Gister gegeten met Angela Mortis, Cadaveria, Valorian, Rajackar & Iron Maiden, en Ryn heeft ook nog van de tiramisu gesnoept en omdat versch. wilden weten hoe je dit en dat nu maakte hier de recepten
(wel leuk, zo'n topic als dit zoeken zonder search
).
Alles voor 6 personen. Dit zijn niet de zaligmakende recepten, maar gewoon wat ik gemaakt heb dus, feel free to experiment (doe ik ook).
De gazpacho:
- olijfolie
- aceto balsamico (rode wijnazijn, haha, vergeten erin te doen gister, niet nodig, wel lekker)
- 8 kleine rode uien
- 3 bosuitjes
- halve bol knoflook
- anderhalve kilo roma tomaten (of andere smaakvolle)
- komkommer
- paprika
- zwarte peper
- cayennepeper
- verse basilicum (ook al vergeten, wel gekocht, pfff
)
- citroenen
- 2 spaanse pepers
Snipper de rode ui, spaanse peper en de bosuitjes, plet/hak/pers de knoflook. Ontvel de tomaten (aan de onderkant met een aardappelschilmesje even het vel inkruisen en 30 seconden in kokend water). Ontvel de paprika (untrue: doormidden snijden, beide helften met buitenkant naar boven onder de grill leggen, 5 min in een plastic zakje, onder de kraan afspoelen/pellen. true: aan een grote vleesvork prikken en helemaal zwart roosteren aan alle kanten boven het gasfornuis, daarna untrue verder gaan) en schil de komkommer (haal de zaden er evt. uit). De zaadlijsten moeten uit de paprika gehaald worden waarna je ze kunt snijden (grote stukken is prima). Gooi tomaat, komkommer en paprika bij elkaar en pureren maar! Dit werkt het beste met keukenmachine/STAAFMIXER (
). Doe een scheutje rode wijnazijn erbij en misschien alvast wat cayennepeper (ik heb gehoord dat sommige mensen er wel eens zout doorheen willen gooien, bah!).
Bak de uien, knoflook en bosui even op in olijfolie (niet te lang) samen met wat (cayenne)peper (niet teveel peper, de soep moet wel naar al z'n ingredienten blijven smaken, doe wat je goeddunkt), doe het vuur laag en gooi de tomaten/paprika/komkommerprut erbij. Pureer evt. verder als je geen zin hebt in stukjes ui. Zet dit een paar uur in de koelkast zodat de smaken lekker naar elkaar toe trekken. Hoe langer dit duurt, hoe beter (maak hem bv. een dag van te voren). Garneer vlak voor het serveren met verse basilicumbladeren. Snij de citroenen doormidden en geef iedereen er één (gister ook al vergeten, tja, afgeleid he
), de citroen kan je (een klein beetje) uitknijpen boven je soep, is lekker fris! Koud serveren dus, deze soep! Stokbrood en kruidenboter is er erg lekker bij.
(komkommer en paprika zijn niet verplicht, de basis is toch eigenlijk gewoon de tomatenpuree met lekkere toebehoren; probeer hem eens te maken met gember (VOORZICHTIG, dit spul is RAUW dus alles overheerst heel snel) en verse koriander (nee I_M, geen grap
))
De spinaziesoufflée:
- zakje sjalotjes
- halve bol knoflook
- pond bladspinazie (ik had diepvries, verse gaat niet lukken denk ik ivm vochtverlies en slinken)
- 6 eieren
- ca. 300 gr. gorgonzola
- ca. 300 gr. mozzarella
- (dit keer) 200 gr. pistachenoten, pijnboompitten oid kan ook
- ca. 125 gr. margarine
- ca. 125 gr. bloem
- ca. 300 ml. melk (sjezus, weet ik veel, ik doe tegenwoordig maar wat, maakt ook niet zo HEEL veel uit hoeveel precies)
- peper
Snipper de sjalotjes en de knoflook (nu is het echt belangrijk dat het klein gesnipperd wordt ivm rijzen van de soufflée). Verkruimel de gorgonzola en snij de mozzarella in stukjes. Scheid de eieren, en klop het eiwit zo stijf, dat je de mengkom ondersteboven kan keren (GAAF). Dit kan bijv. met een STAAFMIXER (
) waar een GARDE op zit. Hak de pistachenoten fijn.
