|
Dit topic is 40 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 |
||||
Auteur: |
|
|
quote: Maak ruzie met friet en hamburgers ja. Laat brood met rust. Zeker als je coliakte hebt. "I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by." -- Retribution ( http://www.retribution.nl/ http://www.facebook.com/retributionmetal ) -- The Assault ( http://www.facebook.com/ourotherrideisyourmomma ) |
|
Zo'n madame jeanette in je harissa is een stom idee. "I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by." -- Retribution ( http://www.retribution.nl/ http://www.facebook.com/retributionmetal ) -- The Assault ( http://www.facebook.com/ourotherrideisyourmomma ) |
|
Auw. "I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by." -- Retribution ( http://www.retribution.nl/ http://www.facebook.com/retributionmetal ) -- The Assault ( http://www.facebook.com/ourotherrideisyourmomma ) |
|
Heel gesprek gehad aan de lunchtafel vanmiddag over "ongewoon" eten, zoals haggis en balkenbrij. Toen had ik direct zin in haggis. Bij gebrek daaraan maar balkenbrij gekocht. Nu al trek in eten zo. http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships." |
|
Oh. Ik dacht even dat harissa slang was voor een lichaamsholte. Of een oog. http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships." |
|
Balkenbrij,dat aten mn ouders vroegen wel eens met lunch. Rook altijd zo lekker...nostalgie speelt op |
|
quote:Zelf maken. Zo moeilijk is dat niet. Binnenkort weer eens doen. If there’s one thing we’ve learned from the death of Dimebag it’s this, making shitty music can get you killed. |
|
quote: Kruidnagel. quote: Nooit aan gedacht, maar puik plan. Binnenkort eens kijken, tips zijn welkom. http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships." |
|
quote:Ik zou je 'mijn' (een aangepast Jamie Oliver ) recept kunnen geven. Moet ik het even overtikken. Behelst wel een gehaktmolen oid en een (hetelucht)oven. If there’s one thing we’ve learned from the death of Dimebag it’s this, making shitty music can get you killed. |
|
Oven heb ik, gehaktmolen (nog) niet, maar daar is een mouw aan te passen. Zou top zijn als je dat zou willen. Ge-edit omdat ik niet kan lezen. [Dit bericht is gewijzigd door Ralph op 12-02-2015 10:08] http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships." |
|
Zal ik vanavond of morgen eens doen dan. If there’s one thing we’ve learned from the death of Dimebag it’s this, making shitty music can get you killed. |
|
Heeft uiteraard totaal geen haast. Thanks man! http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships." |
|
Haggis De maag waar iedereen altijd naar refereert is geen onderdeel van de haggis zelf. Deze fungeerde vroeger als 'pan' waarin de haggis gegaard werd. De maag zelf eet je daar ook niet bij op, maar je eet de haggis uit die maag. Ik heb meerdere recepten gelezen en geen maakt gebruik van die maag. In Edinburgh in meerdere horecagelegenheden haggis gegeten, en geen daarvan diende een maag bij de haggis op. Dit recept gebruikt deze dan ook niet omdat de haggis gegaard wordt in de pan en oven. Het originele recept van Jamie Oliver gaat uit van een lams- of varkenshart, lamsnieren en kippenlevertjes. Op zich maakt qua orgaanvlees niet zo uit wat je er ingooit. Het gaat om de krachtige smaak. Zelf kom ik qua supermarkten bijna uitsluitend bij de Albert-Heijn en soms bij Jumbo. Deze eerste verkoopt geen orgaanvlees. Jumbo heeft kippenhartjes, -maagjes en -levertjes in het assortiment. Ook verkopen zij kalfs- en varkenslever. Zelf haal ik mijn (orgaan)vlees overigens bij de lokale Groene Weg. Een biologische vlees-franchise. Deze heeft bijna nooit orgaanvlees in de