grotesque op 23-10-2014 13:20]