Doe de bevroren spinazie in een pan, zet deze op laag vuur en ontdooi de boel.
Smelt de boter in een andere pan, als deze geheel gesmolten is, doe dan in een paar stappen de bloem erbij. Tussendoor goed roeren, totdat je geel, onhandelbaar deegachtig spul hebt. Doe voorzichtig een scheutje melk erbij (laag vuur!!), en wederom goed roeren totdat alles vermengd is. Scheutje melk, roeren, scheutje melk, roeren, etc. Het kan helpen om met een STAAFMIXER (
) even flink de boel goed te mengen, mocht je klonten hebben. Als alle melk erin zit, doe dan de gorgonzola en mozzarella erbij. Onder veel roeren de boel laten smelten. Verrijken met peper. Roer het eigeel erdoor, en daarna de spinazie. Op het laatst kan het eiwit er voorzichtig doorheen gespateld worden. Goede tip van Angela Mortis: zorg ervoor dat je het eiwit er in één keer doorheen gooit! Dus BWAF die hele eiwitmassa er in één keer ingooien. Dit zorgt ervoor dat de structuur van het eiwit beter behouden blijft en de boel beter rijst. De soufflée is ooggetuige, ze waren nl. erg goed gelukt. Voorzichtig het eiwit erdoorheen mengen is het devies.
Beboter een ovenschaal (of twee, als je meer nodig hebt) en vul deze tot de helft met de soufflée-saus. Schuif hem in een op ca. 180 graden voorverwarmde oven, ongeveer drie kwartier (op een dag heb ik een grote keuken met fantastische oven waarbij het WEL uitmaakt op hoeveel graden je hem zet en hoe lang je het erin doet). Klaar!
Oh ja, en zorg ervoor dat de oven tussendoor niet opengemaakt wordt. Heb ik gister wel gedaan ivm brood erin leggen, en het ging gelukkig goed. Maar ieder ander die zonder toestemming de oven tussendoor opendoet mag je doodslaan. Soufflée moet eigenlijk ongestoord rijzen!
De tiramisu:
- 4 eieren
- 500 gr. mascarpone (soort room/kaas)
- pak lange vingers (het schijnt dat je ook speciale italiaanse lange vingers hebt, geen idee, zijn die super-über-lekkerder? ik vermoed van wel eigenlijk)
- ca. 30/40 ml. amaretto
- 250 ml. slagroom
- half kopje enorm sterke koffie/espresso (leek me wel relaxed, is ook zo, alleen word je mengsel dan iets te dun --> meer eieren? hmmmm...)
- ca. 200 gr. poedersuiker
- cacao
Scheid de eieren. Klop het eigeel samen met de suiker totdat je luchtbelletjes ziet, met een STAAFMIXER (
) met een GARDE erop, bijvoorbeeld. Roer daarna de mascarpone erdoor. Klop de slagroom (niet te stijf denk ik zo, maar dat het net een soort mousse wordt) en roer dit er ook door. Roer daarna de amaretto en de koffie erdoorheen. Klop het eiwit zo stijf dat je wederom de maatbeker of wat dan ook ondersteboven kunt keren. Een geschikt apparaat hiervoor is denk ik een STAAFMIXER (
). Met een GARDE. Spatel daarna het eiwit voorzichtig door het mengsel.
Beleg de bodem van een flinke kom/schaal met lange vingers. Giet daarna een deel van het mengsel er overheen. Dan weer lange vingers, dan weer mengsel, totdat je er genoeg van hebt/de boel op is. Span van die huishoudfolie met gaatjes over de kom/schaal (of gewoon plasticfolie waar je met een vork wat gaatjes in prikt) en laat de tiramisu 24 uur opstijven in de koelkast. De gaatjes zijn ervoor om te zorgen dat er geen condens aan de onderkant van de folie ontstaat, jakkie bah natte troep op je toetje brrr.
Voor het serveren enige cacao erover strooien! Succes verzekerd
.
Eet smakelijk!! Deden wij ook
.