vitrine liggen, maar meestal wel achter. Ze gebruiken het doorgaans zelf om worsten en patés van te maken. Bestellen kan bij een goede slager altijd. Zeker al;s het om zaken als hart, lever en nieren gaat. Longen, zwezerik, darmen en bloed wordt lastiger, maar in een haggis gebruik je hoogstens die eerste. Zelf heb ik er echter nog nooit longen ingegooid. Ik gebruik eigenlijk altijd zoogdiernier en -lever. Kalf, rund en/of varken. De basis van het recept bestaat uit een mengsel van groenten en kruiden met wat spek. Koop een mooi stuk doorregen en gerookt spek. Dit is bij iedere supermarkt wel verkrijgbaar. 1 winterpeen 3 stengels bleekselderij 3 redelijk flinke uien 1 stuk spek Hak dit een stukjes (Oliver heeft het over een keukenmachine). Verhit olijfolie in een grote braadpan. Voeg aan deze olie 1,5 theelepel piment, 1,5 theelepel cayennepeper, 3 theelepels vers gemalen zwarte peper, 1 theelepel gemalen of gekneusde kruidnagel, een flinke snuf zeezout en 1,5 eetlepels nootmuskaat, en +/- 4 gekneusde jeneverbessen toe. Roer dit een paar minuten op laag vuur door de pan tot de aroma's mooi los komen. Voeg dan het groentenmengsel met spek toe. Roer hier afentoe doorheen zodat het niet aanbrand totdat de groenten zacht zijn. 500 g hachevlees 500 g schapen-, lams- of geitenvlees 250 g zoogdiernier 250 g zoogdierlever (of kippenlever) En hier spreekt Oliver van een lams- of varkenshart. Ik gooi in totaal (dus incl. de 250 nier en de 250 g lever) een kleine kilo orgaanvlees in de haggis. Als er veel zenen, pezen en vet aan de organen zitten wil je dit wellicht wegsnijden. Zelf doe ik dat bij haggis niet. Is het orgaanvlees bloederig, spoel het dan even af. Ook hier besteed ik bij haggis weinig aandacht aan. Als je het geheel wat minder heftig qua smaak wil is dit beide wel aan te raden. Oliver heeft het over het snijden van het vlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Ook dit komt niet nauw. Hierna doet hij het vlees in de keukenmachine zodat het een gehaktachtige substantie wordt. Wij gooien het in de gehaktmolen. Voorgesneden vlees is wel handelbaarder. De lever verliest al haar substantie en zal als smurrie uit de gehaktmolen lopen. Voeg het gehakt toen aan het mengsel in de pan. Roerbak het geheel zo'n 15 minuten. Voeg na die 15 minuten 5 laurierbladeren, 500 ml (runder)bouillon, een pilsje en een scheutje whisky aan toe (dit hoeft natuurlijk geen exclusieve malt te zijn, zelf gebruik ik Glenlivet of Glenfiddich, een graanblend kan ook, zolang het maar geen bourbon is(dat is te zoet voor dit gerecht). Zet de pan op een laag vuurtje. Zelf zet ik een inkokertje/vlamverdeler tussen de pan en mijn laagste pit. Laat het geheel 2 uur pruttelen. Verhit de oven tot 180 graden. Schep na die twee uur een paar scheppen haggismengsel (let op dat er geen laurierblaadjes tussenzitten) weer in de (schone) gehaktmolen (keukenmachine) en vermaal dit tot een gladde pure. Strooi 375 g (grof gemalen) havermout op een bakplaat en zet deze 25 minuten in de oven. Totdat de havermout wat meer goudbruin is. Roer de havermout en de haggispuree door het haggismengsel in de pan. Voeg nog 500 ml bouillon toe. Als de haggis te droog wordt door de havermout, voeg ik nog wat pils toe. Hier kan je ook water voor gebruiken. Pils zal een vrij alcoholische smaak aan de haggis geven. Laat het geheel hierna nog 30-35 minuten pruttelen. Draai het vuur uit. Voeg nog eens 50 ml whisky, de geraspte schil + inhoud van een citroen en 2 eetlepels worcestersaus toe. Proef het geheel. Breng opsmaak met whisky, zeezout, peper, piment, cayennepeper, worcestersaus, wat je zelf vindt dat er nog mist. Je kan de citroen er uitlaten, maar dan blijft de haggis vlakker qua smaak. Het zuur geeft een mooie diepgang. Zelf consumeer ik de haggis met stokbrood, aioli en Coal Ila 12 jr. Oliver adviseert "neeps & tatties". Je kan de haggis invriezen. Zelf maak ik er ook wel eens saucijzenbroodjes van door een worstvormig hoopje haggis in een bladerdeeg te wikkelen en deze dan af te bakken. If there’s one thing we’ve learned from the death of Dimebag it’s this, making shitty music can get you killed. |
