ElitE |
Man Is But a Worm |
![](/forum/spacer.gif) |
![Usericon van ElitE](http://www.howlandbolton.com/images/evolevol/7manisButaWorm.jpg) |
|
Posted 18-04-2011 20:25 by ElitE |
![Profiel van ElitE](/forum/profile.gif) ![](/forum/spacer.gif) ![http://www.last.fm/user/brambeer/](/forum/home.gif) ![](/forum/spacer.gif) |
|
Chaos zaait haat
Rommelige omgeving zorgt voor meer discriminatie
Hoe komt het dat mensen in stereotypen denken? Wetenschappers uit Groningen en Tilburg hebben ontdekt dat een van de oorzaken wel eens wanorde kan zijn. Als de omgeving een rotzooi is, blijken mensen meer in stereotypen te denken.
Je loopt, tijdens de schoonmakersstaking vorig jaar door het Centraal Station van Utrecht. Een man komt naar je toe, en vraagt of je even wilt komen zitten om een vragenlijst in te vullen. Op een van de bankjes zit een donkere man. Hoe ver ga je van hem vandaan zitten?
Dit lijkt een nogal rare vraag. Waarom zou je over zoiets nadenken? Toch, zo blijkt nu uit een onderzoek, maken mensen onbewust een keuze. En wat blijkt? Tijdens de enorme rommel in Utrecht gingen mensen gemiddeld een stoel verder weg zitten dan toen de stationshal netjes was. Dit bleek onderdeel van iets algemeners te zijn: wanneer de omgeving wanordelijk is, zijn mensen meer geneigd tot het denken in stereotypen en tot discrimineren.
Het onderzoek, waarover deze week een artikel verschijnt in Science, werd uitgevoerd door twee onderzoekers uit Tilburg en Groningen. Naast de stoeltjestest op Utrecht Centraal lieten ze de deelnemers ook, aan de hand van een vragenlijst, bepaalde kenmerken aan bevolkingsgroepen (zoals moslims of homo's) toe te kennen. De meer stereotype kenmerken werden tijdens de rommel vaker toegekend.
Simpel wereldbeeld
'Als mensen geconfronteerd worden met wanorde, krijgen ze instinctief de behoefte om orde te scheppen. En als ze die niet uit hun omgeving kunnen halen, dan passen ze hun denkbeelden aan. Stereotypering zorgt voor een eenvoudiger, ordelijker wereldbeeld.' legt Siegwart Lindenberg, een van de twee onderzoekers, uit. Dat klinkt behoorlijk intuïtief, en het onderzoek bevestigt nu de intuïtie.
De twee onderzoekers, Lindenberg en Diederik Stapel, kwamen op het idee voor dit onderzoek door hun research-onderwerpen samen te voegen. Stapel deed onderzoek naar stereotypering: wanneer doen mensen het, waarom, en wat doet het met de "gestereotypiseerden"? Hierbij ontdekte hij dat stereotypen werden gevormd uit behoefte aan orde. Lindenberg deed onderzoek naar het effect van wanorde op crimineel en asociaal gedrag, waarbij bleek dat chaos leidde tot meer normoverschrijdend gedrag.
Slim zijn maakt niet uit
Ook bleek dat de gevoeligheid voor wanorde niets met intelligentie of opleidingniveau te maken heeft. 'We hebben in een heel nette wijk ongeveer hetzelfde experiment gedaan als in Utrecht, en daar zagen we precies hetzelfde effect: hoe minder schoon de straat, hoe meer discriminatie de ondervraagden (onbewust) lieten zien.' Volgens Lindenberg kan opleiding soms wel helpen om discriminatie te voorkomen: 'Bij complexe onderwerpen kun je dankzij opleiding orde scheppen in de chaos. Dan neemt je behoefte tot zwart-witdenken af. Maar fysieke chaos, dus rommel in je straat, of op het station, dat went nooit, hoe hoog je opleiding ook is.'
De theorie en het onderzoek van Stapel en Lindenberg geeft een makkelijke oplossing voor het probleem van discriminatie: de straten en wijken schoonmaken en opknappen. 'De kosten van het opruimen zijn uiteindelijk veel lager dan die van discriminatie. Mensen die gediscrimineerd worden verliezen hun zelfregulerend gedrag, waardoor ze niet meer in de maatschappij meekunnen.' En met een eenvoudige schoonmaakbeurt kan het zwart-witdenken dat tot discriminatie leidt tegengegaan worden. 'Als je niet overschakelt naar zwart-wit denken, discrimineer je minder; je kijkt dan automatisch naar de nuances van een bevolkingsgroep, of de individuele kwaliteiten van een persoon.'
Tijd dat Wilders eens een goedkope Irakese huishoudster krijgt dus?
♂ <o((((>< <o((((>< <o((((>< ♀<o(((>< <o(((><
![](/forum/spacer.gif) |