|
Ik heb ooit een keer haggis op maar de kleine hoeveelheid en de tijd dat het geleden is hebben me doen vergeten hoe het nou echt smaakte. Vies was het zeker niet want dan had ik dat nog wel geweten. Schotland staat toch op nr 1 om naar toe te gaan dit jaar en dan kan haggis eten natuurlijk niet ontbreken. Rule #6 | Op 13 augustus 2021 22:26 schreef Eindbaas het volgende: "Het stelletje dwazen dat klakkeloos alles overneemt uit boekjes en dan denken te weten hoe de wereld in elkaar zit." |
|
quote: Ach, als ik voor die 500 g schapen-, lams- of geitenvlees nou eens echt vlees gebruik en het orgaanvlees, wat ik dus niet eet omdat het me totaal niet trekt, achterwege laat zie ik er in combinatie met de andere ingrediënten nog best een potentieel smakelijk stoofpotje in. Lekker met wat rode kool en aardappelpuree. Complete tokkie die lijdt aan zware zelfoverschatting. |
|
Scotch Broth is ook goed te eten. Wil het al tijden weer eens maken maar het is er nog niet van gekomen. Het is een maaltijdsoep met onder andere lamsvlees, koolraap, kool, gerst (gort), (split)erwten en winterpeen. [Dit bericht is gewijzigd door Natural Disaster op 14-02-2015 13:10] Rule #6 | Op 13 augustus 2021 22:26 schreef Eindbaas het volgende: "Het stelletje dwazen dat klakkeloos alles overneemt uit boekjes en dan denken te weten hoe de wereld in elkaar zit." |
|
In Schotland word vaak ook een vegetarische haggis geserveerd. Heeft uiteraard niets van doen met het origineel, maar is wel behoorlijk lekker. Werd ook wel door de locals besteld, dus helemaal vloeken in de kerk is het geloof ik niet. Laatst een ochtendje gespendeerd aan een grote pan, erg goed gelukt. Was op basis van adukibonen, gele spliterwten, havermout en gort. Dat met pecan- en hazelnoten, kastanjechampignons en zo'n beetje wat Kwelgeest hierboven noemt (veel piment!). Knolselderijpuree en aardappelpuree ernaast, goede borrel erbij, helemaal goed. edit: zoiets als hier http://www.carllegge.com/2012/01/vegetarian-haggis-recipe/ [Dit bericht is gewijzigd door intothevoid op 14-02-2015 15:40] You have time. You are doing fine. |
|
Klinkt fijn, intothevoid. |
|
Wat is dat toch met die vegetariërs om de neiging te hebben hun voer toch de naam van vlees(gerechten) te willen geven? Prima dat je geen vlees wil eten, maar geef het dan ook een leuke eigen naam. Complete tokkie die lijdt aan zware zelfoverschatting. |
|
Faggis ;-) Nee, geintje. Prima toch? Soort groentestoof met whiskey. Vegetarische haggis, niets mis mee. Vaggis. Klinkt eigenlijk nog erger... Fickt nicht mit dem Raketemensch!! |
|
quote: Wil jij een likje van mijn vaggis? |
|
The man who comforts himself not with what he achieves, but with what he dreams of achieving. |
|
quote:Tof! Binnenkort eens maken. If there’s one thing we’ve learned from the death of Dimebag it’s this, making shitty music can get you killed. |
|
quote: Top man, thanks! Ga ik binnenkort mee aan de slag. quote: Loeser - Ralph met koffie: 3-0. Even een doekje halen. http://soundsfromthedarkside.com "GEICO does not cover Autobot Matrix of Leaderships." |
Dit topic is 40 pagina's lang: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 |
Index / Algemeen | Vorige pagina | Volgende pagina |